1397041713192243614684044.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Suud destekli Arap medyası İstanbul'da Husi liderlerin posterlerinin yer aldığı gösterilerden rahatsız

Suud destekli Arap medyası İstanbul'da Husi liderlerin posterlerinin yer aldığı gösterilerden rahatsız

İstanbul'da Yemen direnişinin simgesi olan Husi liderlerin posterlerinin de yer aldığı, Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde yapılan protesto gösterileri Yemen'e yapılan Suudi liderliğindeki koalisyonun saldırılarını destekleyen Arap basınında rahatsızlığa sebep oldu.

12 Temmuz 2018 Perşembe
İNTİZAR - Yemen Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon tarafından hunharca gerçekleştirilen saldırılarla yerle bir edilirken, bu saldırılara karşı İstanbul'da yapılan protesto eylemleri Suud destekli Arap basını tarafından endişe ile değerlendirildi.
 
Bölgede Amerika ve İsrail ile işbirliği halinde olan başını Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin çektiği Körfez sermayesi ile desteklenen bir siyasi güç odağı ile Amerika ve İsrail hegemonyasına karşı direniş ortaya koyan bir eksenin karşılıklı mücadelesi söz konusudur.
 
İslam coğrafyasının en fakir ülkelerinden biri olan Yemen'deki direniş de Amerika ve İsrail hegemonyasına dolayısı ile bu hegemonya ile işbiliği halinde olan Suudi Arabistan gibi bölgesel güç unsurlarına karşı ortaya koyduğu direncin bedelini ödemektedir. 
 
Bu denklem çerçevesinde Yemen'deki direnişe destek veren bölgedeki en ufak eylemler bile Suudi Arabistan destekli medya organları tarafından endişe ile değerlendirilmektedir. Zira bu tip girişimler sebebiyle, her an egemen güçlerin konrolünü kaybetmenin arefesinde bulunduğu bölgedeki halkların bir İslami uyanış ile ayağa kalkmalarından endişe duyulmaktadır. 
 
Bu çerçevede cumartesi günü Yemen'deki direnişe destek verilen ve saldırgan Suudi Arabistan'ın protesto edildiği İstanbul'da gerçekleşen eylem Suud destekli Arap medyası unsurlarından Sout el-Umme tarafından Türkiye Suudi Arabistan ve Türkiye İran ilişkileri de esas alınarak bir endişe ile değerlendirildi. Merve Soydaş tarafından tercüme edilen söz konusu haber metnini ilginize sunuyoruz...
 
İstanbul caddelerinde Husi liderinin posteri… Ankara milisleri destekleyerek neyi amaçlıyor?
 
Türkiye'de, Yemenli Husilere destek veren gösteriler düzenlendi. Ülke yönetiminin desteğiyle gerçekleşen bu gösterilerde, İran destekli milislere karşı Arap Koalisyonunun giriştiği askeri operasyonlara karşı sloganlar atıldı. Gösterilerde, Huslierin lideri Abdulmelik el-Husi'nin fotoğraflarının basıldığı pankartlar dahi yer aldı.
 
Türkiye - İran ilişkileri
 
Husi liderini destekleyen bu gösteriler, İran ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerden ve iki ülke arasındaki karşılıklı destekten ayrı tutulamaz. Özellikle de, ABD'nin yaptırımları karşısında Ankara'nın Tahran'ı koruma çabaları, İran ile Türkiye'nin ikili ilişkilerine olumlu yansıdı.
 
Türkiye, İran'ın müttefiklerini Sana'da daha fazla kayıp vermekten kurtarmak için aynı şekilde Yemen'in durumuna da doğrudan müdahale etmek istiyor. Özellikle de müttefiki Katar, Husilere destek verme safını seçmişken, Türkiye'nin de bu konuda tavrı netleşti. Öyle ki İstanbul'da düzenlenen bu gösteriler, Yemen Ordusunun milislere karşı kazandığı galibiyet ile eşzamanlı olarak geldi.
 
Türkiye'de Husileri destekleyen gösteriler
 
Gösterilere değinen “Zaman” gazetesi, İstanbul'da onlarca kişinin Yemen için gösteri düzenlediği ve Yemen bayrakları ile Husi Lideri Abdulmelik el-Husi'nin fotoğraflarının basılı olduğu pankartları kaldırdıklarını yazdı. Gösteride Arap Koalisyonu karşıtı sloganların atıldığı belirtilen haberde, Husilere karşı savaşın durdurulması ve Yemenlilerin korunmasının istendiği ifade edildi.
 
Bu bağlamda Türkiye işleri uzmanı Muhammed Hamid, bu tarz gösterilerin Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde büyük bir krize sebep olacağını vurguladı. Hamid, bu gösterileri harekete geçirenlerin bilinmemesine rağmen, Suudi Arabistan bu gösterilerin hedefinde olduğu için Riyad ve Ankara ilişkilerinde kötüleşen durumun daha da artmasının beklendiğini dile getirdi.
 
Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinde çöküş
 
Türkiye işleri uzmanı “Ümmetin Sesi” gazetesine verdiği demeçte “Türkiye geçtiğimiz dönemde Suudi Arabistan ile olan anlaşmazlıkların üstesinden gelmeye çalıştı. Ancak İstanbul'da Husileri destekleyen gösterilerin düzenlenmesi Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere olumsuz yansıyacaktır.” Sözlerini kullandı.
 
Öte yandan Yemenli Şiiler ile yakından ilgilenen “Yemen şimdi” gazetesi, Ulusal Ordunun devam eden bir savaşa girdiğini ve Katif'teki müdürlük merkezine doğru ilerlemesinin, Husi milislerinden 10 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığını vurguladı. Gazete, bu saldırıda ordunun askerlerinin el-Zor ve el-Haşeba sıra dağlarını kurtarabildiğini belitti.
 
Gazete habere şöyle devam etti: “Arap Koalisyonunun desteği ile Devler güçleri, Hudeyde'deki el-Tahita kasabasının merkezini kontrol altına aldı ve Husilere ağır kayıplar verdirdi.”
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar