thumbs_b_c_847097babee164852c26a8764bd93de3.jpg

İşgalci ordu ile Suriye Ordusu arasındaki savaş meydanı: Kuneytra

Suriye Ordusunun ülkenin güneyinde ilerleyerek, silahlı teröristlerin elindeki bölgelerde kontrolü tekrar ele geçirmesinin ardından, işgalci İsrail cephesinde endişe ve bekleyiş hali hüküm sürmeye başladı. Suriye hükümetinin Dera zaferinden sonraki en önemli stratejik adımı olan “Kuneytra” kentinden sonra endişe arttı.

20 Temmuz 2018 Cuma

İNTİZAR - Suriye Ordusu dün Dera'nın güneybatısındaki Yermuk vadisinin yanı sıra, Dera kırsalının kuzeybatısındaki kasabaları kontrol altına alarak, burada yürütülen askeri operasyonlarda önemli bir aşama kaydetti. İsrail işgali altındaki Golan sınırı için beklenen operasyonların başlatılmasına sadece bir adım kaldı. Hiç şüphesiz bu son adım, güneydeki son savaş olacaktır.

Suriye Ordusunun ülkenin güneyinde ilerleyerek, silahlı teröristlerin elindeki bölgelerde kontrolü tekrar ele geçirmesinin ardından, işgalci İsrail cephesinde endişe ve bekleyiş hali hüküm sürmeye başladı. Suriye hükümetinin Dera zaferinden sonraki en önemli stratejik adımı olan “Kuneytra” kentinden sonra endişe arttı.

Düşman İsrail'in bakış açısına göre, askeri güçlerin İsrail ve Suriye arasındaki tampon bölge olan Kuneytra kentine ya da çevresine girmesi, Siyonist varlık için güvenlik tehlikesi olarak kabul ediliyor.

Yahudi meydasının önde gelen gazetelerinden “Yediot Ahronot”un askeri işler analisti Alex Fishman, Suriye Ordusu ve İsrailli askerler arasında meydana gelebilecek olası bir çatışmayı değerlendirdi. İsrail'in, 1974 yılında Suriye ile imzalanan saldırmazlık anlaşmasına bağlı kalınmasına yönelik taleplerine dikkat çeken Fishman, Suriye Ordusunun çatışmasızlık bölgesine girmesi halinde, İsrailli askeriler ve Suriyeli askerler arasında bir çatışma meydana gelebileceğine yönelik öngörüde bulundu.

Suriye'nin Kuneytra kırsalında ve köylerinde, çoğunluğu Nusra cephesi ve Tahrir'uş-Şam örgütlerine bağlı teröristler yayılmış durumda. Bu teröristlere yıllardır lojistik ve silah desteği sağlayan İsrail rejimi bununla da yetinmeyip savaşta yara alan teröristleri tedavi etmek üzere İsrailli hastanelere aktarıyor.

Ordu, işgal altındaki Golan sınırına doğru ilerliyor

Suriye Ordusu, Kuneytra'da silahlı grupların kontrolü altında olan bölgelerin büyük kısmını denetliyor ve Dera'nın batı kırsalındaki tepeler, onların son mevkilerine fırsat tanıyor. Bu durum, sahada geniş avantaj sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde, batı cephesinden komşu olan kasabalardaki silahlı grupları hedef alan baskının ilk aşamasında bu tepeler kullanılarak başarı kaydedildi. Diğer yandan, Kuneytra kasabasının sakinleri de harekete geçti. Kuneytra halkından bir grup, silahlı grupların bölgede sürdürdüğü savaşın engellenmesini ve müzakere yoluyla bir uzlaşı sağlanmasını talep ederken, çoğu kasabada ise ordunun bölgeye girmesini isteyen halk hareketleri başlatıldı.

Bu hareket karşısında, geçtiğimiz Salı günü Kuneytra'daki etkin grupları bir araya getirmek için bir operasyon odası kurulduğu duyuruldu. Rus ve hükümet tarafları ile müzakere görevi üstlenen bu oda, tüm bölgeyi kapsayan bir uzlaşı anlaşmasını hedefliyor. Buna paralel olarak, işgal altındaki Golan şeridinde, onlarca insanın sınırı geçme girişimine şahit olundu. Olayın ardından Yahudi medyası, sınırı geçiş girişimlerinin ardından sığınmacıların defalarca geri döndüğünü gösteren kayıtlar yayınladı.

Suriye Ordusu Kuneytra'da kurtarma operasyonlarına başladı

Suriye savaş medyası, pazar günü Suriye hükümeti güçlerinin ülkenin güneyindeki Kuneytra kentinin merkezinde yer alan Mashara kasabasının kontrolünü yeniden ele geçirdiğini duyurdu.

Suriye'nin resmi haber ajansı olan “Sana”, Dera'nın kasabalarına konuşlanan silahlı grupların, geçtiğimiz çarşamba günü varılan anlaşma çerçevesinde, ağır ve orta düzeyli silahlarını Suriye Ordusu güçlerine telim etmeye devam ettiklerini yazdı.

“Sana” teslim edilen silahların arasında bir adet tank, bir adet zırhlı araç, İngiliz yapımı araçlar ve ağır topçu silahlarının yer aldığını kaydetti.

Kuneytra şehri, düşman İsrail tarafından işgal edilen Golan tepelerini barındırması açısından hassas bir konuma sahiptir. Kuneytra'nın merkezi ve güneyindeki köylerin halkları, silahlı grupların bölgeden çıkarılması ve Suriye Ordusunun bölgeye girmesini istiyor. Bölgede terörist gruplara karşı yapılan gösterilerde, silahlı gruplar tarafından işlenen cinayet, vandalizm, yağmalama, hizmet ve kamu kurumlarının tahrip edilmesi gibi suçların sona erdirilmesi için söz konusu grupların sınır dışı edilerek Suriye Ordusunun bölgeye girmesi talep ediliyor.

Bu arada Suriye Ordusu, Nusra cephesine bağlı terörist grupların hala yaygın olduğu köylerdeki terör yuvalarına karşı askeri operasyonlarını sürdürüyor.

İşgal altındaki Golan'a nazır stratejik tepe

Suriye Ordusu, 16 temmuz pazartesi günü işgal edilmiş Golan tepesine nazır olan stratejik bir tepeyi kontrol altına aldığını duyurdu. Suriye Ordusunun Kuneytra kırsalında ilerlemesine paralel olarak, bir grup silahlı unsur ve aile fertleri işgal edilmiş Golan sınırına doğru akın ettiler. İsrailli medya organları, İsrail askerlerinin bu kişilerden geri çekilmelerini istediğini ve kalabalığın Golan sınırına yakın bir bölgede, kontrol noktasına yaklaşık 200 metre uzaklıktaki mesafede toplanarak beyaz bayrak salladığını ve aktardı.

Hare tepesinin stratejik önemi

1075 metre rakıma sahip olması açısından Dera'nın en yüksek tepelerinden biri olarak kabul edilen Hare tepesi, son derece stratejik bir öneme sahiptir. Kuneytra kentine 12 kilometre, Dera'ya ise 55 kilometre uzaklıkta yer alan bu tepe, Şam – Dera yolunun gözetlenmesinin yanı sıra, Şam kırsalından güney ve batı bölgelerinin geniş bir şekilde gözetlemesine olanak sağlıyor.

1973 yılında Ekim savaşı sırasında İsrail tarafından ulaşılamayan bu tepe, bundan dolayı aynı zamanda tarihi bir öneme de sahiptir. Suriye olaylarının patlak vermesi ile birlikte, silahlı muhalif gruplar İsrail ve batı ülkelerinin desteği ile 2014 yılında bu tepenin kontrolünü kazandılar. Ardından MOK odasından yabancı istihbarat görevlileri İsrailli subaylar ile birlikte buraya girerek kontrol ve keşif cihazlarını bölgeye yerleştirdiler. Buna karşın Suriye Ordusu ise geçtiğimiz pazar günü işgal altındaki Golan'a 12 kilometre uzaklıkta bulunan, Kuneytra kırsalındaki bölgeyi geri aldı.

Bu arada bahsi geçen gelişmelerin, İsrail Hava Kuvvetlerinin, Suriye Ordusuna ait bazı bölgelere yönelik birkaç adet füze fırlatarak maddi hasar vermesinden birkaç gün sonra gelmesi dikkat çekti.

Suriye Ordusu, ulusal uzlaşı süreci ile paralel doğrultuda, ülkenin güney bölgesini yeniden kontrol altına almak için 15 haziran tarihinde geniş çaplı bir askeri operasyon başlattı.

Kuneytra'nın önemi

Suriye'nin güneyindeki stratejik konumu açısından, Kuneytra'nın ordunun askeri operasyon haritasında büyük bir öneme sahip olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Suriye coğrafyası boyunca uzanan bir dizi bölgenin anahtarı olması itibariyle de stratejik bir önem teşkil ediyor. Golan sınırı boyunca uzanarak, Lübnan sınırı ile bağlantılı bölgelere ulaşan bu bölge, Suriye'nin güneyi ve orta kesimleri arasında bir temas noktasıdır. Bunun yanı sıra, başkent Şam ile bağlantılı olan coğrafi bölgeler arasında da bir bağlantı noktasıdır. Bu da, genelde Suriye'nin güney ve orta kesimleri, özelde ise işgal edilmiş Golan tepelerinde meydana gelecek olan bir savaşın haritasında Kuneytra'nın stratejik öneminin büyüklüğünü yansıtıyor.

Suriye askeri liderliği, Kuneytra bölgesinin ciddiyetini hissetmesinin ardından, Kuneytra kırsalındaki çatışma noktalarına konuşlanmış olan Suriye askeri birliklerine, işgalin dalgalarını püskürtmeye hazır olma emri verdi. Bu durum, “kader” savaşından önceki son dönemde, açık bir şekilde ortaya koyuldu. Bu savaş, silahlı teröristlerin savaşının taşıdığı hedefler göz önünde bulundurulduğunda, kelimenin tam anlamıyla bir kader savaşıdır. Bu saldırının, silahlı teröristler ve destekçileri için bir dizi hedefi vardır.

Siyonist Suudi Amerika'ya vekalet eden teröristler tarafından yürütülen bu savaşın temel amacı, Kuneytra ve Guta'nın batısı arasındaki bölgeye ulaşmaktır. Daha sonra da, Haremun tepelerine ve sıra dağları ile Kalemun dağlarına ulaşarak, bu sayede stratejik Hadar kasabasını düşürmek savaşın ana hedefleri arasında yer alıyordu. Binlerce silahlı teröristin eş-Şeyh dağlarına doğru akın etmesi anlamına gelen bu durum, güney Suriye boyunca uzanan sınır şeridini Siyonist İsrail için güvenli hale getirmeyi hedefliyordu.

Kaynek: el-Alem
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar