_25.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Batı, Türkiye’nin ”S-400” sistemlerini satın almasını niçin istemiyor?

Batı, Türkiye’nin ”S-400” sistemlerini satın almasını niçin istemiyor?

ABD ve Batı, niçin Türkiye'nin “S-400” füze savunma sistemlerini satın almasını şiddetle reddediyor? Öte taraftan, Türkiye hükumeti, Batılı müttefiklerinin karşı çıkmasına rağmen bu gelişmiş füze sistemlerini satın almak üzere niçin bu kadar ısrar ediyor?

8 Eylül 2018 Cumartesi

İNTİZAR - Türkiye ile Batı ülkeleri arasındaki gerginliği tetikleyen en önemli konulardan biri, 15 Temmuz 20016 yılında ABD'nin desteğiyle meydana gelen başarısız darbe girişiminin ardından Ankara'nın “S-400” füze savunma sistemlerini satın almak konusundaki ısrarıdır. Türkiye, başarısız girişimin ardından ülkenin stratejisinde “Batı'dan uzaklaşma ve Doğu'ya yaklaşma” hamlesi olarak görülebilecek bir dönüm noktası yaşadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın ardından Türkiye'nin bugüne kadar dostlarını ve düşmanlarını tanımakta hata ettiğini söyledi. Ancak bugün Türkiye, uluslararası politikasını nasıl yöneteceğini çok iyi biliyor.

Bu minval üzerine, Erdoğan ve diğer güvenlik yetkilileri, Ankara ve Moskova arasındakileri ilişkileri iyileştirmeye yönelik yeni bir politika izlemeye başladı. “S-400” füze savunma sistemlerini satın almak için düzenlenen müzakereler yaklaşık 2 yıl boyunca sürdürüldü. Tayyip Erdoğan, 31 Ağustos tarihinde konu hakkında bir açıklamada bulundu: “Türkiye'nin, “S-400” füze savunma sistemlerine ihtiyacı vardır. Bu anlaşma başarılı oldu ve biz füze sistemlerini yakında teslim alacağız.”

Türkiye'nin bu açıklaması, bu gelişmiş füze sistemlerinin satın alınmasından dolayı Türkiye hükümetinin katlanacağı korkunç sonuçlardan dolayı Amerika tarafından Ankara'nın defalarca uyarıldığı bir dönemde geldi. Bu durumda akıllara bazı sorular takıldı: ABD ve Batı, niçin Türkiye'nin “S-400” füze savunma sistemlerini satın almasını şiddetle reddediyor? Öte taraftan, Türkiye hükumeti, Batılı müttefiklerinin karşı çıkmasına rağmen bu gelişmiş füze sistemlerini satın almak üzere niçin bu kadar ısrar ediyor?

Bu noktada, Türkiye'nin “S-400” füze sistemleri almasına karşı ABD önderliğindeki Batılı güçlerin muhalefet etmesinin 3 ana sebebi vardır:

1- Rusya'nın Batı karşısında ekonomik ve stratejik derinliğinin yanı sıra askeri yeteneklerini güçlendirmesi: Geçtiğimiz yıllarda, Batılı ülkelerin çoğunluğu, eski Sovyetler Birliği olan bugünün Rusya'sının dünya çapında artan gücü ve etkisi göz önünde bulundurulduğunda endişeye kapılıyordu. Türkiye ise, en önemli Batı yanlısı ülkelerden biri ve Rusya'nın etkisine karşı mücadele için ana eksen olarak kabul ediliyordu. Geçtiğimiz dönemde özel bir konum edinmişti. Bununla birlikte, geçen süre zarfında Türkiye'nin “S-400” füze savunma sistemi alma konusundaki ısrarı, Rusya'nın çok sayıda ekonomik ve askeri ayrıcalıklar elde edeceği ve bu füze sistemlerinin yüksek fiyata satın alınmasının, ekonomik yaptırımların Moskova üzerindeki etkisini azaltabileceği anlamına geliyor.

2- NATO'ya karşı güçlü bir darbe olması: Türkiye, son on yıllardır NATO'nun aktif bir üyesidir. Bu uluslararası örgüt, Ankara'nın askeri ihtiyaçlarını garantiliyor. Ancak bugün, Türkiye'nin “S-400” füze sistemlerini alması ile birlikte, bu anlaşmanın güvenilirliği ve bu örgütün uluslararası düzeydeki performansına güçlü bir darbe vurulmuş olacaktır. Bundan dolayı Amerika ve diğer Batılı ülkeler, Erdoğan'ın bu anlaşmayı yapmasını engellemek için mücadele ediyor.

3- NATO üyesi ülkeler arasındaki mevcut ittifaka güçlü bir darbe indirmesi: Son sebep ise, “S-400” füze savunma sistemlerinin Türkiye tarafından satın alınmasının, NATO üyesi ülkeler arasındaki mevcut birliğe ciddi bir zarar verebilecek olmasıdır. Bu anlaşma, aynı zamanda Ankara'nın NATO'dan çıkışına yol açabilir. Bu durum, söz konusu uluslararası örgütün üyesi olan ülkeler arasında yeni bir bölünme yaratabilir.

Diğer yandan, Türkiye'nin “S-400” füze savunma sistemlerini almak konusundaki ısrarının arkasında da 3 ana neden yatmaktadır:

1- “Patriot” sistemlerinin teslim edilmeyişi ve “S-400” sistemlerine oranla etkisiz olması: Kuşkusuz Ankara'nın “S-400” füze savunma sistemlerini almak konusundaki ısrarının sebebi, Amerika'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne “Patriot” savunma sistemlerini teslim etmedeki başarısızlığıyla doğrudan ilgilidir. Bunun yanı sıra, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine karşı fırlatılan füzeler, “Patriot” savunma sisteminin eksikliği ve zayıflığını ortaya çıkardı. Bu durum, Türkiye'yi çok açıdan hassasiyeti ve gücü kanıtlanmış olan “S-400” savunma sistemini satın almaya götürdü.

2- Türkiye'nin Batı'ya karşı askeri bağlılığını azaltma çabası: Erdoğan'ı, “S-400” sistemleri satın almaya götüren bir diğer sebep, Türkiye'nin Batı'ya askeri ve güvenlik alanlarındaki bağımlılığını azaltma girişimi olabilir. Aslına bakarsanız, 15 Temmuz darbe girişiminin yanı sıra, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye dayattığı yaptırımlar, Batı ülkelerine asla güvenmemek gerektiğini gösterdi. Bu nedenle, Türkiye'nin de Batıya karşı askeri bağımlılığını azaltmak için bu yola girmesi gerekiyordu.

3- “S-400” füze sistemlerinin satın alınması artık bir onur meselesine dönüştü: Ankara, artık Türkler için ulusal bir mesele haline gelen bu “S-400” füzelerini satın almaktan geri adım atmayacaktır. Gerçek şu ki Recep Tayyip Erdoğan, bu anlaşma ile ABD Başkanı Donald Trump'a şeytani baskıları ve uygulamaları karşısında Türkiye'nin cesur ve kararlı bir şekilde dik durabileceğini göstermek istiyor.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar