1591411166_959196990a.jpg

Gelecek savaşta İsrail’in iç cephesinin kaderi ne olacak?

İşgal edilmiş Filistin toprakları üzerine kurulduğu günden bu yana, İsrail en şiddetli korku halini yaşarken, buna karşın Direniş Ekseni ise bugün her zamankinden daha güçlü hale geldi.

24 Temmuz 2019 Çarşamba

İNTİZAR - İsrail'de yaşanan panik hali,“harita” konuşmasından sonra artarak devam ediyor. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın sözlerinin etkisi, işgal edilmiş topraklarda hala yankılanıyor. İsrail Ordusu Kuzey Bölge Komutanı General Yoel Strick'in sözleri, bu paniğin en belirgin göstergelerinden biridir. İsrailli “TV7” televizyonuna göre, İsrail yönetimi liderleri birkaç hafta önce Kuzey Bölge Komutanı General Yoel Strick ile görüştü. Bu görüşme sırasında Strick, askeri istihbaratın tahminlerine göre iç cephenin gelecek savaşta çok sayıda saldırıya açık hedef olacağını belirtti.

Bu sözler, Siyonist toplumun korku ve paniğini gözler önüne serdi. İşgal edilmiş toprakların Kuzey bölgesindeki Shlomi Kasabası (Lübnan sınırındaki İsrail yerleşim birimi) Yerel Konsey Başkanı Gabi Naaman, Shlomi belediyesindeki yaklaşık bin ailenin korunmasız olduğunu vurguladı. Naaman konu ile ilgili şu sözleri kullandı: “Kuzey Bölge Komutanının sözlerine göre, gelecek savaşın İsrail için çok sert olacağı gerçeğine hazırlanıyoruz. Bizler, sınıra bitişik yerleşimciler olarak, ikinci Lübnan savaşından on kat daha fazla saldırıya maruz kalacağız.”

Kuzey Bölge Komutanının bu açıklaması, medyatik değildir. Bu sonuca ulaşan güvenlik ve askeri çalışmalar sonucunda söz konusu açıklama yapılmıştır. Açıklamanın ardından hızla yayılan panik Gabi Naaman ile sınırlı kalmadı, işgal edilmiş Filistin'in kuzeyindeki yüzlerce yerleşimciyi etkiledi.

Diğer yandan, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın açıklamalarının üzerine İsraillilerin yaşadığı karmaşa durumu sürpriz değildir. Nitekim bu panik haline Nasrallah'ın özellikle hassas füzelerle ilgili olan geçmiş konuşmalarının akabinde defalarca şahit olduk. Hizbullah hassas ve hassas olmayan füze cephaneliğini güçlendirdiği sürece, İsrail'deki kafa karışıklığı ve karmaşa halinin günden güne büyüdüğünü söyleyebiliriz.

İsrail liderliğinin, kuzey cephesine önem vermeksizin güney cephesine ve Gazze Şeridi sınırına odaklanması, İşgal altındaki Filistin'in kuzeyinde yer alan yerleşim birimlerinde yaşayan sakinler arasındaki gerginliği artırıyor.

Hizbullah'ın yeteneklerini güçlendirmesi ile eşzamanlı olan bu ihmal, korku ve panik halini körüklüyor. Bu durum kuzey bölgesindeki yerleşim birimleri sakinlerinin büyük kısmını, merkezi şehirlere taşınmaya götürdü.

Ayrıca, İsrail toplumu içerisinde, “Yüzyılın Anlaşması”na güvenenler de vardır. Gel gelelim ki, gerçekler bunun başarısızlığını gösteriyor. Yani, doğal sonuçlar Hizbullah'ın füzelerine karşı İsrail'deki korku halinin boyutunun yükseldiğini ve aynı şekilde Hizbullah lideri isterse El-Celile'ye girecek güçleri olduğunu gösteriyor.

İç cephedeki çatlağın sebebi, Seyyid Nasrallah'ın gücü ve tehditlerinin dürüstlüğü ile sınırlı değildir. Bu çatlak aynı zamanda yerleşimcilerin, kendilerini Direniş karşısında kolay lokma haline getiren siyasi liderlerine olan güvenlerini yitirmesi ile de ilintilidir.

İsrail sokaklarında siyasi ve askeri liderlere olan güvenin kaybolması, iç cephenin yumuşak karnından vurulması ve çatlağın artmasına yol açıyor.

Seyyid Hasan Nasrallah'ın mesajlarının Tel Aviv'de her zaman olduğu gibi geniş bir etki uyandırdığı net bir şekilde görünüyor.

İşgal edilmiş Filistin toprakları üzerine kurulduğu günden bu yana, İsrail en şiddetli korku halini yaşarken, buna karşın Direniş Ekseni ise bugün her zamankinden daha güçlü hale geldi.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar