1194304.jpg

“Avivim” operasyonunda İsrail’in gerçek kayıpları

Son gerçekleşen “Avivim” operasyonunda İsrail, yaralı askerlerin hastaneye taşınmasının, düzmece bir oyun olduğuna dair söylentiler yaymaya çalıştı. Söylentideki tek gerçek, Hizbullah'ın cevabı ile baş edebilmek için İsrail'in oyuna hazırlandığıdır. Sahte yaralı taşınması tiyatrosu da, bu filmin sahnelerinden biridir.

7 Eylül 2019 Cumartesi

İNTİZAR - Hizbullah tarafından hedeflenen İsrail'e ait askeri araç, 33 04 53 N 35 27 43 E rakamlı koordinat noktası üzerinden geçti. Bu rakamın “Google” arama motoruna yazılarak aratılması, saldırıda yaşananların anlaşılmasını sağlayacaktır.

Son gerçekleşen “Avivim” operasyonunda İsrail, yaralı askerlerin hastaneye taşınmasının, düzmece bir oyun olduğuna dair söylentiler yaymaya çalıştı. Söylentideki tek gerçek, Hizbullah'ın cevabı ile baş edebilmek için İsrail'in oyuna hazırlandığıdır. Sahte yaralı taşınması tiyatrosu da, bu filmin sahnelerinden biridir. Bu film iç cepheye, Hizbullah'ın operasyonlarında başarısızlık yaşadığı ve bu dümenden yaralı taşıma oyununun, İsrailli politikacıları bile inandıracak derecede gizli olduğu mesajlarını vermeyi amaçlıyor.

İsrail'in yalanlayamadığı gerçekler ise şöyle:

  • Operasyonun “Avivim” yerleşim bölgesinin arkasındaki karayolu üzerindeki mevkisinin, Lübnan topraklarına en yakın yerleşim bölgesi olan Aitaroun ve Yaroun bölgelerinden görülmesi imkânsızdır. İsrail Ordusu bu noktayı er ya da geç iç cepheye açıklamalıdır. Karayolu için olası tek görüş noktası, Yaron yerleşim bölgesinin 2 kilometre kadar doğusunda, İsrail'in gözetimi altındaki bir ormanlık bölgesinde yer almaktadır.
  • İsrail askeri aracı, iki keskin virajdan geçerken hızını azaltmak zorunda kaldığı anda hedeflendi. Yani, bölgedeki askeri mekanizmaların hareketleri hakkında gerekli istihbarat bilgileri toplandıktan sonra, hedef doğrudan canlı olarak gözlemleniyordu. Keşif ekibi, saldırı için verileri aktarırken, söz konusu mevkide rahat ve sessizce bekliyordu.
  • Yaralıların taşınmasının düzmece olduğunu öne süren İsraillilerin bu söylentisine göre, İsrail Ordusu “kanlıları” taşımak için iki helikopter gönderdi. Çünkü askeri araca ilaveten askerler saldırı bölgesinde toplanarak bir kez daha hedeflenme riski oluşturdu. Daha sonra İsrail güçleri sınırdan birkaç kilometre geri çekilerek, “Avivim” yerleşim bölgesindeki sakinleri kaderine terk etti. Civardaki yerleşim bölgeleri, Hizbullah ile ilk çatışma hattı karşısında doğrudan tehlike altında kaldı! Başbakan Benyamin Netanyahu'nun, bugün kendisi ile acil bir görüşme talep eden “Avivim” yerleşim bölgesindeki yerleşimciler için bu ciddi konuyu açığa kavuşturması gerekiyor. Aynı şekilde saldırının başladığı yeri de açıklamak zorundadır.
  • Operasyonun mevkisi, İsrail'in tünel tehlikesi ve tehdidini ortadan kaldırdığını iddia ettiği “başarısını” önemsizleştiriyor. Zira bu operasyon Hizbullah'ın İsrail hedeflerine uzanmak için yerin altına inmeye ihtiyacı olmadığını kanıtlandı.
  • Operasyonun kanıtlanmış görüntüleri, İsrail seçimlerinin arifesinde, Hizbullah'ın elinde bir tehdit unsuru haline geldi.
  • İsrailli uzmanlardan birkaçı, Seyyid Nasrallah'ın geçtiğimiz haftalarda İsrail araçlarının imha edilmesi ve savaş meydana gelmesi durumunda İsrail ordusunun yenilgisinin canlı yayınla verilmesi hakkındaki tekrarlanan sinyallerinin üzerinde durdu. Seyyid Nasrallah, bilinen bir askeri aracın canlı yayınlanması hakkında konuşmadı. Ancak bu durum, daha sonra gelebilecek olan adımları gösterebilir. İç cephe liderlerinin şimdi operasyonun görüntülerinin yayınlanması ile nasıl baş edeceklerini düşünmesi gerekiyor.
  • Hizbullah'ın operasyonu, yaralıların sayısı hakkındaki tartışmalara bakılmaksızın, bir kez daha İsrail ordusunun ülkenin merkezinde, kuzeyinde ve deniz ile hava yolu geçiş noktalarında aldığı bir dizi önemli önlemi ortaya koyuyor. Bu önemli bilgi ancak saldırının meydana gelmesi ile ortaya çıkabilirdi.
  • Caydırıcılık seviyesini toparlamak şöyle dursun, bir haftadan fazla süredir devam eden uyarıları, İsrail'in karşı cephe yani Direnişin caydırıcılık seviyesini yükselttiği anlamına geliyor.
Kaynak: Al-Mayadeen
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar