55800-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Suriye-Irak sınır kapısının açılması bölgesel bir denklemin başlangıcıdır

Suriye-Irak sınır kapısının açılması bölgesel bir denklemin başlangıcıdır

Irak'taki El-Kaim ve Suriye'deki El-Bukemal sınır kapısını açmanın önemi Irak ve Suriye arasında kesilen toplumsal ve ekonomik ilişkileri tekrar kurma imkanıyla başlıyor. Sınır kapısının ülkelerine ilaveten, İran ve Rusya'nın bu denkleme katılmaya hazırlanması, ABD'nin tek kutupluluğunun düşüşü, Rusya'nın çok kutuplu dünya yolunda ilerlemesi ve İran'ın yükselişinin bir göstergesi kabul ediliyor.

10 Ekim 2019 Perşembe

İNTİZAR - Ekonomi ve politika arasındaki ilişki, sadece toplumsal gelişmeler yoluyla değil, kasıtlı olarak uygulanabilen bir teori şeklinde yeniden üretilen tarihi bir meseledir. Belki de Suriyeli ve Iraklı tarafları, Irak'taki “El-Kaim” ve Suriye'deki “El-Bukemal” sınır geçiş noktasını açmak konusunda ısrarcı olmaya götüren sebep budur.

Bu sınır geçişinin önemi, 2003 yılında Amerika'nın Irak'ı işgali ve 2001 yılından bu yana Suriye'de terörün yayılması sonucunda Irak ve Suriye arasındaki kesilen toplumsal ve ekonomik ilişkileri yeniden kurma kapasitesi ile başlıyor. Ancak Suriye devletinin ülkesinin yüzde 65'ini terörden kurtarma başarısı, güçlü bir siyasi ve askeri bir sistem kurması ve bunun yanı sıra Irak'ın topraklarının çoğunluğunun terörden temizlenmesi, Amerika'nın baskılarına teslim olan denklemlerde köklü değişikliğe götürdü.

Güç dengeleri değişti ve Amerika'nın oluşturduğu alternatif yerel mekanizmalar, Irak Kürdistan bölgesinden kuzey Suriye sınırına kadar konuşlanmış olan ABD üsleri tarafından desteklense de, artık tartıda Suriye ve Irak devletleri ile denk değildir.

Dengelere indirilen bu darbe, Amerikalıları şiddetle uyguladıkları keskin kararlarından geri dönmek zorunda bıraktı. Bu kararlardan biri de, Suriye ve Irak arasındaki tüm sınır kapılarının açılmasını tamamen engellemesiydi. Zira Amerikalıların jeopolitik stratejileri, bu sınır kapılarının açılmasının Suriye ile Irak'ın, İran ve Rusya ile bağlantı kurmasına yol açacağını öngörüyor. Bundan dolayı Amerikalılar askeri ve siyasi çabalarını beş yıldır kapalı olan bu sınır kapılarının açılmasını engellemeye odakladırlar.

Bu sınır kapısının açılması ile oluşan şartların, her iki ülke için güçlü bir direniş oluşturduğuna işaret etmek gerekiyor. Ancak başta ABD'ye ait El-Tenef üssünün geçiş noktasından uzak olmaması ve bazı terör odaklarının Rukban ve El-Hol kamplarında Amerikalılarla iç içe olması gibi birçok sebepten dolayı, öngörülen bir kapanma olasılığı ortadan kalkmamıştır.

Bu arada, geçiş noktasının sosyoekonomik fonksiyonlarının, Amerikan kontrol hareketini aştığının düşünülmesi, bu görevin bu gibi durumlarda doğal bir siyasi koordinasyona doğru netleşme olasılığını ortaya koyuyor. Bu sosyoekonomik koordinasyonun, ilk olarak kendi ülkelerinde daha sonra komşu ülkelerle birlikte derin bir harekete geçecek ve bunu geliştirmek için çalışacak siyasi mekanizma olmadan sağlanması düşünülemez.

İki ülkenin liderlerinin planlamasından kaynaklanan bu tasarı kapsamında, kilit noktaya dikkat etmek gerekiyor ki o da şudur, Arap dünyasının çöküşü 1979 yılında İsrail ile Mısır arasında imzalanan Camp David anlaşmasının hedeflerini temsil ediyor. Bu anlaşma Filistin davasının yok olması ve Mısır'ın Arap – İsrail çatışmasından çekilmesini amaçlıyordu. Bundan dolayı, El-Bukemal'daki bu küçük sınır kapısının sosyoekonomik geçiş için olağan görevlerden başlayan potansiyel önemi çok büyüktür.

Öte yandan, sınır kapısının ülkelerine ilaveten, İran ve Rusya'nın bu geçiş noktası denklemine katılmaya hazırlanması, Amerika'nın tek kutupluluğunun düşüşü, Rusya'nın çok kutuplu dünya yolunda ilerlemesi ve İran'ın yükselişinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Bu yeni düzenden zarar görenler ise, Amerikalılar ve Körfez Araplarının oluşturduğu Camp David grubudur. Bu ülkeler askeri, terör ve politik aracılarla tekrar sınır kapanana kadar durmayacaklardır.

İki ülkenin de Suriye ve Irak arasındaki tüm kapıların açılmasını teşvik eden politikalarına bağlı iç güçleri bulunuyor.

Gelinen noktada, El-Kaim – El-Bukemal sınır kapısının Camp David'in devirdiği eski Arap rejiminin yerine alternatif bir Arap denklemi üretilmesinin ilk aşaması olduğu gün yüzüne çıkıyor.

Bu denklem ile ABD'nin ülkelerindeki askeri konuşlanmasına direnebilirler mi?

Bu güç, Sınır kapısının açılması başarısı ile ortaya çıkmıştır. Bu durum, Amerika'nın öfke aşaması için olağan dışıdır. Ne var ki ABD İran ile savaş bahsinden geri döndü ve sınır kapısının açılmasına karşı gönülsüzce susma hakkını kullanmak zorunda kaldı.

Vefik İbrahim
Kaynak: Al-Binaa
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar