EEdXNDMXkAEScZw.jpg

Suudi Arabistan’ın Şii azınlıklara yönelik suçları

Suudi Arabistan'da Şiiler sürekli olarak politik, kültürel ve ekonomik ayrımcılığa maruz kalıyor, kimlikleri görmezden geliniyor. Küçük bir azınlık olduklarından dolayı ülke siyasetinde hiçbir şekilde önemli bir etkileri bulunmuyor. Pek çok haber kaynağı Şiilerin yaşam şartlarını iyileştirmek için hiçbir fırsatlarının olmadığını belirtiyor.

22 Ekim 2019 Salı

İNTİZAR - Suudi Arabistanlı bir insan hakları aktivisti, Suudi rejiminin hala ülkenin doğusunda yaşayan Şii vatandaşlara yönelik şiddet ve baskı eylemlerini sürdürdüğünü ortaya koydu. Twitter'da “Katifli aktivist” adıyla tanınan eylemci, geçtiğimiz günlerde konu hakkında şu mesajı yayınladı: “Suudi rejimi, 2011 yılından bu yana şimdiye kadar ülkenin doğusunda yaşayan Şii vatandaşlar arasından 128'den fazla insan öldürdü.”

Suudi Arabistan'daki Şiilerin, ülkenin en büyük petrol bölgesi olan doğu bölgesinde yaşadıkları için önemli bir azınlık olarak yer aldıklarına dikkat çekmek gerekiyor. Ancak ne yazık ki Suudi Arabistan'da Şiiler sürekli olarak politik, kültürel ve ekonomik ayrımcılığa maruz kalıyor, kimlikleri görmezden geliniyor. Küçük bir azınlık olduklarından dolayı ülke siyasetinde hiçbir şekilde önemli bir etkileri bulunmuyor.

Bu bağlamda çok sayıda haber kaynağı, Suudi Arabistan'ın Şii vatandaşlara karşı işlediği suçlara dair resmi ve gayrı resmi bazı istatistiklere yer verdi. Buna göre:

41 kişi, cezaevlerinde idam edildi.

29 kişi, Suudi polisi tarafından evlerine düzenlenen saldırılar sırasında öldürüldü.

22 kişi, Katif şehrinin farklı bölgelerinde Suudi polisinin yürüttüğü saldırılar sırasında vatandaşların üzerinde doğrudan açılan ateş sonucu öldürüldü.

10 kişi, işkence operasyonları sırasında hayatını kaybederken, 10 kişi de barışçıl protestolar sırasında öldürüldü.

10 kişi, farklı yollarla suikasta uğradı.

Suudi hapishanelerinde 2011 yılından bu yana sadece Şii oldukları için tutuklananların sayısının 320'ye yakın olduğu söyleniyor. Bunlardan bir kısmının idam ile yargılandığı ve infazlarını beklediği biliniyor.

Bunula ilgili raporlar, diğer Suudi vatandaşlar ile Şiiler arasında bariz bir eşitsizlik ve adaletsizlik olduğunu gösteriyor. Suudi hükumeti kasıtlı olarak başta Şiiler olmak üzere azınlıklar hakkında istatistikler yayınlamaktan kaçınıyor. Çünkü Suudi Arabistan'daki Şiilerin sayısının doğru bir şekilde sayımı imkânsızdır. Ancak Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 15.5'ini, doğu bölgesinde yaşayan vatandaşların ise yüzde 33'ünü Şiilerin oluşturduğu belirtiliyor. Resmi olmayan sayılara göre ise, Suudi Arabistan'daki Şiilerin sayısının bir milyon 700 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Bunların çoğunluğu ülkenin doğusunda yaşıyor. Katif'te nüfusun yüzde 97'si, El-Ahsa'da yüzde 60, El-Dammam'da nüfusun yüzde 20'si Şiilerden oluşuyor. Suudi Arabistan'ın güneybatısındaki El-Cebeliye bölgesinde yaşayan İsmaililer de azınlık olarak kabul ediliyor.

Bu noktada, Suudi rejiminin “El-Katif” şehrindeki Şiilere karşı uyguladığı baskı operasyonlarının son yıllarda çok fazla arttığına dikkat çekmek önemlidir.

Suudi Arabistan'ın doğusunda yer alan “El-Katif” şehri, ülkenin tarihi şehirlerinden biridir. El-Zahran'dan başlayan petrol hattı bu şehirden geçerek Ürdün, Suriye ve Lübnan'a kadar ulaşıyor.

Basra Körfez'i kıyısında bulunan bu şehir, verimli toprakları ile biliniyor. Ayrıca Basra kıyısında yer aldığı için, çok çeşitli deniz mahsulleri buradan elde edilmektedir.

Uzun bir tarihe sahip olan ve bugün yaşayan nüfusun çoğunluğu Şiilerden oluşan bu şehirde, “İmam Ali” Mescidi gibi Şiilere ait birçok cami ve Hüseyniye bulunmaktadır.

Bu şehrin stratejik konumu ve çok sayıda petrol kuyusunun bulunması, Suudilerin buraya büyük bir ilgi duymasını sağlıyor. Ne var ki Suudi hükümeti, kamu hizmetlerinin birçoğunu bu petrol zengini şehrin vatandaşları için sağlamıyor.

Buna karşın, Şiilerin zayıf ve istikrarsız ekonomik durumu, bu şehirdeki halk protestolarını tetikleyen en önemli unsurlardan biridir. Bu bağlamda, pek çok haber kaynağı Şiilerin siyasi ve ekonomik işlerle ilgili herhangi bir rolü olmadığını ve yaşam şartlarını iyileştirmek için hiçbir fırsatları olmadığını belirtiyor.

İnsan hakları örgütleri, Suudi Arabistan'daki Şii vatandaşlara karşı baskı ve dışlama politikaları uygulandığını ve dini özgürlük ile ifade özgürlüklerinin kısıtlandığını vurguluyor. 2011 yılında İnsan Hakları İleme Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda şu ifadeler yer aldı: “Suudi Arabistanlı Şiiler, mezheplerinin ifşa edilmesinin gözaltı ya da hapis cezasına kadar ulaşan sonuçlar doğurabilecek derecede, mezhep temelli zulüm ve ayrımcılık yaşıyorlar.”

“El-Katif” şehrinin petrol gelirleri sebebiyle Suudi Arabistan'ın en zengin şehirlerinden biri olmasına rağmen, bu doğu şehri Şii nüfusu nedeniyle daima dışlanıyor ve ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu durum, şehirde uzun yıllardır yönetime karşı halk ayaklanmaları ve protestoların düzenlenmesinin en önemli sebebidir.

Son olarak, Suudi yönetimi ve Muhammed bin Selman'ın genelde Şii halkına ve özelde Katif şehrindeki Şiilere yönelik baskıyı artırmasının en önemli amacının, Suudi Arabistan'daki bozuk sisteme karşı ayaklanan Şii protesto hareketini yok etmek olduğu kuşku götürmez.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar