thumbs-b-c-e87800ca87583fc42742ed1cdac3285b.jpg

Irak’ta yönetimi düşürmeye çalışan silahlı eylemciler kim?

Irak'ta yaşanan olaylarla ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, barışçıl gösterilerden kötü niyetle istifade etmek amacıyla göstericiler ve güvenlik kurumları görevlileri arasına sızan, şiddet eylemleri düzenleyerek devlet kurumlarına saldıran ve Irak'ın milli çıkarlarına zarar vermeye çalışan kişiler ve grupların varlığına dair elde ettiği belgelenmiş istihbarat bilgileri söz konusu.

5 Kasım 2019 Salı

İNTİZAR - Irak'ta bazı partilerin sosyal paylaşım siteleri üzenden yaptığı çağrının ardından, ülkenin merkezinde ve güneyindeki halk protestoları için yeni tur başladı. Geçen hafta Perşembe günü alevlenen bu yeni raunt, Cuma günü zirveye ulaşmıştı.

Bu bağlamda haber kaynakları daha önce protestoların ilk turuna katılan göstericilerin taleplerini kabul eden ve birçok siyasi ve ekonomik reformları uygulamaya koyan Irak hükumetinin, bu kez de Irak'ın çeşitli bölgelerinde birkaç gün önce başlayan protestoların ikinci turunun barışçıl olduğunu kabul ettiğini yazdı. Ancak yönetim göstericilere bazı tedbirler almaları ve bu gösterileri şiddet eylemlerine dönüştürerek alevlendirmek isteyen silahlı siyasi gruplardan uzak durmaları yönünde uyarıda bulundu.

Yine aynı haber kaynakları, Irak'ta halk protestolarının ikinci turunun ilk günlerinde, güvenlik güçlerinin Iraklı göstericilere karşı şiddet eylemlerinden kaçındığına, hatta protestoların yapıldığı sokak ve meydanları silah taşımadan koruduklarına dikkat çekti. Ancak ne var ki, birtakım siyasi hareket ve partiye bağlı olan silahlı milislerin bu gruplar arasına girerek kaos yaydığı ve birçok göstericinin ölümüne sebep olduğu belirtiliyor.

Bu aşırılık yanlısı siyasi grupların, halk gösterilerinden faydalanarak birçok üyesine silah verdiği ve göstericileri koruma bahanesiyle bu silahlı kişileri meydanlara gönderdiği ifade ediliyor. Ancak ne yazık ki bu silahlı kişiler göstericileri korumak yerine şiddet eylemleri düzenliyor ve hükumet binaları ile askeri merkezlere saldırıyorlar.

Bahsi geçen silahlı milisler son günlerde hükumete ait merkezleri ateşe verdi, barışçıl göstericiler ile çatışmaya girdi, halkın olduğu bölgelere saldırdı ve Irak yönetimine karşı darbe başlattılar.

Irak Dışişleri Bakanı olaylar karşısında, protesto gösterilerini politize etmeye yönelik sloganlar atarak ülkedeki barışçıl gösterileri sömürmeye çalışan taraflar olduğuna dikkat çekti.

Başbakan Adil Abdulmehdi ise, çok sayıda can kaybına neden olan gösterilerin tırmandırılmasına karşı uyarıda bulundu. Hükumetinin şiddet kullanmak isteyenleri engellemeye yönelik güvenlik görevlilerini meydanlara yerleştirdiğini vurgulayan Abdulmehdi, Irak Temsilciler Meclisi'ni bakanlık değişikliklerini desteklemeye ve ülkeyi sarsan kanlı kaostan sonra Irak'ı sakinleştirmeye çağırdı.

Diğer yandan Eski Irak Milletvekili Casim Cafer de, Suudi istihbaratını Irak'ın güney illerinde Baasçı ve ABD'nin yönetimindeki liderler ile işbirliği içerisinde olayları alevlendirmekle suçladı. Barışçıl başlayan gösterilerin hızla politik eğilimlere doğru saptığına işaret eden Cafer şu ifadeleri kullandı:

“Gösteriler kendi seyrinde ilerlemekten çıkarak Siyasi partilerin büroları ile kamu mallarını yakan, ekonomik çıkarları bozguna uğratan düşmanca bir siyasi eğilime girdiler.”

Cafer açıklamasına şu sözleri ekledi:

“Yaşananların bir Suudi planı olduğu ve Amerikancı güçler ile Baas'ın parmak izleri olduğu açıktır… Tüm Baas liderleri sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla, gösterilerde şahit olduğumuz şiddet eylemlerini kutladılar.”

Aynı bağlamda Irak Necef İl Meclis Başkanı Khudaır Al Jeboory ise: “Halkın meşru taleplerinden faydalanmak için Necef'te çıkan gösterilere sızan ve bazı parti merkezlerini ve belirli evleri yakan unsurlar vardır” açıklamasında bulundu.

Jeboory şöyle devam etti: “Güvenlik Güçleri bazı eylemcilerin kimliklerini tespit etmeyi başardı ve adalete teslim edilmek üzere soruşturmalar başlatıldı. Necef Meclis Başkanı, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, barışçıl gösterilerden istifade etmek amacıyla göstericiler ve güvenlik kurumları görevlileri arasına sızan, şiddet eylemleri düzenleyerek devlet kurumlarına saldıran ve Irak'ın milli çıkarlarına zarar vermeye çalışan kişiler ve grupların varlığına dair elde ettiği belgelenmiş istihbarat bilgileri olduğunu ortaya koydu.

Genel olarak, Irak meydanlarındaki gelişmelerin iki ana eksen tarafından yönetildiğini söyleyebiliriz. Bunlardan biri, Irak yönetiminden halkın yaşadığı kötü ekonomik şartlar için köklü bir çözüm bulması talebiyle protesto gösterileri düzenleyen protestoculardır. Diğeri ise, şiddet eylemleri ve saldırılarıyla, Irak halkının haklı protestolarından istifade etmek isteyen siyasi hareketler ve gruplara bağlı silahlı milislerdir. Bu kişilerin asıl görevi, dış güçlerin hedefini uygulamaktır. Bundan dolayı Irak Güvenlik Güçleri, hükumet binasına saldıran çok sayıda silahlı eylemciyi tutukladı.

Haber kaynaklarına göre, Irak yönetimi ekonomik ve siyasi reform isteyen protestocu vatandaşların gösteri yapmalarına izin verdi ve barışçıl eylemler düzenlemelerini engellemedi. Geçtiğimiz dönemde ise Irak hükumeti protestocuların taleplerini karşılamak için bir dizi reform paketi açıkladı. Ancak Irak sahasında yaşanan son gelişmeler, bu protestolardan yararlanan iç ve dış kaynaklı siyasi hareketlerin varlığını ortaya koyuyor.

Kaynak: Al-Waght
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar