image2-6-700x470.jpg

Trump pofesyonel bir yalancıdır

Donald Trump'ın işine geldiği gibi konuşan bir yalancı olduğuna dair elle tutulur kanıtlar vardır. Trump, dün İran'ın askeri üslerine karşı düzenlediği saldırıyla ilgili yaptığı kısa konuşmasında utanç verici bir kırılma yaşayarak hiçbir can kaybı ya da yaralanma olmadığını vurguladı.

9 Ocak 2020 Perşembe

İNTİZAR - Irak'ın batısındaki Aynu'l Esed" askeri üssünde Amerikalı askerilerin safında verilen can kayıplarını doğrulayan deliller için henüz çok erken. Gel gelelim ki, Donald Trump'ın işine geldiği gibi konuşan bir yalancı olduğuna dair elle tutulur kanıtlar vardır. Trump, dün İran'ın askeri üslerine karşı düzenlediği saldırıyla ilgili yaptığı kısa konuşmasında utanç verici bir kırılma yaşayarak hiçbir can kaybı ya da yaralanma olmadığını vurguladı. Bu olaya dair kanıtları birkaç ana başlık altında toplayabiliriz:

Birincisi: Trump, geçtiğimiz Haziran ayında Hürmüz Boğazı'nda İran tarafından düşürülen "Global Hawk" uçağına cevaben İran'ın İnsansız uçağını düşürdüklerini öne sürerek, bu iddiasını doğrulayan görüntüler yayınlanacağı sözü verdi. Ne var ki şimdiye kadar bir İran uçağının üşürüldüğüne dair hiçbir görüntü yayınlanmadı.

İkincisi: Trump, ABD üssü saldırısına misilleme olarak İran'ın derinliklerine ulaşacak bir hava saldırısını on dakika önce iptal ettiğini söyledi. Ancak buna dair hiçbir kanıt sunmadı.

Üçüncüsü: Trump, Amerika ve müttefiklerinin Ortadoğu'daki çıkarlarını hedef alan her türlü saldırıya karşı intikam sözü verdi. Geçmişe dönecek olursak, Suudi Arabistan'ın ARAMCO tesislerini bombalandığında Trump Suudi Arabistan'a silah sattıklarını ancak koruma sözü vermediklerini söylemişti.

Dördüncüsü: Amerikalı gazeteciler Trump'ın ortaya attığı sekiz adet yalanı yakaladı. Bu yalanların en meşhuru, İranlıların Nükleer Anlaşma'dan sonra Amerika'dan 150 milyar dolar aldığına dair söylemi olduğu belirtiliyor. Aynı şekilde Avrupa Birliği ile ticari açığın 180 milyar dolar değerinde olduğu, Çin'in Amerika'dan yıllık olarak 50 milyar dolar para aldığı, İrlanda'nın İngiltere'nin bir parçası olduğu, Putin'in Kırım'ı Obama'dan aldığı ve tüm serveti 4 milyar doların altında olduğu tahmin edilen Obama'nın Amerika Başkanı olmak için 5 milyar Dolar para harcadığı gibi iddialar Trump'ın meşhur yalanları olarak biliniyor.

Beşincisi: Trump Hamza bin Ladin'den sonra Ebubekir El-Bağdadi'yi öldürdüklerini açıkladı. Ancak şimdiye kadar bu iki adamın ne cesedini gördük ne de Bağdadi'nin yanında olan eşi ile çocuklarının cesedine dair bir görüntü elimize ulaştı. Bu cesetlerin denize atıldığı ve yakın gelecekte görmeyeceğimizi iddia etti.

***

İran'ın füzelerinin bahsi geçen üslerde hiçbir Amerikalıyı öldürmediğini varsaymış olsak bile, Trump bu üslerin vurulduğunu ve bazı kısımlarının yıkıldığını inkâr etmedi. Bu durum İran liderliğinin Amerika'nın Irak'taki en büyük askeri üssüne hiç tereddüt etmeden füze fırlatma kararı alabilecek yeterliliğe sahip olduğunu doğruluyor. Aynı zamanda bu füzelerin hedefi on ikiden vurabilecek hassas füzeler olduğu gerçeği de bir kez daha doğrulanmış oldu.

Trump, ülkesinin dev askeri yeteneklerini ve büyük ordusunu İran'ın bu saldırısına cevaben kullanmak istemiyor. Çünkü bu cevabın karşıt bir cevap olacağını biliyor. Eğer birinci saldırıda gerçekten ABD askerlerinin öldürülmediği iddiası doğru olsa bile, ikincisinde aynı şey olmayacaktır.

Bu saldırının ardından İran'a ek yaptırımlar dayatma tehdidi Trump'ın sığlığını ortaya koyan komik bir açıklamadır. Daha dayatmadığı hangi yaptırım kaldı? Son dayattığı yaptırım Muhammed Cevad Zarif'in Amerikan bankalarındaki "milyarlarına" uygulandı. Belki de gelecek yaptırımlarda Zarif'in gülümsemesini yasaklamak istiyor olabilir.

Bu, uzun süreli ve her olasılığa açık bir yıpratma savaşıdır. Bu denklem kendine güvenen zeki ve uzun vadeli bir yönetime ihtiyaç duyuyor. Üçüncü dünya ülkelerinden biri olduğu göz önüne alındınğında İranlılar şimdiye kadar kazanan taraftır.

İkinci aşama Ortadoğu'daki ve özellikle Körfez bölgesindeki Amerikan üslerini bölgeden çıkarmaya zemin hazırlamak için güvenliği ile istikrarını sarsacaktır. Bu durum, Irak'taki Haşdi Şabi, Yemen'deki Ensarullah, Lübnan'daki Hizbullah, Gazze'deki Hamas ve İslami Cihad Hareketleri gibi askeri müttefiklerinin üstleneceği bir görevdir. Rollerin dağılımının tamamlandığını ve uygulama adımının yeşil ışık beklediğini uzak görmüyoruz. Bunu göz ardı etsek bile Haşdi Şabi'nin, Ebu Mehdi El-Mühendis'in intikamını alması kaçınılmazdır.

***

Trump'ın sinirleriyle oynayan İranlı liderler, önümüzdeki günlerde hassas füze cephaneliğinin kapılarını bu askeri kolları için açacaktır. İran'ın mesajı açıktır: Biz başladık siz bu yolu tamamlayın. İran'ın Rusya ve Çin'e yönelik olan bir diğer mesajı da şudur: Biz güvenilecek ciddi bir müttefikiz.

Trump, bu seçim yılında rahat yüzü görmeyecektir. Körfez'deki müttefikleri ise derin bir uykuya hasret kalacaktır. İran'ın füze saldırısından dolayı Amerika'nın verdiği kayıplar çok yakında ortaya çıkacaktır. Bu ortaya çıkmazsa bile, Kerkük yakınlarında Irak Hizbullahı tarafından bombalanacak "K1" üssünde Amerikalı sözleşmeli askerlerin ölündürülmesi ve yaralanmasına neden olacak başka kayıpları göreceğiz.

Abdulbari Atvan
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar