Screenshot-2020-01-13-at-9.34.12-AM-730x438.png
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İran’ın füze saldırısı önemli bir stratejik değişime yol açtı

İran’ın füze saldırısı önemli bir stratejik değişime yol açtı

Lübnanlı askeri strateji uzmanı Emin Hutayt: Biz bu saldırının büyük bir stratejik değişim meydana getirdiğini düşünüyoruz. Bu saldırı Amerika'yı hem maddi hem de manevi açıdan vurdu. Amerika gibi büyük bir ülkenin bu lokmayı kolay yutması mümkün değildir. Ancak İran'ın gücü, cesur kararları ve savaşa hazırlığı gibi tüm nedenler Amerika'yı susarak bu saldırıyı yutmak zorunda bırakıyor.

20 Ocak 2020 Pazartesi

İNTİZAR - Askeri strateji uzmanı Emin Hutayt uluslararası “Tasnim” haber ajansına Ayn'ul Esed üssünün hedef alındığı füze saldırısı hakkında analizde bulundu. Bu saldırının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Amerika'nın karşı karşıya kaldığı benzersiz bir askeri eylem olarak görüldüğünü vurgulayan Hutayt şöyle devam etti: “Amerika, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra daima kendilerine saldıracak ya da cevap verecek yeterliliğe sahip kimsenin olmadığı düşüncesine güvenerek saldırma mantığıyla hareket etti. Amerika'nın itibarı ve caydırıcı yeteneği, düşmanlarının saldırısını engellemek ve kendini savunma hakkını kullanmasını önlemekte belirleyici bir unsurdu. Amerika, cevap almayacağına çok güveniyordu, ta ki bu güne kadar.”

İran'ın saldırısının, Amerika'nın kullandığı bu prestij sahnesini yıktığını belirten Hutayt, bu saldırının maddi ve manevi boyutlarda iki açıdan ele alındığını ifade etti: “Manevi açıdan, bu saldırı Amerika'nın caydırıcılık klişesini kırdı. Bu noktada biz daima Amerika'nın bölgede konuşlandırdığı askerlerini prestiji kadar korumadığını iyi biliyoruz. Bugün bu prestij yıkıldı ve bu durum Amerika'nın askeri stratejisinde büyük bir değişim meydana getirdi.”

Saldırının diğer bir boyutuna değinen Hutayt sözlerini şöyle sürdürdü: “Maddi açıdan, sahada bu saldırı Amerika'nın son derece güçlü olan bir askeri üssüne büyük kayıplar verdirdi. Bu durum Amerikan yönetimini başlangıçta hasarın boyutunu gizleyerek yalan söylemek zorunda bıraktı. Daha sonra ise Amerika bu hasarı yavaş yavaş açıklamak zorunda kaldı. Trump ilk önce işlerin yolunda olduğunu söyleyerek yola çıkmıştı. Daha sonra ufak bir maddi hasarın olduğunu söyledikten sonra en sonunda ise ABD ordusu 11 yaralı askerin Kuveyt ve Almanya'ya taşındığını açıkladı. Bana kalırsa yaralıların boyutu bundan çok çok fazla düzeydedir. Ancak cevap vermekten korkan Amerika kendini kurtarmak için bunu gizli tutuyor. Dolayısıyla bu saldırı Amerika'yı hem maddi hem de manevi açıdan vurdu. Amerika gibi büyük bir ülkenin bu lokmayı kolay yutması mümkün değildir. Ancak İran'ın gücü, cesur kararları ve savaşa hazırlığı gibi tüm nedenler Amerika'yı susarak bu saldırıyı yutmak zorunda bırakıyor.”

Siyonist varlığın kaderi ve ABD'ye güvenlik sağlaması için finansör olan bazı Arap rejimlerinin bu saldırıdan sonra durumlarının ne olacağına değinen Hutayt bu saldırının bazı gerçekleri ortaya koyduğunu açıkladı: “Bu saldırı pek çok gerçeği ve kuruntuların ne derece mesnetsiz olduğunu açığa çıkardı. Amerika'nın ahmaklığını göstererek büyüklük iddialarını gözden düşürdü. İsrail'in ise umutlarını yıktı. Çünkü prestijini ve caydırıcılığını yeniden geri kazanmak için nükleer silah söylemlerine sığındı. Bu durum nükleer silaha sahip 7 – 8 oluşumun yer aldığı çarpıştık dünyanın sonu anlamına gelir. Çünkü bu oluşumun tek bir parçasının nükleer silah kullanması ve diğerlerinin seyirci kalması mümkün değildir. Eğer nükleer silah kullanılırsa bu nükleer sahibi ülkelerin tamamının imha edilmesi hatta dünyanın sonu anlamına gelir. Bu son nükleer silah sahibi olan hiç kimse tarafından amaçlanmıyor.”

Hutayt açıklamasına şu cümleleri ekledi: “Bundan dolayı bizler bugün bu silahın kullanılması olasılığını ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz. Bu saldırıda kullanılan diğer geleneksel silahlar bugün Batı Asya bölgesi ile ABD liderliğindeki Batı arasındaki çatışmaya yeni bir boyut kazandırdı. Saldırgan tarafın, kendine saldıran gücün hedeflerini uygulamasını engelleyecek dişlere ve tırnaklara sahip olmasını zorunlu hale getirdi. Aynı zamanda İsrail gibi Amerika etrafında kutuplaşan bölgedeki oluşumların, artık batının bölgedeki varlığının büyük bir soru işareti haline geldiğini ve askeri ya da saha hizmetlerinin çok ta büyük ölçekte olmadığı konularını iyi düşünmeleri gerekiyor.

Lübnanlı askeri strateji uzmanı Emin Hutayt sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz bu saldırının büyük bir stratejik değişim meydana getirdiğini düşünüyoruz. İlgili taraflardan her biri pozisyonunu değerlendirmek ve gelecek yolunu çizmek için hesaplar yapmak sorunda kaldı.”

Kaynak: Tasnimnews
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar