468975Image1.jpg

Trump Irak’ı bölme projesine liderlik ediyor

Berham Salih ile Trump'ın görüşmesi, özellikle de suikastın ardından iki ülke arasındaki tırmanan gerginlik ortamında asla düşülmemesi gereken bir hataydı. Kürt kardeşler ya da liderleri, Amerika ile geçmiş hayal kırıklığı tecrübelerinden faydalanmamakta ısrarcı gibi görünüyor. Çoğunluğu Amerika'nın Irak ya da Suriye'yi bölme ve parçalama projesine hızla cevap vererek büyük bir hataya düşüyor.

24 Ocak 2020 Cuma

İNTİZAR - Amerika Başkanı Donald Trump'ın Iraklı mevkidaşı Berham Salih ile görüştükten sonra “Davos” zirvesinde düzenlenen basın açıklamasında, neye dayanarak Amerika ile Irak ilişkilerini “en iyi durumda” olarak tanımladığını bilmiyoruz. Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi El-Mühendis'e Irak topraklarında suikast düzenlenmesi emrini vererek 25 milyondan fazla Iraklıyı öfkelendiren bu adam, profesyonel bir yalancı olmasının yanı sıra bu tanımlamayı kullanarak Irak halkına alenen hakaret ediyor.

Berham Salih ile Trump'ın görüşmesi, özellikle de suikastın ardından iki ülke arasındaki tırmanan gerginlik ortamında asla düşülmemesi gereken bir hataydı. Buna ilaveten Irak Cumhurbaşkanının konumu, Amerika'nın şekillendirdiği anayasa gereğince, Başbakanın yetkilerini ihlal etmeye ve ABD Başkanı olsa bile yabancı bir yetkili ile siyasi konuları görüşmeye izin vermiyor. Bu toplantının gerçekleşmesine karşı çıkanlar, bu konuda anayasal ve ahlaki açıdan çok güçlü delillere sahiptir.

Başkan Trump'ın Irak'ın batısındaki Ayn'ul Esed üssüne Iraklı yetkililerden izin almadan gizli ziyaretlerde bulunarak Iraklılara defalarca hakaret ettiğini hatırlatmakta fayda olabilir. Üstelik Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'yi aynı üsse acil görüşmek için çağırarak bu hakaretin açtığı yaraya tuz bastığını da unutmadık. Sanki bu üs Irak topraklarında değil de ABD topraklarında kurulmuş gibi ve sanki Irak 8000 bin yıllık bir kültürel mirasa sahip olan bağımsız bir ülke değilmiş gibi bu ülkeye sömürge ülkesi muamelesi yaptı.

***

Başkan Trump, Seyyid Salih ile Davos zirvesinin oturum arasında bir araya gelerek bu görüşmenin “protokol” icabı olmadığını kanıtlamak için birlikte basın toplantısı düzenlediler. Bu toplantı sadece Irak'ta stratejik işbirliği projesi ile bağlı iki yakın müttefik arasında oldu. Bu projenin ana başlığının etnik ve mezhepsel “bölünme” olmasını göz ardı etmiyoruz. Protokol görüşmeleri, Irak ile Amerika arasında askeri işbirliğinin sürdürülmesi gibi anayasal yetkileri olmadan bir başkan ile temel meseleleri tartışmaz. Cumhurbaşkanı Salih'in Irak'ın mevcut şartlarının gölgesinde, daha şehitlerin kanı kurumamışken Irak'ın ulusal birliğinin çıkarlarına dayanarak, bu toplantıya katılamadığı için özür dilemesi daha uygun olurdu.

Irak parlamentosu tarafından verilmiş ABD ile herhangi bir askeri işbirliğini cezalandırmaya yönelik açık ve net bir karar vardır. Bu karar, ülkedeki tüm Amerikan askerlerinin (5200 tane) kovulması ve ülkede kurulan askeri üslerin (18 tane) kapatılmasını açıkça belirtiyor. Salih ve Trump'ın askeri işbirliğinin sürdürülmesine dair her türlü anlaşması, parlamentonun bu kararının ihlal edilmesidir.

Kürt kardeşler ya da liderleri, Amerika ile geçmiş hayal kırıklığı tecrübelerinden faydalanmamakta ısrarcı gibi görünüyor. Çoğunluğu Amerika'nın Irak ya da Suriye'yi bölme ve parçalama projesine hızla cevap vererek büyük bir hataya düşüyor. Başkan Salih'in bu adımının Amerika'nın bu yeni mezhepçi projesine sürüklenmesinin başlangıcı olmamasını umuyoruz.

Irak halkının büyük çoğunluğu Amerika'nın Irak'taki askeri varlığına karşı çıkıyor ve Başbakanlarının bu varlığın acilen sonlandırılması talebinin arkasında duruyor. Eğer bu talebe olumlu cevap verilmezse muhtemelen Irak direnişi bu işi ele alacaktır. Belki de geçtiğimiz günlerde Bağdat'taki ABD Elçiliği civarına fırlatılan üç füze, bu minvalde dikkate alınması gereken önemli bir uyarı olabilir.

Kahraman Irak direnişi Amerika'yı ve ABD güçleri Komutanı General David Patraesus'u yenilgiye uğratarak 2011 yıllarının sonlarıyla birlikte bu temiz topraklardan çekilmek zoruna bıraktı. Biz bu geçmişin tekrarlanacağına eminiz. Başkan Trump'ın Irak topraklarında yenildiğini göreceğiz.

***

Cumhurbaşkanı Berham Salih'in, Irak direnişinin tarihini ve bununla birlikte Kürt halkının Amerika ve İsrail'in ihanetleri ile dolu olan acı deneyimlerini yeniden iyi bir şekilde okumasını diliyoruz. Belki bu sayede Davos'ta Iraklı kardeşlerinin duygularına meydan okuyarak ABD Başkanı ile görüşerek düştüğü büyük hatanın farkına varır.

Gerçek Irak, ABD üslerinin enkazı üzerinden ayağa kalkacaktır. Bunun aksini söyleyenler ne Iraklı kardeşleri tanıyor ne de Irak'tan yenilmiş olarak çıkan Amerikalıları tanıyordur.

Abdulbari Atvan
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar