1041395578.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Suriye halk direnişi Amerikan güçlerini Fırat'ın doğusundan sepetliyor mu?

Suriye halk direnişi Amerikan güçlerini Fırat'ın doğusundan sepetliyor mu?

Suriye kuvvetlerinin Amerikan askeri konvoyuna itirazı, ancak Şam'daki askeri ve siyasi liderliğin açık talimatlarıyla gerçekleşebilir. Bu durum, Amerikan işgal güçlerine karşı silahlı Direnişi harekete geçirmek ve Fırat'ın doğusunda bir cephe açılmasına yönelik stratejik kararlar alınacağının habercisidir.

19 Şubat 2020 Çarşamba

İNTİZAR - Suriye'nin kuzey batısındaki İdlib şehri, Suriye ordusunun buradaki ilerlemesinden dolayı bu günlerin en önemli odak noktası olabilir. Suriye ordusu bu bölgede onlarca köy, kasaba ve dört büyük şehri geri aldı, Şam ve Halep arasındaki uluslararası yolu açtı. Türkiye'nin burada askeri yığınak yapmasından dolayı, Suriye ve Türkiye arasındaki gerginlik savaşın eşiğine geldi. Ancak ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde yaşanan gelişmeler, özellikle de Suriye ordusuna bağlı unsurlar ve Amerikan zırhlı devriyeleri arasında yaşanan emsaliz çatışmanın ardından en az İdlib kadar önem kazanmıştır. Zira bu çatışma iki Amerikan askerinin yaralanması ve bir Suriyeli askerin ölümüyle sonuçlandı.

Suriye kuvvetlerinin Amerikan askeri konvoyuna itirazı, ancak Şam'daki askeri ve siyasi liderliğin açık talimatlarıyla gerçekleşebilir. Bu durum, Amerikan işgal güçlerine karşı silahlı Direnişi harekete geçirmek ve Fırat'ın doğusunda bir cephe açılmasına yönelik stratejik kararlar alınacağının habercisidir.

Bu değişim aynı zamanda Amerikan kuvvetleri ile Kamışlı'daki Şam destekçisi olan halk ve gruplar arasında meydana gelen çatışmaları da doğruluyor. Bu çatışmada 14 yaşında bir çocuk şehit olmuştu. Bölgeden gelen haberler, Amerika'nın bölgedeki güçleri ve devriyelere karşı silahlı bir direnişe hazırlık yapıldığını gösteriyor.

Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda Amerikan güçlerine karşı cephe açıldı. Bu durum İdlib'deki mevcut gelişmeler ve Suriye ile Türk askeri güçlerin askeri bir çatışmanın eşiğine gelmesinin gölgesinde tuhaf olabilir. Ancak, Suriye hükumetine yakın Lübnanlı kaynakların, "Raialyoum" haber sitesine yaptığı açıklamada, bu çatışmadan dolayı duyulan endişe oranının yüksek olmadığını bilgisine yer verildi. Çünkü Rus müttefik İdlib'deki terörist grupların varlığının sona erdirilmesi taleplerinde kararlı ve Türklerle karşı karşıya gelse bile Suriye'de kazandıklarını korumak için yolun sonuna kadar gitmeye hazır görünüyor.

Fırat'ın doğusu ve kuzeyindeki Amerika'nın askeri varlığı Suriye'nin pertol ve gazını kontrol etmeyi sürdürmek, üretiminin yağmalanması, Suriye yönetiminin egemenliği geri almasına engel olmak, buradaki iç durumun kötüleşmesi ve yeniden yapılandırma planlarının engellenmesine yönelik Amerika'nın planları ile birinci derecede bağlantılıdır. Buradan Washington'un Irak'taki askeri üslerine benzer bir üs kurmak istediğine yönelik haberler geliyor.

Başkan Beşar Esad, iki ay önce "Russia Today" televizyonuna verdiği röportajında, Amerika'nın güç dengelerindeki çok büyük farktan dolayı geleneksel bir savaşta Suriye ordusunun savaşamayacağı bir süper güç olduğuna dikkat çekerek, ancak bu çatışmanın silahlı direniş yoluyla gerçekleşebileceğini vurgulamıştı. Görünüşe bakılırsa bu stratejinin uygulanması, iki ülke arasındaki sınırın diğer tarafında Irak'ın benzer stratejisi ile denge içerisinde bir harekete geçme aşamasına girdi.

Suriyeliler, 2003 yılındaki Irak işgalinde Amerika'nın işgaline karşı Irak direnişinin ve öncesinde Lübnan ve Filistin'deki direniş gruplarını desteklenmesindeki büyük rolleri sayesinde, kazandıkları yıpratma savaşlarında muazzam askeri uzmanlık kazandı. 2011 Suriye krizinin patlak vermesinden ve silahlı gruplara karşı girdiği şiddetli çatışmalardan bu yana, bu uzmanlık yenilenerek gelişti. Ülke topraklarının yüzde 80'inden fazlası yeniden Suriye devletinin egemenliği altına girdi. Bu noktada Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarının rolü de unutulmamalıdır. Bu rol, İsrail saflarında korku ve endişeye-sebep oldu ve hala olmaya devam ediyor.

Abdulbari Atvan
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar