34452-unnamed.jpg

Tel Aviv: İsrail Suriye saldırılarıyla kendini tüketiyor

İşgalci İsrail devletinden çok sayıda analist ve güvenlik uzmanı, İsrail Hava Kuvvetlerinin İranlı ve Hizbullah'a ait hedeflere karşı giriştiği saldırıların, Hizbullah'ın tüm angajman kurallarını değiştiren hassas füzelerini durdurma girişimi olduğuna ve bu saldırılar ile İsraillilerin kendilerini tükettiğine dikkat çekiyor.

4 Mayıs 2020 Pazartesi
İNTİZAR - İşgalci İsrail devletinden çok sayıda analist ve güvenlik uzmanı, İsrail Hava Kuvvetlerinin İranlı ve Hizbullah'a ait hedeflere karşı giriştiği saldırıların, Hizbullah'ın tüm angajman kurallarını değiştiren hassas füzelerini durdurma girişimi olduğuna ve bu saldırılar ile İsraillilerin kendilerini tükettiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, İsraillilerin normalde sorumluluğunu üstlenmediği bu saldırıların, İran'dan Suriye'ye ve oradan da Lübnan'a silah taşınmasını durduramadığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda Hizbullah'ın silah cephanesindeki artışa da işaret eden Siyonist uzmanlar, İranlıların da Lübnan topraklarında hassas füze üretimi için çalıştığını vurguluyor.
 
Bu bağlamda Siyonist “Yediot Ahronot” gazetesi askeri işler analisti Alex Fishman son haberinde, İsrailli üst düzey kaynaklardan Siyonist Güvenlik Bakanı Naftali Bennet'in, İsrail Genelkurmay Başkanlığı Genel Kuruluna bıçak gibi keskin bir mesaj gönderdiğini aktardı. Habere göre mesajda İsrail'in politikasının değiştiğini ve Suriye'de İran'ın kışkırtmalarına cevap verme politikasından Suriye topraklarında konuşlanan İranlı hedeflere saldırı düzenleme politikasına geçiş yapıldığı yazıyordu. Tel Avivli üst düzey kaynaklara göre bu saldırılar oldukça yoğun olacaktır. 
 
Aynı kaynaklara göre, İsrail şimdiye kadar Hizbullah'ın gelişmiş silahları aktardığı ortaya çıktığı zaman bu denklemlerini kırmak için İranlı hedeflere saldırı düzenliyordu. Ancak Bakan Bennet'in politikası gereğince İsrail Hava Kuvvetleri artık sadece silahlar bulunduğunda saldırı düzenlemeyecek. Kaynaklar, yeni Güvenlik Bakanı Bennet'in İsrail'in stratejisini önemli ölçüde değiştirdiğinin altını çizdi. 
 
Tüm bunlara ilaveten, aynı yüksek kaynaklardan aktarmaya devam eden analist İran İslam Cumhuriyeti'nin Tahran ve Washington arasındaki Arap Körfezi geriliminin etkisiyle Yahudi devletini ABD ile savaşına bulaştırabilme olasılığına dikkat çekti. İsrail'in bu askeri çatışmaya katılmasının Tel Aviv Güvenlik Kurumu açısından çok yeni bir fırsat olarak görüldüğünü bildirdi. İsrailli, Avrupalı ve Amerikan uzmanların, 2020 yılının İran ve ABD arasında büyük bir savaş yılı olacağı görüşünü ekleyen Siyonist analist, bunun sebebi olarak İran'ın nükleer anlaşmayı delmeye başladığı ve nükleer bomba üretmek üzere çalışmalar yürüttüğünü iddia etti. 
 
Fishman Tel Avivli kaynaklardan aktardığı haberinde, İran'ın kendini kontrol etme politikası uguladığı ve böylesine bir zamanlamada İsrail ile kapsamlı bir savaşa girmenin İran'ın yararına olmadığını ifade etti. Siyonist analist şöyle devam etti: “Eğer İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Tugayları Hizbullah'a denge kırıcı silahlar aktarmaya devam ederse İsrail kendini cevap vermek zorunda bulacaktır. Bu durum sürpriz bir şekilde kapsamlı bir savaşın patlak vermesine neden olabilir.
 
Bunun yanı sıra, İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülen yeni bir araştırma da, Suriye'ye saldırması durumunda Yahudi devletine füze yağdırmakla tehdit eden İran'ın, bunu Batı ve işgal devletini askeri bir saldırı düzenlemekten caydırmak için kullandığı farklı bir hamlesi olarak değerlendirdi. Araştırma Tahran'ın Suriye, Lübnan Hizbullahı ve Filistin Hamas hareketi gibi bölgedeki müttefikleri yoluyla Tel Aviv'e füze yağdırma mesajı verdiğini kaydetti.
 
Aynı bağlamda Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezinin Yahudi Maariv gazetesinde yayınlanan raporunda, Hizbullah'ın İran ve Suriye'nin desteğiyle daha önce görülmemiş bir askeri cephane biriktirdiği vurgulanarak, İsrail'in bu yoğun hazırlığının temel hedefinin, Hizbullah'ı tamamen yok etmek ve (33 gün savaşında) indirdiği nakavttan sonra yeniden silahlanmasını engellemek olduğunu iddia etti.
 
Hizbullah'ın yönünü İsrail'e çevirmiş 80 binden fazla füzesi olduğunu ortaya koyan araştırma bu cephaneliğin İsrail'in iç cephesini tehdit ettiğini kaydederek şöyle devam etti: “Hizbullah'ın Suriye savaşındaki büyük gelişimine rağmen saldırı yeteneği nitelik ve nicelik bakımından hala yükseliyor.”
 
Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar