170621115424-mohamed-bin-salman-and-mohammed-bin-nayef-exlarge-169.jpg

Suudi Arabistan'da taht entrikaları

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a bağlı bir komitenin eski Veliaht Prens Muhamemd bin Nayef'i yolsuzluk ve kara para aklamaya yönelik suçlamaya hazırlandığı iddiaları gündeme taşınıyor. Burada akıllara taklan soru, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bu suçlamaları Muhammed bin Nayef'e yıkmasına neden olan sebep nedir?

25 Temmuz 2020 Cumartesi

Bin Selman'ın amcasının oğlu bin Nayef'e karşı yumuşak savaşı

İNTİZAR - Washington Post gazetesi Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a bağlı bir komitenin eski Veliaht Prens Muhamemd bin Nayef'i yolsuzluk ve kara para aklamaya yönelik suçlamaya hazırlandığını yazdı. Ancak gazete, bin Nayef'e yakın kişilerce bilinen belgelerin “yalan” suçlamalar olduğunun tespit edildiği ve gizli finansal faaliyetlerinin eski Kral Abdulah bin Abdulaziz'in onayından geçtiğine işaret etti. Burada akıllara taklan soru, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bu suçlamaları Muhammed bin Nayef'e yıkmasına neden olan sebep nedir? İngiltere'deki avukatların elinde olan ve bu iddiaları yalanlayan belgelerin gerçekliği nedir?

Adalet doğal akışında gizli ya da açık suçlarla karşı işler ve zanlar ile deliller yoluyla suçlunun durumu belirlenir. Ne var ki Suudi Arabistan'da birçok insan bunun tam tersi bir düzen ile karşı karşıya kalmıştır. Riyad'da adalet, tutuklama, sessizlik ve daha sonra suçlama şeklinde yürür. Suudi Arabistan'ın bu bozuk adaleti, ülkenin en önde gelen prenslerinden Muhammed bin Nayef'e kadar uzanmış görünüyor.

Washington Post gazetesinin “Parlak bir yükseliş, trajik bir çöküş” başlıklı uzun makalesinde Suud ailesi yönetiminin eski veliahdı yolsuzluk suçlamalarıyla bastırmaya nasıl hazırlandığı ele alındı. Makalede, konuya dair şüpheli yöntemlerle ele geçirilmiş 15 milyar dolar değerinde bir dosya olduğu söylentilerinden bahsediliyor. Bu dosyada terörle mücadele fonu, kaynak olarak belirtiliyor.

Ancak gazete aynı zamanda Prens bin Nayef'e yakın yurt dışındaki kaynaklardan, fondan çekilen paranın eski Kral Abdullah tarafından bilindiği ve onaylandığını ortaya koyuyor. Buna göre Prens Nayef bu parayı gizli bir havalimanı inşa ettirmek ve araştırma servisi oluşturmak üzere kullandı. Ellerinde buna dair belgeleri olan kişilerin, İngiltere ya da İsviçre'de herhangi bir uluslararası mahkemede bunu sergileyecekleri makalede ileri sürülüyor.

Makale, ABD'nin eski istihbarat şefi John Brennan'ın ifadelerine de dikkat çekiyor. Uzun yıllar boyunca bin Nayef ile çalışan Brennan, bu fondan haberi olduğu ve paranın Suudi-Amerikan ortak güvenlik projesine harcandığını belirtiyor. Brennan bin Nayef'in yolsuzluk faaliyetlerine karışması olasılığını da tamamen dışlıyor.

Yolsuzluk, bir politikacının halk karşısındaki itibarını yok eden siyasi ve daha önemlisi ahlaki bir suçlamadır. Muhammed bin Selman'ın amcasının oğlu için kullandığı bu yöntem, bin Nayef ile başa çıkmanın bir yolu olarak görülüyor. Daha önce de bin Nayef'in uyuşturucu kullandığı yönünde söylentiler de yayılmıştı. Tüm bunlar bir prensin bin Nayef'i tahttan uzaklaştırmak istediği ve şu anda son aşamaya geldiğini açıkça ortaya koyuyor.

Suudi Arabistan güvenliğindeki bir numaralı isim yıllar önce neredeyse hayatını kaybedeceği bir suikast girişimine maruz kaldığında, yönetime ve otorite herhangi bir soru soruldu mu? Peki, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın en büyük rakibi olan ve kamu işlerinden uzak sürgün hayatı yaşayan amcası Prens Ahmed bin Abdulaziz'i tutuklatması da mı ihanetten kaynaklıydı?

Hikaye, 2017 yılının 21 Haziran gecesinde, Suudi kralının Prens Muhammed bin Nayef'i veliahtlık konumundan alarak yerine oğlu Muhammed bin Selman'ı atamasıyla başladı. Olayın ardından bin Selman'ın bin Nayef ile yakınlığını gösteren fotoğraflar basına servis edildi. Bin Selman bu fotoğrafları günlerce yalanladı.

Prens Muhammed bin Selman kraliyet ailesine erkenden darbe yaptı ve tüm rakibi olan prensleri kamu fonlarını ele geçirdikleri iddiasıyla tutukladı. Böylelikle bir devrim ve korkutma eylemi başladı. Bahsi geçen paraların ise kaderi hala bilinmiyor. Tüm bunlar Prens Muhammed bin Selman'ın hızlı ve istikrarlı bir yolla tahta hemen çıkmak istediğini açıklıyor. Bazıları bu korkuyu Amerika'daki başkanlık seçimleriyle ilişkilendiriyor.

Kaynak: Al-Alam
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar