b642intevaq01.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Hizbullah, İsrail ile yaşanan son çatışmada tek bir kurşun atmadan nasıl kârlı çıktı?

Hizbullah, İsrail ile yaşanan son çatışmada tek bir kurşun atmadan nasıl kârlı çıktı?

Bu Hizbullah'ın yaklaşık 30 yıl önce Direniş meydanına indiğinden bu yana kazandığı derin tecrübeyle yetkin bir şekilde savaşmasını sağlayan bir akademiye sahip olduğunu kanıtladığı bir psikolojik savaştır. Öyle ki Hizbullah şu anda Ortadoğu bölgesindeki müttefiklerine ve belki de daha fazlasına uzmanlarını gönderiyor.

30 Temmuz 2020 Perşembe

Son günlerde Lübnan-İsrail cephesinde yaşanan gelişmelerin aslı nedir? Hizbullah bu çatışmada tek bir kurşun atmadan nasıl kârlı çıktı?

İNTİZAR - Lübnan ile işgal edilmiş Filistin sınırında yaşanan son gelişmeler, Hizbullah'ın yeni “belirsizlik” stratejisini yansıtmaktadır. Bu stratejide İsrail düşmanına karşı askeri faaliyetler hakkında ayrıntılı açıklamalar yapmamak ve düşman saflarında karmaşa halini tırmandırmak hedefleniyor.

İsrail'in işgal altındaki Şeba Çiftliklerinden başlayarak sınır ötesi bir gerilla operasyonu için sızmaya çalışan Hizbullah askerlerine dair anlattığı hikaye, Hizbullah tarafından reddedildi. Ancak aynı açıklamada, İsrail saldırılarında şehit edilen Ali Kamil Muhsin'in intikamının kaçınılmaz olarak geleceği de vurgulandı.

Hizbullah hücrelerinin söz konusu sızma eylemi gerçekten yaşandıysa ve İsrail askeri birimleri tarafından takip edilerek ortaya çıkarıldıysa, niçin bu kişileri öldürmek için ateş açılmadı? Ya da niçin İsrail'in bombardımanı “otlak alan” olan Şeba çiftliklerini hedef aldı ve herhangi bir maddi hasar vermedi?

Cevap çok açık görünüyor, İsrail tarafı karmaşa hali içinde ve korkmuş. İsrail Başbakanının birçok krizle uğraştığı böylesine bir zamanlamada İsrail, Hizbullah'a karşı bir savaş açmak istemiyor. Zira Benyamin Netanyahu, ilk olarak koronavirüsle mücadeledeki başarısızlığından dolayı Siyonist devletin sağlık alanında kriz yaşıyor. İkinci oalrak, iktidardaki bakanlık koalisyonu arasındaki keskin bölünmeler ve göstericilerin Netanyahu'nun istifasını istemesi nedeniyle ortaya çıkan siyasi krizle uğraşıyor. Son olarak, Netanyahu'nun yaşadığı kişisel krizi ise yolsuzluk soruşturmalarıdır.

***

Eğer İsrail'in bu çelişkili askeri hikâyelerinin ötesine geçer ve İsrail-Lübnan sınırında son yaşananlara daha derin bir açıyla, yani kâr zarar açısından bakarsak, Hizbullah'ın tek bir kurşun bile atmadan kârlı çıktığını söyleyebiliriz.

Bu Hizbullah'ın yaklaşık 30 yıl önce Direniş meydanına indiğinden bu yana kazandığı derin tecrübeyle yetkin bir şekilde savaşmasını sağlayan bir akademiye sahip olduğunu kanıtladığı bir psikolojik savaştır. Öyle ki Hizbullah şu anda Ortadoğu bölgesindeki müttefiklerine ve belki de daha fazlasına uzmanlarını gönderiyor.

Hizbullah, bu savaştan zaferle çıktı. Çünkü sadece Şam'ın güneyinde İsrail tarafından şehit edilen askeri için cevap tehdidi İsraillileri liderliklerinden vatandaşlarına kadar şaşkına uğrattı. Kibirli Netanyahu'yu uluslararası UNIFIL güçleri aracılığıyla Hizbullah liderliğine mesaj göndermeye ve özür dilemeye kadar götürdü. Netanyahu söz konusu mesajında Hizbullah unsurlarının Şam'ın güneyindeki hava saldırılarında hedef dâhilinde olduğunu bilmediklerini söyledi. Herhangi bir tırmandırmadan kaçınmak için, angajman kurallarına bağlı olduklarını vurguladı.

Lübnan sınırında işgal devleti ile bu gerginliğin tırmanması, Lübnan'da Direniş karşıtı bir partinin “tarafsızlık” meselesini ve Lübnan'ı savaşlardan ve eksenlerden uzak tutmanın gerekliliğini gündeme getirdiği bir dönemde gerçekleşti. Bu durum Hizbullah ve askeri kampına hizmet ederek, bu söylemleri düşürdü ve arkasında yer alan niyetleri ortaya çıkardı. İsrail ile son yaşanan gelişmeler, Lübnan'ın İsrail'in tehlikesinin ve güvenlik ile istikrarı hedef alan tehdidinin gölgesinde tarafsız olamayacağını gösterdi.

En önemli meseleye gelecek olursak, Hizbullah'ın açık intikamına dair önemli bir soru aklımıza takılıyor: Hizbullah'ın açıklamalarında kaçınılmaz olarak belirtilen Şehid Muhsin'in öldürülmesinin intikamı ne zaman, nerede ve nasıl alınacak?

Lübnan Hizbullahı'nın en belirgin özelikleri kendini kontrol etmesi, işleri aceleye getirmemesi ve askeri operasyon için en uygun zamanı seçmesidir. Bunun yanı sıra Kurban Bayramının gelmesi ve Lübnan krizinin hem ekonomik hem siyasi açıdan giderek büyümesi bu cevabı geciktirebilir. Elbette bu gecikmeyle birlikte İsraillilerin korku ve panik durumları da uzatılmış olacak. İdamın zamanını beklemek, uygulanmasından daha çok acı verir.

***

Ali Kamil Muhsin ve 4 arkadaşının Suriye topraklarında şehit edildi. İntikamın Suriye topraklarından ya da işgal altındaki topraklar içinde veya dışında verilmesi olasılıkları vardır. Hizbullah Avrupa ve Amerika'da terör listesine eklendiği sürece, İsrailli hedefleri dünyanın herhangi bir yerinde vurmak Hizbullah'a ne kaybettirebilir? Allah'ın toprakları geniştir.

Hizbullah, Netanyahu'nun son açıklamasında da dediği gibi, ateşle oynamıyor. Aksine, Lübnan'ın güneyinde bilgi toplamak üzere isimsiz casusluk uçağı gönderenler, Suriye ve Irak'taki Haşdi Şabi'ye saldırı düzenleyenler ve işgal edilmiş Filistin'de Direniş erlerine suikast düzenleyenler ateşle oynuyor. Ateşle oynayan bu parmaklar elbette Direniş tarafından kırılacaktır.

Hizbullah şehitleri, Hacı Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi El-Mühendis'in kanları için İntikam geliyor. Ancak nerede ve ne zaman olacağı meçhul. Bizim üzerimize düşen sabırla ve erdemle beklemektir.

Abdulbari Atvan
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar