Trump-İran-Rejimi-696x392.jpg

Amerika İran karşısında saldırıdan savunma pozisyonuna geçti

İran'ın tatbikatta ABD'ye ait uçak gemisinin maketi yer alıyordu. Bu sahne, ABD'nin yenilmez bir süper güç olarak övünen deniz filosuna karşı muhteşem bir meydan okumadır. Bu, Amerika ile olası bir savaşın patlak vermesi durumunda, İran'ın deniz gücünün böyle bir saldırıyı yürütme kapasitesi olduğu, ayrıca İran'ın tehditlerinin sadece kâğıt üzerinde olmadığını göstermektedir.

1 Ağustos 2020 Cumartesi

İNTİZAR - Raialyoum haber sitesi, İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde, Hürmüz boğazında ve Körfez sularında İran tarafından başlatılan "Resul-ü Azam" adlı tatbikatları ele alan bir makale yayınladı.

Halid El-Jayosi'nin makalesinde, İran tarafından yürütülen manevraların ardından ABD ordusu ve özellikle donanma kuvvetlerinden gelen hazırlıklara değindi. İran'ın tatbikatında ABD'ye ait uçak gemisinin maketi yer alıyordu. Bu sahne, Amerika Birleşik Devletleri'nin yenilmez bir süper güç olarak övünen deniz filosuna karşı muhteşem bir meydan okumadır.

Yazar, bu manevralarla İran'ın çok sayıda mesaj gönderdiğini söylüyor. Analistlere göre, bu mesajlardan ilki, Amerika ile olası bir savaşın patlak vermesi durumunda, İran'ın deniz gücünün böyle bir saldırıyı yürütme kapasitesi olduğu yönündedir. Ayrıca İran'ın tehditlerinin sadece kâğıt üzerinde olmadığını göstermektedir. Bundan daha da önemlisi, eğitimin ve Amerika'nın uçak gemisine saldırı simülasyonunun zamanlaması, Washington ile yaşanan gerginlikler ve Nükleer Anlaşmanın çöküşüne denk gelmektedir.

Jayosi, ABD'nin Bahreyn merkezli 5. Filo sözcüsünün İran İslam Cumhuriyeti'nin tatbikatları hakkındaki açıklamalarına da değindi. Sözcü İran'ın bu tarz bir uçak gemisi yapmak ya da bu yöntemi kullanmanın taktiksel açıdan neyi hedeflediğini bilmediğini söyledi.

Jayosi, sözcü Rebecca Ribaric'in bu hayali saldırı yeteneğinin, hedefini gerçekleştireceğini öyle ya da böyle kabul etmiş gibi göründüğüne inandığını açıkladı. Deniz tehdidine karşı kendini savunmak için deniz gücümüzün yeteneği karşısında sarsılmaz bir güven duyduğunu doğruladı. Amerika'nın bu deniz güçlerinin görevinin genellikle işgale karşı saldırmak ve Amerika'ya düşman rejimleri devirmek için kullanıldığı dikkat çekmektedir.

Diğer yandan, Ribaric'in tanımladığına göre “deniz tehdidine” karşı savunma pozisyonu nadiren alınıyor. İran'ın deniz simülasyonu Amerika'nın Nimitz tarzı maketinden oluşuyor ve bununla eş zamanlı olarak Amerika'nın bu gemisinin aslı Hint Okyanusu'ndan Ortadoğu sularına girdi.

Yazar tüm bunların doğal olarak uydu görüntüleriyle ortaya çıktığını ve İranlı yetkililerin bu konu hakkında konuşmadıklarına dikkat çekti. Ancak İran yönetimi, tatbikat eylemlerinin düşmanın merceğinde olduğunu çok iyi biliyor.

Jayosi makalesini şu sözlerle tamamladı:

“Amerika'nın savaş jetlerinin Suriye hava sahasında İran'ın sivil uçağını taciz etmesine karşı İran'ın bir cevabı olmasına rağmen, ayrıntıları henüz açıklanmamıştır. Ya da olayın can kaybına yol açmamasından dolayı, cevap diplomatik çerçevede gerçekleşecektir. İran'ın günlük “Hamşehri” gazetesi, tatbikatların ve simülasyonların amacının uçak olayına cevap vermek olduğunu yazdı. Bu durum ise akıllara, bir çatışma patlak vermesi durumunda ya da İran'ın daha fazla provoke edilmesi durumunda gelecek intikam için gerçek hazırlık durumuna ilişkin soru işaretleri getirdi.

Kaynak: Al-alam
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar