159789320994746400.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İran'ın savunma başarıları Amerika'nın baskılarını yenik düşürüyor

İran'ın savunma başarıları Amerika'nın baskılarını yenik düşürüyor

Strateji uzmanları ve gözlemciler, İran'ın dönem dönem savunma amaçlı askeri ürünlerini açıklamasının, yabancı düşmanlarına İslam Cumhuriyeti'nin geri adım atmayacağı ve ABD'nin baskılarına boyun eğmeyeceğine dair mesaj gönderdiğini düşünüyor. Bu cümleden olmak üzere, İslam Cumhuriyeti, bilimsel, askeri ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2021 yılının başında beş yeni uyduyu uzaya fırlatacak.

22 Ağustos 2020 Cumartesi

İNTİZAR - İslam Cumhuriyeti, savunma başarılarını geliştirme yolunda hızla devam ediyor. Bu yolda, ulusal güvenliğini koruma ve vatanının egemenliği ile İslam Devrimi'nin kazanımlarını savunmak için gerekli askeri yeteneklerini güçlendiren yeni üretimlerle yürüyüşüne devam ediyor.

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Amir Hatemi, savunma sanayisinde (Kevser) tarzı uçağı için motor üretimi de dahil olmak üzere yeni ürünlerin geliştirildiğini duyurdu. Hükümet haftası ve Savunma Sanayi günü vesilesiyle konuşan Hatemi şu sözleri söyledi: "Bakanlık, silahlı kuvvetler için çeşitli askeri görevler üstlenmek için gerekli olan ve çok büyük önem sahibi insansız hava araçlarının geliştirilmesiyle ilgili yeni ürünlerinin yanı sıra, iki yeni başarılı füzeyi halka sunacağız."

Strateji uzmanları ve gözlemciler, İran'ın dönem dönem savunma amaçlı askeri ürünlerini açıklamasının, yabancı düşmanlarına İslam Cumhuriyeti'nin geri adım atmayacağı ve ABD'nin baskılarına boyun eğmeyeceğine dair mesaj gönderdiğini düşünüyor.

Bu alanda, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün bakanlar karşısında yaptığı konuşmada İran halkına düşmanın komploları ne olursa olsun sahada güçlü ve dayanıklı kalmaya söz verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, Amerika'nın silah yasağını uzatma karar taslağını geçirme komplosunun da başarısızlığa uğradığına işaret ederek şunları söyledi: "Amerika, saf dışı kaldı ve İran halkı kazandı. İslam Cumhuriyeti'nin deneyimi BM Güvenlik Konseyini ABD'nin pozisyonuna karşı durmasını sağladı ve bu BM tarihi boyunca hiç gerçekleşmedi."

Açık olan şu ki, ABD ve BM'nin kararlarıyla oynama ve uluslararası güvenliği maniple etme yolunda onunla birilikte yol alanların, tüm dünya önünde acziyetleri gözler önüne serilmiştir. Bölgede Amerika'nın hareketleri ve hamleleri karşısında İslam Cumhuriyetinin kararlılığına yönelik saygı duyulmaya başlanmıştır. Özellikle de, Aynul Esed üssünün yüzde yüz İran yapımı füzelerle vurulması ve İran'ın ABD'ye ait casusluk uçağını kontrol altına alarak düşürme başarısı, Washington'daki stratejik karar alıcı mekanizmaları İran'ın askeri ve güvenlik sektöründeki yetenekleri karşısında şaşkınlık içerisinde bıraktı.

Bu yönde açık olan bir diğer husus da tarihin geriye dönmesinin mümkün olmadığı ve İran'ın bugün 40 yıl önceki durumunda olmadığıdır. Bölgede meydana gelen gelişmeler ve değişimlerin niteliği, Batı Asya'da Arap ve Müslüman ülkelerin tamamını tehdit eden Siyo-Amerikan stratejisi çerçevesinde olup bitenler karşısında herhangi bir zayıflığa izin vermemektedir.

Bu temelde, İran İslam Cumhuriyeti, bilimsel, askeri ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2021 yılının başında beş yeni uyduyu uzaya fırlatacak. İran Enformasyon Bakanı Muhammed Cevad Azeri, bu çalışmanın Savunma Bakanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleşeceğini açıkladı. İranlı Bakan, bilim adamlarının dünyanın en iyi 500 bilgisayarı arasında yer alan bir İran yapımı bilgisayarı tanıtacaklarını ve bu bilgisayarın, ülkede yapay zekanın ve altyapının geliştirilmesi alanında kullanılacağını duyurdu.

İran İslam Cumhuriyetinin savunma sanayisinin çok ileri düzeyde adımlar attığı kuşkusuzdur. Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Ali Şemhani'nin dediği gibi, "İslam devriminin en önemli meyveleri ve cihad yönetiminin sembolü olan, ülkedeki güçlü direniş ruhudur"

Kaynak: Al-Alam
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar