1586167970_1155632.jpg

Paşinyan neden Rusya'ya şantaj yapmaya çalışıyor?

Paşinyan ateşkesi kabul etmeyi reddedip çatışmayı uzatarak Moskova'ya şantaj yapmaya çalışıyor. Uzayan bir çatışma, Paşinyan ve Ermenistan'ın milliyetçi yönetici seçkinleri dışında ilgili tüm tarafların korktuğu bölgesel istikrarsızlığı artıracaktır. Bu riskli kumarın sonucu Ermenistan'da iç savaşa yol açabilir.

28 Ekim 2020 Çarşamba
İNTİZAR - Ermeni işgali altındaki Karabağ'daki askeri çatışmalar üçüncü haftasına girerken, Ermeni rejiminin ciddi askeri ve jeopolitik aksaklıklar yaşadığı ortaya çıkıyor.
 
Ancak Erivan rejiminin aşırı sağcı stratejisinden vazgeçmesi pek olası değil. Bunun yerine bundan yararlanmayı hedefliyor.
 
Ermeni milisler 1988-1994 yılları arasında Rusya'dan beklenen askeri ve siyasi desteği alamıyorlar.
 
Kafkasya'daki coğrafi, askeri ve politik koşullara aşina olanlar, Erivan'ın Rus yardımı olmadan güçlü bir direniş gösterme şansının başarısızlığa mahkum olduğunu anlıyorlar.
 
Ermeni rejimi bunu tam olarak anlıyor. Görünüşe göre, Rusya'yı 1990'larda yaptığı aynı düzeyde yardım sağlamaya ikna etmek için elinden geleni yapıyor.
 
Azerbaycan pratik siyasi çözümler sunmaya devam ederken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Karabağ savaşına diplomatik bir çözüm görmediğini açıkladı ve tüm Ermenileri silaha sarılmaya çağırdı.
 
Geçtiğimiz birkaç gün içinde Ermeniler, çatışmayı tırmandıracaklarını açıkça ortaya koydular.
 
Savaşı yakın zamanda bitirmek rejimin çıkarına değil.
 
Şimdi ateşkesi kabul ederse Paşinyan rejimi çökecek çünkü Karabağ'ın kaybı milliyetçi Ermeni toplumu tarafından kabul edilmeyecek.
 
Ermeni yöneticiler, Kafkasya'da uzun süreli bir savaşın, özellikle bir NATO üyesi olan Türkiye'nin de dahil olmasıyla Rusya'nın jeopolitik çıkarlarına zarar verdiğinin farkındadır.
 
Devam eden çatışma Kuzey Kafkasya'da ve Rusya'nın eski Sovyet bölgelerindeki genel duruşunda olumsuz bir etki yaratacaktır.
 
Bu Nato'nun Rusya'yı istikrarsızlaştırması için açılımlar yaratacak.
 
Paşinyan ateşkesi kabul etmeyi reddedip çatışmayı uzatarak Moskova'ya şantaj yapmaya çalışıyor.
 
Pek çok analistin belirttiği gibi, Rusya'nın yardım etme konusundaki isteksizliği, kısmen Paşinyan'ın uzun süredir Rus müttefiklerini tasfiye etmesi ve Batı rejimleriyle işbirliğini artırmasından kaynaklanıyor.
 
Paşinyan, Kremlin'in kendisini cezalandırmak istediğini anlıyor ancak Rusya'ya karşı sert top oynamaya hazırdır.
 
Karabağ meselesi, güçlü bir toplumsal seferberlik aracı olan Ermenistan'ın milliyetçi mitolojisinin bir parçasıdır.
 
Paşinyan, çatışmanın birkaç ay daha devam etmesini sağlamak için çok sayıda Ermeniyi hem yurt içinde hem de yurt dışında seferber edebileceğini düşünüyor.
 
Uzayan bir çatışma, Paşinyan ve Ermenistan'ın milliyetçi yönetici seçkinleri dışında ilgili tüm tarafların korktuğu bölgesel istikrarsızlığı artıracaktır.
 
Onlar için Karabağ'ın kaybı ölümle eşdeğerdir.
 
Kafkasya'nın iç dinamiklerine aşina olanlar, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme girişiminin Rusya, Aliyev rejimi ve Türkiye arasında varılan bir anlaşma olduğu konusunda hemfikir.
 
Tüm taraflar, askeri gücü olmayan Ermenistan'ın çabucak pes edeceğini varsaymış olmalı.
 
En önemlisi, Rusya'nın desteğinin olmaması onu istifa etmeye zorlayacaktır.
 
Paşinyan onların yanıldığını kanıtlamaya çalışıyor.
 
Ermenistan, Moskova'dan geri dönmesi için çatışmayı uzatmak istiyor.
 
Ancak bu riskli kumarın sonucu Ermenistan'da iç savaşa yol açabilir.
 
Bu durumda Erivan daha sonra Moskova'ya daha da bağımlı hale gelecek ve esasen bir Rus kolonisi haline gelecek.
 
Crescent İnternational
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar