0x0-1606142132056.jpg

Netanyahu Suudi Arabistan'da

Arap-İsrail normalleşme çılgınlığı uzun sürmeyecek. Ve ilgili rejimler bundan pişmanlık duyacaklar. Suudi Arabistan, bu normalleşme hamlelerinin en büyük kaybedeni olacak. İslam dünyasındaki liderliğinden ve itibarından geriye kalanları kaybedecek. Şimdilik istediğiniz kadar normalleşin. Ama pişman olacaksınız!

24 Kasım 2020 Salı
İNTİZAR - Tüm İsrail medyası, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Pazar günü Veliaht Prens Muhammed Bin Salman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmek üzere Suudi Arabistan'a uçtuğunu doğrularken, Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal Bin-Farhan'ın böyle bir toplantının gerçekleştiği yönündeki garip inkârı aşırı derecede inandırıcı değildi.
 
Doğru, Netanyahu'nun ofisi, Suudi Arabistan'ın kuzeydoğusundaki Neom'un planlanan ‘mega-kenti' bölgesindeki kraliyet sarayları kompleksinde düzenlenen toplantıyı onaylamaktan veya yalanlamaktan kaçındı. Bir 'yorum yok' yeterli oldu. Ancak Netanyahu'nun eğitim bakanı ve iç kabinenin bir üyesi olan Yoav Galan, olayı "inanılmaz bir başarı" ve bir hayalin gerçekleşmesi olarak nitelendirmek için İsrail ordusu radyosuna gitti. İsrail'in "Sünni dünya" tarafından sıcak bir şekilde kucaklandığını ve "İran Şii aşırılığına" karşı bir ittifakta ABD'ye katıldığını gösterdiğini söyledi.
 
"Toplantının gerçek olması ve yarı resmi bir şekilde bile olsa kamuoyuna açıklanmış olması şu anda büyük önem taşıyor".
 
Suudi Arabistan şu anda gördüğümüz ve daha fazlasını görmeye hazır gibi görünen şeyin tohumlarını ekti. Muhammed Bin Salman iktidara geldiğinden beri Suudi Arabistan'ı normalleşme yolunda ilerletiyor ve Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" ile birlikte İsrail işgal devletiyle yakınlaşmayı destekliyor. Trump'ın yönetimini ve damadı Jared Kushner'ın İsrail'in işgal altındaki Kudüs'ü, Batı Şeria ve Ürdün Vadisi'nin çoğunu ve Suriye'nin Golan Tepeleri'ni ilhak etme planlarını desteklemek için ülkesinin parasından on milyarlarca dolar harcadı.
 
Suudi Veliaht Prensin İsrail işgaline veya sömürgeleştirmesine, Kudüs'ün Yahudileştirilmesine veya Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail savaş suçlarına karşı yaptığı tek bir açıklamayı hiç duymadık veya okumadık. Bunun yerine, onun Suudi hava sahasını İsrail'in uçuşlarına açtığını, BAE, Bahreyn ve Sudan rejimleriyle yapılan normalleşme anlaşmalarını onayladığını ve Suudi eğitim müfredatını İsrail ve ideolojisini doğrudan ya da dolaylı olarak kötü yansıtabilecek her şeyden arındırdığını gördük.
 
Suudi yönetimi, Yemen'deki savaş suçları nedeniyle Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmakla, gazeteci Camal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve diğer insan hakları ihlalleri konusunda harekete geçmekle ve İran'la nükleer anlaşmaya yeniden geri dönmekle tehdit eden ve bu konudaki yaptırımları kısmen hafifleten, yeni Başkan Joe Biden'a karşı korunmak için ABD'deki Siyonist Lobi'ye güveniyor olabilir. Ancak böylesi bir bahse tutuşmak güvenilir değil. Siyonist Lobi, Obama yönetiminin hem İsrail hem de onun varsayılan Suudi müttefiklerinin arkasından İran ile gizlice pazarlık yapmasını engelleyemedi.
 
Normalleşme konusunda yapılan tüm kamuoyu yoklamaları, Suudi vatandaşlarının büyük çoğunluğunun - başta Mısır ve Ürdün olmak üzere, BAE ve Bahreyn dahil olmak üzere tüm Arap ve İslam ülkelerinde olduğu gibi - buna karşı olduğunu göstermiştir. Devlet baskısı ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması olmasaydı, bu ülkelerin halklarının, hükümetlerinin bu konudaki politikalarını protesto etmek için milyonlarcası sokaklara dökülürdü.
 
Önceki deneyimler bize Arap rejimlerinin yavaş yavaş normalleşmeyi sürdürdüğünü öğretti. ABD ve İsrailli medya danışmanları tarafından tasarlanan propaganda kampanyaları eşliğinde medyaya dikkatlice kontrol edilen sızıntılarla başlar. Muhtemelen Netanyahu'nun Neom ziyaretinin İsrail medyasında duyurulması ve ardından toplantıya önceden haber vermesi beklenmeyen Suudi dışişleri bakanı tarafından düşük seviyeli bir tweet ile belli belirsiz bir şekilde reddedilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Aksi takdirde, Suudi hükümeti neden İsrail'in haberlerini tamamen yalanlamak için uluslararası bir basın toplantısı düzenlemedi?
 
Suudi Arabistan, bu normalleşme hamlelerinin en büyük kaybedeni olacak. İslam dünyasındaki liderliğinden ve itibarından geriye kalanları kaybedecek. Bu, El-Aksa Camisini işgal eden ve kelimenin tam anlamıyla temellerini yıkmak ve sözde Süleyman Mabedi'ni  kalıntıları üzerinde ‘yeniden inşa etmek' için bir başlangıç olarak baltalayan devletin sicilini aklarken olacak.
 
Suudi iktidar ailesinin Mekke ve Medine'deki kutsal yerlerin yönetimi ve hac ve umre haclarının tartışmasız denetimi de ciddi şekilde tehlikeye girecek. Dünyanın dört bir yanındaki bir milyardan fazla Müslümana, iki kutsal beldenin koruyucusunun, El-Aksa Camisini işgal edenlerin, işgal altındaki Filistin'deki kardeşlerini katledenlerin ve Müslüman dünyasını bölmek için mezhepsel nefretleri harekete geçirenlerin bir dostu ve müttefiki olduğunu kabul etmek zor olacaktır.
 
Normalleşen rejimlerin bazıları, Arap dünyasının o kadar kötü ve zayıflamış bir durumda olduğunu varsayıyor olmalılar ki, bu onlara kendi ahlaki ve dini değerlerine ve ulusal amaçlarına sırtlarını dönme ve İsrail koruması şemsiyesi altında toplanma fırsatı sunuyor. Bu yüzden bu kadar küstah ve utanmazlar. 
 
Ancak dünyanın en büyük gasp dolandırıcılığına düştükleri konusunda uyarılmaları gerekir. İsraillileri, işgallerine ve savaşlarına maruz kalanların – Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün ve işgal altındaki Filistin'de – son yarım asırdan fazla bir süredir tanıdıkları gibi tanımıyorlar. Bu aşama geçici olacak ve uzun sürmeyecektir.
 
Şimdilik istediğiniz kadar normalleşin. Ama pişman olacaksınız!
 
Abdulbari Atvan
Rai Al-Youm
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar