57451-cats.jpg

Terörist etiketiyle cezalandırmak

Trump son zamanlarda birçok aptalca hareket yaptı, ancak Husileri terörist olarak tanımlamak sadece aptallıktan daha fazlası olurdu. Bunun için baskı yapan aynı insanlara karşı feci bir şekilde geri tepebilir.

17 Aralık 2020 Perşembe
İNTİZAR - Trump, Yemen'deki Husileri Suudi dostlarına bir veda iyiliği olarak "mimleyecek" mi?
 
Başkan Donald Trump'ın Bahreynli grup Saraya al-Muhtar'ı küresel bir terör örgütü olarak belirleme kararıyla birçok soru gündeme geldi. Bahreynli yetkililer onu İran destekli 'aşırılık yanlısı' bir ekip olarak tanımlasa ve onu polislere saldırmakla ve suikastlar planlamakla suçlasa da, grup bölgede veya daha geniş dünyada büyük ölçüde bilinmiyor. Bu, hamlenin önümüzdeki birkaç hafta içinde Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin emriyle, özellikle de Yemen'deki Husi Ensarullah hareketinin emriyle benzer ancak daha büyük ve daha önemli İslamcı örgütleri terörizm etiketi ile cezalandırmak için bir başlangıç ​​olduğu şüphelerini uyandırdı.
 
Başkan Abed-Rabbu Mansur Hadi'nin Riyad merkezli Yemen hükümeti, birkaç ay önce bu hedefe ulaşmak için amansız bir halkla ilişkiler kampanyası başlattı. Enformasyon Bakanı Muammer el İryani, geçen ay "Husileri terör örgütü olarak tanımlamanın krizi çözmede ilk adım olacağını, çünkü Yemen'in istikrarı bu ırkçı terörist grubun yok edilmesine bağlı" dedi.
 
Trump yönetiminin henüz böyle bir hamle yapmamasının birkaç nedeni var.
 
Birincisi, Husi hareketi ABD'nin terörist listesindeki diğer grupların çoğuyla neredeyse karşılaştırılamaz. Sadece bir organizasyondan fazlası ve daha çok bir devlet haline geldi. Yemen'deki yoğun nüfuslu kuzey vilayetlerinin çoğunu kontrol ediyor ve Güney Arap Yarımadası'nı kontrol etmesini ve Kızıldeniz'i Arap Denizi'ne bağlayan Bab al-Mandeb Boğazı'ndaki deniz ticaret yollarını tehdit etmesini sağlayan müthiş askeri kabiliyete sahip. Aynı zamanda münhasıran ve otantik olarak Yemenli bir harekettir. Yeni keşfedilen veya sürgün edilen bir grup veya yasadışı bir göçmen yapı değil. Suudi / Emirlik liderliğindeki mevcut savaştan önce, kuzey merkezlerinde onu ortadan kaldırmayı amaçlayan en az altı büyük askeri operasyondan sağ çıktı.
 
İkinci olarak, uluslararası insani yardım kuruluşlarından böyle bir atamaya karşı güçlü bir muhalefet var. Yemen'in yaklaşık% 80'inin gıda yardımına ihtiyacı var ve kolera ve kovid gibi hastalıklar ve yetersiz beslenmeyle ilgili hastalıklar nedeniyle ölüm olasılığı ile karşı karşıya. Bir terörizm tanımı, yardım dağıtımını geciktirir ve insani krizi daha da kötüleştirir.
 
Üçüncüsü, Husileri terörist olarak tanımlamak, siyasi müzakerelere ve çözümlere giden tüm kapıları kapatacaktır. Şu anda Yemen'deki en güçlü siyasi ve askeri güçtürler. Bir terörizm tayini, onları siyasi bir çözümde herhangi bir rolün dışında bırakacaktır ve eğer işe yarayacaksa kapsayıcı olmalıdır.
 
Bir terörizm tanımlaması, hareketi uluslararası hukuk ve normlara her türlü bağlılıktan da kurtaracaktır. Bölgelerini hedef alan ve binlerce insanını öldüren ve Suudi komşularını benzer bir kan banyosuna maruz bırakan hava saldırılarına misilleme yapmaya başlayabilir. Suudi petrol tesislerine bugüne kadar başlatılan tüm Husi füzelerinin ve insansız hava araçlarının saldırılarının, kayıpları en aza indirecek şekilde tasarlanmış olması ve sivilleri öldürmemesi veya yaralamaması dikkat çekicidir.
 
ABD yönetimi ve siyaset kurumu içinde Yemen konusunda da farklılıklar var. Joe Biden'ın yeni Demokrat yönetimi savaşa karşı çıkıyor ve Suudi Arabistan'a silah satışını durdurma sözü verdi.
 
Yine de Trump, Husileri Suudi dostlarına bir veda iyiliği olarak tanımlayabilir ve yeni yönetim için hayatı zorlaştırabilir. Riyad'ın istediği buysa, Mart 2015'te 'kararlı fırtına operasyonu' başlattığından daha büyük bir hata yapıyor. Yaklaşık altı yıl sonra, hiçbir şeye 'karar verilmedi', devam eden savaş Suudi Arabistan'ı maddi, askeri ve politik olarak kanatmaya devam ediyor ve yerdeki güç dengesi savunmanın avantajına döndü.
 
Krizin başlangıcında Ensarullah'ın İran Devrim Muhafızları ile asgari bağları vardı. Ancak ilişki, altı yıl süren hava saldırıları ve abluka sonrasında güçlendirildi. Füze, insansız hava aracı ve mühimmat teknolojisi aktarıldı ve İran, sadece birkaç hafta önce Sanaa'nın merkezinde bir büyükelçilik açtı.
 
Trump son zamanlarda birçok aptalca hareket yaptı, ancak Husileri terörist olarak tanımlamak sadece aptallıktan daha fazlası olurdu. Bunun için baskı yapan aynı insanlara karşı feci bir şekilde geri tepebilir.
 
Abdulbari Atvan
Raialyoum
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar