9788-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  Kongre, seçim sonuçlarını onaylamak için toplanırken Trump darbe planını yoğunlaştırıyor

Kongre, seçim sonuçlarını onaylamak için toplanırken Trump darbe planını yoğunlaştırıyor

Şimdi de faşist şiddet ve anayasa dışı darbe planı Amerikan siyasetinde nesnel bir faktör haline geldi. Açık konuşalım: Trump'ın darbe girişiminin başarısız olacağı garanti edilmiyor ve tehditleri son derece ciddiyetle ele almalı. Başkanlıkta kalacağı iki hafta boyunca, iktidara tutunmak için elindeki tüm yetkileri kullanmaya kararlı.

6 Ocak 2021 Çarşamba
İNTİZAR - ABD'de son seçimler ile birlikte yaşanan ayrışmanın, kutuplaşmanın hangi seviyede tartışıldığının bir göstergesi olarak yine Amerika içinden, sol bir sitede yer alan bir makalenin tercümesini ilginize sunuyoruz. Eğer bu makalede yapılan tespitler gerçeği bir ölçüde yansıtıyorsa o zaman mevcut ve seçimi kaybetmiş gözüken Başkan Donald Trump'ın 20 Ocakta geleneksel bir devir teslim gerçekleştirmemek için elinden geleni yapacağı, hatta başarabilirse anayasal yapıyı devirip iktidarını elinde tutmak için her şeyi göze aldığı anlaşılıyor.
 
Önümüzdeki iki hafta boyunca hem Amerika içerisinde ve hem de içerideki bu çatışmanın dışarıya yansımalarına dair ilginç gelişmelere şahit olabiliriz. Bu yansımaların bölgemizde yaşanabilecek bir takım yeni gelişmeleri tetikleyebileceği ihtimalini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Söz konusu yazıyı bu çerçevede dikkatinize sunuyoruz...   
 
Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, 2020 başkanlık seçimlerinde Seçici Kurul oylarını resmen saymak için bugün toplanıyor. Normal şartlar altında bu süreç bir formalitedir. Ancak bugünkü oylama, Başkan Donald Trump'ın bir darbe düzenlemek, seçim sonuçlarını geçersiz kılmak ve bir başkanlık diktatörlüğü kurmak için aktif ve devam eden çabası koşullarında gerçekleşiyor.
 
Trump, Cumhuriyetçi Meclis üyelerinin çoğunluğunun ve önemli sayıda Cumhuriyetçi senatörün aktif desteğiyle, oyların onaylanmasını engellemeye çalışıyor. Salı günü, ABD Senatosu başkanı olarak görev yapan Başkan Yardımcısı Mike Pence, seçmenleri "reddetme yetkisine sahip" olduğunu açıkladı. Böyle bir eylem, açıkça anayasaya aykırı olacaktır.
 
Pazartesi günü Georgia'da konuşan Trump, “Bu Beyaz Saray'ı alamayacaklar. Cehennem gibi savaşacağız."
 
Kongre dışında, Proud Boys gibi neo-faşist ve paramiliter örgütlerin önderliğinde Washington DC'de on binlerce Trump destekçisi toplanıyor. Salı günü Trump, gösterilere tam destek verdi ve Çarşamba sabahı Beyaz Saray'ın önünde bir mitingde konuşacağını söyledi.
 
Trump'ın Anayasal yapıyı devirmeye yönelik aktif çabası karşısında, Demokrat Parti ve savunucuları, Trump'ın eylemlerinin oluşturduğu tehdidi gizlemek ve küçümsemek için mümkün olan her şeyi yapıyor. Başlıca endişeleri, halkı alarma geçirebilecek ve kontrolden çıkabilecek muhalif bir hareketi harekete geçirebilecek herhangi bir eylemden kaçınmaktır.
 
Pazartesi günü Biden, Trump'ın iptal etme çabalarını "mızmızlanma ve şikayet etme" olarak nitelendirdi. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki anayasal düzeni yıkmaya çalışan bir grup komplocuya "muhalif dostlarımız" olarak atıfta bulundu ve her iki tarafa da "birleşme" ve "bölücü siyaseti arkamızda bırakma" çağrısını tekrarladı.
 
Biden'ın sözleri omurgasızlık ve yere kapaklanmaktan daha çok temel bir sınıf gerçekliğini ifade ediyor. Aralarında dış politika başta olmak üzere farklılıklar olsa da, Trump ve Demokrat muhalifleri son tahlilde aynı kapitalist sınıfın temsilcileri. Eski Başkan Barack Obama'nın da belirttiği gibi, bu bir "okul içi itşip kakışma"dır.  Amerikan sol liberalizminin amiral gemisi olan The Nation, Stalinizm ve Halk Cephesi siyaseti ile tarihi ilişkisi ile Demokrat Parti'nin nüfusu uyutmadaki çabalarını örnekliyor.
 
Trump'ın eylemlerine "delilik" olarak nitelendiren The Nation, kategorik olarak Trump'ın darbe girişiminde başarılı olamayacağını ilan ediyor. "İyi haber şu ki, Trump'ın cıvatası çıkmış görünüyor. Kargaşa yaratmak için yeterli gücü kaldı ama seçimi yıkmaya yetecek kadar değil."
 
The Nation'daki bir başka makalede ise Trump'ın eylemleri "başarısızlığa mahkum" bir "palyaço darbesi" olarak nitelendiriyor. "Trump siyasi gücü her geçen gün azalıyor ve seçimi iptal etme yeteneği hakkında gerçekçi olmayan iddialarda bulunmaya gerek yok." 
 
The Nation 20 Ocak'ta Amerikan siyasetinde her şeyin normale döneceğine dair sarsılmaz inancı, Amerikan kapitalizminin zapt edilemez doğasına olan inancının bir ifadesidir. Kapitalizmin yenilmez ve yenilmez olduğuna inandığı için, egemen sınıfın bir darbe yapmayı bile düşünmesi The Nation için düşünülemez görünüyor.
 
Bu, sklerotik Amerikan liberalizminin sesidir. Bir program olmadan, kapitalizmin krizine vereceği tek yanıt, kafasını kuma gömmek ve her şeyin eski haline dönmesini ummaktır.
 
1934'te Édouard Daladier'in Fransız hükümetini deviren faşist sokak gösterilerinden bahseden Leon Troçki şunları yazdı:
Fransız halkı uzun süre Faşizmin kendileriyle hiçbir ilgisi olmadığını düşünüyordu. Bütün sorunların egemen halk tarafından genel oy kullanma yoluyla ele alındığı bir cumhuriyetleri vardı. Ancak 6 Şubat 1934'te, tabancalar, sopalar ve usturalarla silahlanmış birkaç bin Faşist ve kralcı, Doumergue'nun gerici hükümetini ülkeye dayattı.
Şimdi de faşist şiddet ve anayasa dışı darbe planı Amerikan siyasetinde nesnel bir faktör haline geldi.
 
Açık konuşalım: Trump'ın darbe girişiminin başarısız olacağı garanti edilmiyor ve işçiler tehditlerini son derece ciddiyetle ele almalı. Başkanlıkta kalacağı iki hafta boyunca, iktidara tutunmak için elindeki tüm yetkileri kullanmaya kararlı. 
 
Demokratlar yumruklarını sakınırken, Trump kan almaktan korkmuyor. O, 1930'lardan beri kapitalizmin en büyük krizinin ortasında önleyici bir karşı-devrimi savunan yönetici sınıfın bazı kesimleri adına konuşuyor. Egemen sınıfı zamanın tükenmekte olduğu konusunda uyarıyor: Ya işçi sınıfındaki toplumsal muhalefeti ezin ya da sizi yutar.
 
Amerika Birleşik Devletleri'nin faşizm ve diktatörlükten muaf olduğuna inanan herkes, Amerikan kapitalizminin krizinin gerçekliğine kendini kör ediyor. ...
 
Resmi medyadaki yorumlar ve The Nation benzerleri, her şeyden önce, Trump'ın eylemlerine ruh halindeki dalgalanmalardan kaynaklanıyormuş gibi, yüzeyselliğiyle dikkat çekiyor. Ancak Trump sadece kendisi için konuşmuyor. Şimdiden çoktan gitmiş olması, mali oligarşinin önemli bir bölümünün demokrasinin süslü etkisiden kopmaya hazır olduğu anlamına geliyor.
 
Sonuçta, 20 Ocak sadece bir tarih. Biden göreve gelse bile, Trump Amerika Birleşik Devletleri'nde baskın bir siyasi figür olmaya devam edecek ve onun yerini almak için kanatlarda bekleyen başkaları da var. Cumhuriyetçi kontrolündeki eyaletlerin Biden'ın başkanlığını bile tanıyıp tanımayacağı belirsizliğini koruyor.
 
Bu kriz, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde 350.000'den fazla insanı öldürerek genişleyen salgının zemininde ortaya çıkıyor. Ülkenin her yerindeki hastanelerin kapasitesi doldu ve Los Angeles, sağlık görevlilerine bakımı karneye bağlama talimatı verdi.
 
Bu felaket karşısında, egemen sınıfın tüm kesimleri, kârlarını pompalamaya devam etmek için işletmelerin açık kalmasını talep ederek, "sürü bağışıklığı" politikalarını ikiye katladılar. Toplu ölüm ve toplumsal sefaletin ortasında Wall Street, mali oligarşinin zenginliğiyle birlikte amansız yükselişini sürdürüyor.
 
Bu cinayet politikaları, politikaların oluşturulmasında ezilen sınıfların en temel çıkarlarının dikkate alınamayacağı kadar eşitsiz bir toplumsal düzeni yansıtır. Amerikan demokrasisinin çürümesi ve çürümesi, nihayetinde Amerikan kapitalizminin kriz ve ölüm ızdırabının ifadesidir. Ve Trump, hastalığın yalnızca en göze çarpan belirtisidir.
 
...
 
Andre Damon
WSWS
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar