1399121911310536222382754.jpg

İmam Hamaney'in huzurunda: Rehberin evi baba evi gibidir

İmam Humeyni Hüseyniyesi'nin ana girişinin önündeki avlu kalabalıktı. Anneler sıralara oturup çocuklarına kahvaltı ikram etti. Ev sahibi kurabiye ve süt ikram etti ve çocuklar ve anneleri baldan daha tatlı bir tat yaşadılar.

13 Ocak 2023 Cuma

İNTİZAR - Çocuklar sessizce kurabiyeleri yediler. Avluda koşarken ellerinde olmayarak yere kırıntıların dökülmesine sebep oldular. Hiçbiri kendini ortama yabancı hissetmiyordu. Sanki dedelerinin evinde misafirmişler ve uzun süredir rahat ettikleri bir yerdeymiş gibiydiler.

Bazı anneler yerdeki kilimleri süpürerek kurabiye kırıntılarını toplamaya çalıştı. Havayı dolduran sıcak atmosfer, Rehber'in babacan şemsiyesi altında büyüyen pek çok katılımcı için günü, hayatlarının en özel günlerinden biri haline getirdi.

Burası İran halkının kalbine kazınmıştır. Benden önce gelenlerin kabul ettiği gibi, benden sonra gelenler de orayı babalarının evi sayacak. Çocukların rahatlık duygusu ve annelerin evi temiz tutma konusundaki görev duygusu da bu inançtan kaynaklanmaktadır.

Görünüşe göre bir anne küçük, boş gibi görünen bir battaniyeyi toparlamak için yere seriyordu ama aslında yaptığı uyuyan bebeğini battaniyeye sarmaya çalışmaktan ibaretti. Bebek hala çok küçüktü ve battaniyenin boş bir battaniye gibi görünmesine neden oluyordu.

Bir kadın bebeğin annesine sordu: "Kaç yaşında?"

Anne, "beş günlük" diye yanıtladı.

Başka bir kadın, "Maşallah beş günlük! Henüz gözlerini açıp bakamayacak durumda" dedi.

Anne işini bitirdi ve ona cevap verdi: "Beş günlük bir bebeği bırakamam. Ayrıca bu Hüseyniye'nin havasını solumasını istiyorum. Bu Hüseyniye'nin reisine asker olacak. Kısmetse."

Sohbete başka bir kadın katıldı ve "Onu yanında getirmekle iyi ettin. Biz çocuklarımızı böyle yetiştirdik. Onları karda ve yağmurun altında, bombalar ve füzeler [Kutsal Savunma sırasında, günlük hayatın bir parçasıyken] yürüyüşlere, İslam Devrimi'ni, lideri ve yaklaşımını tanımaları için yanımızda götürdük."

Sonra eliyle İmam Humeyni Hüseyniyesi'nin içini işaret etti ve devam etti: "Çocuklar bu Hüseyniye'de ve bu Hüsniye'den meydana gelmiştir."

Hâlâ çocuklarını emziren annelerin yanından geçtim, sonra Hüseyniye'ye girdim. Hemen duvardaki bir yazı dikkatimi çekti: "Hayrın çoğu kadındadır."

Her zaman olduğu gibi, bu duvar resmindeki yazı, toplantının odak noktasını vurguluyor. Bu toplantının mesajını süslemek ve iletmek için İmam Sadık'ın [a.s.] bir hadisi özel olarak duvara yerleştirilmış.

Sandalyelerden birine oturdum ve diğer katılımcılara baktım. Bazıları daha erkenden Hüseyniye'ye gelmişti. Diğerleri alışageldikleri zamandan önce uyanıp, içeriye geçebilmek için sıraya girdi. Hepsi hasret ve heyecanla sevgili ev sahiplerinin gelişini bekliyordu.

Bekleyiş uzun sürmedi.

Sandalye sıraları hızla doldu ve kalan katılımcılar Hüseyniye'nin duvarına yaslandı. Sandalyelerin yetişmemesi cesaretlerini kırmadı ve toplantının sonuna kadar yerde oturmaya veya duvarın yanında durmaya kararlıydılar.

Bu nesil kadınlar, ev sahibine sevgili bir baba olarak saygı duyuyor.

Katılımcılar sıkılı yumruklarını kaldırıp yüksek sesle şu sloganı tekrarlarken, Rehber kapıdan içeri girdi: “Biz senin askeriniz Ey Hamaney. Senin emrine itaat ediyoruz ey Hamaney”.

Bir grup kadın gözlerinden yaşlar akarak yere yığıldı. Bu Hüseyniye, kadınların Rehberlik makamı ile hiçbir engel olmadan düşüncelerini, acılarını, duygularını ve taleplerini dile getirdikleri ve ona sorular sordukları özel bir toplantıya ilk kez tanık olmuyordu.

Bununla birlikte, bu tür toplantılar, katılanların kalplerinde özel bir memnuniyet duygusu bırakıyor çünkü bazıları geçen yıl mektuplar yazarak Zahra (Hz Fatıma) Hanım'ın doğum gününün maddahilerin katılımıyla kutlanmasını istedi.

Ayrıca Devrim Rehberinden kadınlara özel bir toplantı yapmasını istediler ve o da buradaydı. Rehber onların hizmetinde.

Konuşmacılar, bilgi, etkinlikler ve ilgi alanları ile giyim ve görünüm açısından çok çeşitli şahsiyetleri içeriyordu.

Abaya giyen bir hanımefendi, ülkede önemli kararlar almak için daha az kadının istihdam edildiğinden şikayet etti. Pembe bir eşarp takan bir başkası, ev hanımlarının taleplerini dile getirdi.

Meryem Nakhashan gibi insanların varlığı özellikle önemliydi. Almanya'dan hukuk diplomasına sahip birinci sınıf bir avukattır. Bir yapımcı, yönetmen ve kültürel aktivist olan Mahdia Sadat Mehwar da vardı.

Doksanların başında Devrim Rehberi'nin bir konuşmasından etkilendiği için kültürel faaliyetler alanına girdiğini söyledi.

Kendisini bu hareketin ve bu ülkenin meyvesi olarak görüyordu. Daha sonra, İslam ve Batı medeniyetlerinde kadının rolünü ve haklarını ve her şeyden çok sorunlara neden olan çeşitli kültürel alanlarda kadınların yokluğunu nasıl etkilediğini karşılaştırdı. Söyledikleri, Devrim Rehberinin övgüsünü ve desteğini aldı.

Devrimin verdiği cesaret ve verdiği özgüven ve onlara rehberlik eden doğru yol ile konuşmacılar, ilgi ve saygıları her birini cesaretlendiren Rehberleri ile görüş ve fikirlerini özgürce paylaştılar.

Üzerinde düşünmeye değer önemli noktalar gündeme getirildi. Yine de toplantı, geleneksel resmi toplantılara hiç benzemiyordu. Daha çok bir ailenin kızlarının babalarının etrafında oturup onunla konuşması ve onunla eğlenceli vakit geçmesi gibiydi. Öyle ki, konuşmacı listesinde yer almayan Arapça konuşan katılımcılardan biri de fırsat bilerek Hacı Kasım'ı öven Arapça şiirler okudu. Huzistan halkına İnkılap Rehberinin en güzel gördüğü dilde selam gönderdi.

Toplantının faydalı yönlerinden biri, farklı İran etnik gruplarının - Persler, Türkler, Kürtler, Lurlar, Araplar, Beluciler, Bahtiyariler, Türkmenler, Luklar, Gilaklar, Mazniler ve Sistaniler - varlığıydı. Bazıları kendi kültürlerini anımsatan geleneksel kıyafetler giymişti. Diğerleri ise tek çatı altında toplanarak, Rehberliğin sözlerine hasretle dolup taşarak, avuçlarının içine kendi etnik gruplarının ve illerinin selamlarını ifade eden cümleler yazdı.

Orada bulunanların rahatlığı, konuşmacıların bilgi düzeyi ve Devrim Rehberinin alçakgönüllülüğü güzel bir tablo çizdi. İmam Hamaney, konuşmasının başında böyle bir toplantı yapmaktan duyduğu memnuniyeti defalarca dile getirdi. Saygıdeğer Rehber ayrıca, alçakgönüllülükle kadın temsilcilerinin sözlerinden nasıl yararlandığını gösteren memnuniyetini de dile getirdi.

Bundan sonra Rehber konuşmasına dünyada kadınların mevcut durumunu ve bunlara bağlı İslami ilkeleri anlatarak ve özetleyerek başladı. Birkaç noktaya değindi ve önceki konuşmacılardan alıntı yaptı. Bu, konuları takip etmedeki hassasiyetini ve onun örnek inceliğinin altını çizdi.

Rehberin konuşması derin ve doğru olmasına rağmen, kızlarına hitap ederken kullandığı yumuşaklık ve nezaket ve şefkat ifadeleriyle doluydu. Sözleri son derece sıcaktı ve dinleyenler asla yorulmadı.

Saygıdeğer Rehber, katılımcılara bir saat boyunca, ömür boyu fayda sağlayacak kadar konuştu. Devrim Rehberi aileden ve öneminden bahsetti. İster toplantıda hazır bulunanlar, ister konuşmayı okuyacak veya daha sonra dinleyecek olanlar olsun, tüm kızlarının babası duruşunu ortaya koydu.

Toplantıya katılanlar, Rehberin aile içinde bir eş ve anne olarak kadının benzersiz özelliklerini vurguladığı bu önemli sözleri dinlediler. Dolayısıyla, kadın ailenin soluduğu ve onsuz yaşayamayacağı havadır.

Rehber aynı zamanda, bir evi yönetmenin o eve hapsolmak ve duygularla ilgilenmek anlamına gelmediğinden de bahsetti. Bunun yerine doğru şekliyle anlaşılmalıdır: Evi, aileyi ve çocukların temel ihtiyaçlarını eğitim, inanç ve ahlak açısından ihmal etmemek.

Toplumdaki eylemcilikle bağlantılı olarak, kadınların gerçekliğini açıklamak ve hissettiklerine veya isteklerine dikkat çekmek için kamuoyunun ve hatta küresel farkındalığın artırılması yönünde çaba gösterilmelidir.

Zaman hızla akıp geçti ve vedalaşıp konuşmayı bitirme zamanı gelmişti. Görüşmenin sonunda İmam Hamaney, kocalarının haklarını ihlal edebilecek bazı kadınlarla ilgili güzel bir anekdottan bahsetti ve bu da orada bulunanları güldürdü.

Bu anekdot, bazı kadınların erkeklerin kalın sesleri, iri yapıları ve fiziksel güçleri tarafından baskı altına alınmasıyla ilgili dikkatli gözleminden sonra geldi. Ayrıca, kadınları korumak için İslami kuralların ve mevzuatın sıkı bir şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Rehber daha sonra ayağa kalktı ve hanımefendiler de bir saygı gösterisi olarak ayağa kalktılar. Ancak kimse ayrılmak istemedi. Kızlarına olan saygısından dolayı, Rehber toplantıları sona erdiğinde her zamankinden daha uzun süre ayakta bekledi.

Toplantının son dakikalarında kadınlardan bazıları slogan attı, bazıları el salladı, bazıları çocuklarını kucağına alarak Önderlerinin yüzüne bakmanın keyfini doyasıya çıkardı. Diğerleri, Liderlerini son bir kez görmek için sandalyelerinin üzerinde kaldılar.

Bazılarının, Rehberin ilk gelişindeki gibi, gözlerinden yaşlar akıyordu. Artık tek fark, bu gözyaşlarının sevinçle ve o andan itibaren yürekleri sızlatan derin bir hasretle dolmasıydı.

Al Ahed News

Öne Çıkan Haberler
İktibaslar