Alzheimer.jpg

Alzheimer hastalığı tip 3 diyabet olabilir

Alzheimer’ın diyabetik bir hastalık olduğu görüşü, on yıla yakındır tıp çevrelerinde giderek daha fazla ağırlık kazanıyordu. Biriken kanıtlar o kadar güçlü ki birçok uzman artık Alzheimer’ı tip 3 diyabet olarak adlandırmakta sakınca görmüyor.

26 Temmuz 2017 Çarşamba
Alzheimer'ın diyabetik bir hastalık olduğu görüşü, on yıla yakındır tıp çevrelerinde giderek daha fazla ağırlık kazanıyordu. Biriken kanıtlar o kadar güçlü ki birçok uzman artık Alzheimer'ı tip 3 diyabet olarak adlandırmakta sakınca görmüyor.
 
Bu şaşırtıcı gelmemeli. İnsülin sadece vücudun somatik hücrelerine glikoz alımı sinyali vermiyor; aynı zamanda beynin glikoz alımını da yönetiyor. Ve beyne enerji veren şey glikoz. Beynin birincil enerji molekülü.
 
Bir süredir beynin kendisinin belirli miktarda insülin ürettiğini ve beynin çeşitli kısımlarının insülin reseptörleri açısından zengin olduğunu biliyorduk. Bilişsel gerilemenin hem obezite hem de insülinle ilgili metabolik anomalilerle ilişkili olduğu da belirlenmişti. (Örneğin bkz. Whitehall II kohort çalışması.) Mental gerileme ile diyabet arasındaki ilişki aslında yüzlerce yıl önce hekim Thomas Willis tarafından gözlenmişti. (Öte yandan 1935'te Amerikalı psikiyatr William Claire Menninger, “psikojen diyabet” olduğunu varsaymış ve bir “diyabet kişiliği” tarif etmişti.)
 
Beyin insülinindeki anomalilerin Alzheimer hastalığını tetiklediğini gösteren kanıtlar 2011'de yayınlanan Hisayama Çalışmasına ait. Bu çalışma başlangıçta hastalığa sahip olmayan 1017 hastanın 15 yıl boyunca takibi üzerinden gerçekleştirildi ve bulgular şu şekildeydi:
 
Tüm nedenlere bağlı demans, Alzheimer hastalığı (AD) ve vasküler demans (VaD) için yaş ve cinsiyet açısından düzeltilmiş görülme sıklığı, diyabetli deneklerde normal glikoz toleransına sahip olanlardan belirgin derecede yüksekti.
 
Amerikalı hekim David Perlmutter, Grain Brain kitabında (2013, Little, Brown) sorumlunun diyet olduğunu net şekilde belirtiyor ve şöyle diyor: “Beyindeki fonksiyon bozukluğu günlük ekmeğinizle başlıyor.” Düşük kolesterolü bilişsel bozulmalarla ilişkilendiren çalışmalara işaret ederek (bkz. Framingham Heart Çalışması), daha fazla yağ ve kolesterol (evet, daha fazla kolesterol) yemeniz ve glüteni diyetinizden tamamen çıkarmanız için (bilimsel literatüre birçok referansla desteklenen) ayrıntılı bir gerekçelendirme sunuyor.
 
Glütenin yılanın başı olduğuna inanmaya herkes hazır değil. Ama bilim literatüründe, obezite, diyabet ve Alzheimer'ın bağlantılı olduğuna dair artık hiç şüphe yok. Birini düzeltmek için, çok büyük ihtimalle hepsini düzeltmemiz gerekecek.
 
Kas Thomas
bigthink.com
Çeviri: Serap Şen
Dünyadan Çeviri
 
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar