cropped_content_bu-uyusturucu-turkiyede-ilk-kez-ele-gecirildi_Ck8WeAV58K1ory0.jpg

Türkiye’de artan sentetik uyuşturucu madde kullanımı

Türkiye’de AKP iktidarının yanlış siyasetleri, toplumda çeşitli sapmalara ortam hazırladığı bir dönemde, yayınlanan raporlar, ülkede uyuşturucu madde dağıtımı ve kullanılmasının arttığını gösteriyor.

30 Temmuz 2017 Pazar
Birkaç gün önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün, Sakarya'nın Hendek ilçesinde yaklaşık 1 ton eroin ele geçirdiği bildirildi. Operasyonda, son 15 yılda karada en büyük miktarda eroinin ele geçirildiği bildirildi. Daha önce Nisan ayında da Gaziantep'te bir iplik fabrikasında piyasa değeri 1 milyar dolar olan yaklaşık 50 milyon adet sentetik uyuşturucu nitelikli captagon (Kaptagon) hap ele geçirildi. Yetkililer, Türkiye'de bugüne kadar en fazla captagon hapının bu operasyonda ele geçirildiğini açıkladı.
 
Bilindiği gibi AKP yönetimi 15 yıldan beri Türkiye'de iktidarda bulunuyor. Bu yüzden Sakarya'da ele geçirilen eroinin son 15 yılda keşfedilen en büyük miktar olması, dikkat çekici. AKP'nin yanlış siyasetleri sebebi ile artan yoksulluk ve işsizlik, fuhuş ve çeşitli sentetik uyuşturucu madde kullanımın artmasına sebep oldu. 
 
Nitekim Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı'na bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin (TUBİM) yaptığı araştırma, uyuşturucu kullanımıyla ilgili bazı sosyolojik gerçekleri ortaya koyuyor. Araştırmaya göre uyuşturucu kullananların yüzde 64.81'i ilkokul mezunu, yüzde 49.31'i işsiz, yüzde 31.93'ünün düzenli bir işi yok, yüzde 2.26'sı öğrenci.
 
 
Bu arada Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, Türkiye'de uyuşturucu kullanımı 2011'den bu yana 17 kat artarken kullanım yaşı da 10'a kadar düştü. BM Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi'nin (UNODC) verilerine göre de, sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. UNODC'nin son raporuna göre, dünya genelinde 250 milyona ulaşan uyuşturucu kullanıcısı sayısı, Türkiye'de de son 3 yılda yüzde 20 artarak 1.5 milyona dayandı.
 
Türkiye toplumunda son yıllarda maalesef gençler arasında sıkça kullanılan sentetik uyuşturucu maddelerden biri ise beyini öldüren Bonzai'dir. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerinin verilerine göre, 2014 yılından bugüne kadar 654 kilo 357 gram sentetik kannabinoid ve 366 kilo 118 gram hammadde ele geçirildi. Bu malzemelerden ise tonlarca sentetik uyuşturucu yapılabiliyor.
 
Uyuşturucu maddenin sadece kullanıcıyı zehirlemediği, birçok şiddet suçunu da beraberinde getirdiğini unutmamak gerekir. TUİK'in 2015 raporuna göre; güvenlik birimlerine suça sürüklenme nedeni ile getirilen 118 bin 245 çocuğun 42 bin 557'sinin bağımlılık yapan madde kullandığı görüldü.
 
Aslında Türkiye toplumunda siyasi sorunlar yaşamayan kesim, zor ekonomik şartlarda yaşam mücadelesi verirken, Ankara yönetiminin siyasetlerinden yoğun bir şekilde zarar görmüştür, bu yüzden de uyuşturucuya sığınıyor. Fakat AKP yönetiminden, Türkiye toplumunu İslam dininin manevi değerleri ve ilkelerine doğru yönlendirmesi bekleniyordu. Maalesef mevcut veriler, bu üstün insani değerlerin yayılmadığını, üstelik Türkiye halkının uyuşturucu madde ve fuhuşa daha fazla yöneldiğini gösteriyor. 
 
Bu arada uyuşturucu bağımlıların tedavisi de kolay bir süreç olmadığı, bilinen bir gerçektir. Yoksulluk veya işsizlik nedeni ile yaşadığı depresyondan uyuşturucuya bulaşan gençlerin, ülkenin geleceğini inşa etmek yerine tedavi merkezlerinde bulunması, ülkenin hem ekonomi ve hem insan gücü açısından büyük zarara uğramasına sebep oluyor.
 
Birçok uzmana göre Ankara'nın ülke içi ve bölgedeki yanlış siyasetleri, toplumda yaşanan bu insani facianın başlıca sebepleridir. Dikkat edilmesi gereken konu ise Ankara'nın sadece 2017 Şubat ayında 72 ilçede uyuşturucu ile mücadele bağlamında 613 operasyonda 918 kişinin uyuşturucu suçundan tutuklanmasıdır.
 
Mevcut veriler, Türkiye toplumunda uyuşturucu dağıtımı ve kullanma oranının, Erdoğan'ın iktidara geldiği ilk günlere oranla endişe verici boyutlara ulaştığını gösteriyor. Bu da AKP yönetiminin çalışma karnesinde kara bir leke sayılır.
 
Parstoday
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar