800px-Al_Hudaydah_in_Yemen.svg.png

Suudi koalisyon güçlerinin geri çekilme sebepleri

Yemen'de gözler Marib'teyken son günlerde liman kenti Hudeyde'de yeni gelişmeler yaşanıyor ve savaş alanı koşullarını giderek Sana güçleri lehine değiştiriyor. Ensarullah'ın Hudeyde'deki zaferinin duyurulmasıyla, zaten dağılmış durumdaki Suudi liderliğindeki Arap koalisyonu arasındaki bölünme, müttefiklerin birbirlerini önceden planlanmış bir "ihanet" ile suçlamasıyla daha da belirginleşti.

17 Kasım 2021 Çarşamba

Son günlerde Yemen'de Suudi koalisyon güçleri Hudeyde mevzilerinden geri çekildiler.

Yemenli kaynaklar Perşembe akşamı Suudi koalisyon güçlerinin beklenmedik bir harekette Yemen'in batısında el-Hudeyde eyaletinin güney ve doğusundaki onlarca mevzilerinden geri çekildiklerini duyurdular. Birleşik Arap Emirliklerine bağlı grupların el-Hudeyde eyaletinden geri çekilmesi ile Yemen ordu ve halk komiteleri güçleri söz konusu bölgelere konuşlanarak bölgenin kontrolünü ele geçirdiler.

2018'den beri Yemen'in Sokotra adasında konuşlanan Suudi Koalisyonu'nun 808. Tugayı da pazartesi günü adadan geri çekildi. Bu arada müstafi ve firari Abdurrabu Mansur Hadi de yayınladığı bildiride geri çekilme konusundan habersiz olduğunu ve kendisi ile koordinasyon sağlanmadığını belirtti. Hatta Hudeyde Anlaşması'nın yürütülmesi için kurulan BM Heyeti bile saldırgan koalisyonun geri çekilmesinden habersiz olduğunu ilan etti.

Şimdi hakkında soru sorulması gereken konu, Suudi saldırgan koalisyonun kontrollerindeki bölgelerden geri çekilme sebebidir.

Bu konuda birkaç sebebe değinebiliriz.

Marib gelişmeleri, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı güçlerin Hudeyde eyaletinden geri çekilmesinin sebeplerinden biridir. Son günlerde Yemen halk komiteleri ve ordu güçleri Marib'de büyük ilerlemeler kaydettiler ve bu eyaleti işgalden tam kurtulma eşiğine getirdiler.

Bu doğrultuda Yemen kaynakları koalisyon güçlerinin Hudeyde'den çekilmenin ardından Taiz eyaletinin batısında el-Muha kentine doğru harekete geçtiklerine işaretle, bu ani geri çekilmeden hedefin Marib'de müstafi cumhurbaşkanı güçlerine ve İhvan Partisi el-Islah'a yardım etmek olabileceğini belirtiyorlar.

Suudi ve BAE güçlerinin geri çekilmesinin bir diğer sebebi ise BAE'nin Yemen ordusu ve halk komite güçlerinin bu ülkeye yönelik muhtemel saldırısından duyduğu yoğun endişeye dayanıyor.

Yemenli uzman Selim el-Muntesir bu bağlamda Yemen halk komite güçleri ve ordu sözcüsü Yahya Seri'nin uyarısına değiniyor. Yahya Seri BAE'nin Yemen'e karşı saldırılarına devam etmesi durumunda BAE'ne özellikle Dubai ve Abu Dabi'de beklenmedik askeri operasyonların gerçekleşeceği ve bu ülkede onlarca hedefe saldırı düzenlenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Selim Muntesir bu tehdide işaretle, şöyle diyor: “Doğal olarak Emirlikler de Yahya Seri'nin bu konuda şaka yapmadığını bildikleri nedeni ile saldırı sonuçlarını kabul etmeyip Yemenlilerin öfkesini yatıştırmak için geri çekilme emrini kabul ettiler”.

Saldırgan koalisyon güçlerinin geri çekilmesi ile ilgili bir diğer sebep, Arabistan ve BAE'nin el-Hudeyde eyaletinden geri çekilmekle Yemen ordusu ve halk komite güçlerini Marib'in işgalden tam kurtarılması için ilerlememeye ikna edebilme ihtimalidir. Fakat bu konu hiç şüphesiz Yemen ulusal hükümeti tarafından reddedilecektir.

Şimdi Suudi koalisyonu paralı askerlerinin hangi sebepten dolayı Yemen'in batı sahillerinden geri çekilme konusu bir yana, bu geri çekilme müstafi Mansur Hadi hükümetinin etkinliği ve özelliğini kaybettiğini gösteriyor. Zira bu geri çekilme kendisine bilgi verilmeden gerçekleşmiştir.

El-Hudeyde üniversitesi siyasi bilimler hocası Katar'ın el-Cezire haber kanalına verdiği röportajda şöyle diyor:

"BAE tarafından desteklenen güçlerin Hudeyde'den çekilmesi bu güçlere destek verenlerin hedefleri bağlamında ve müstafi Mansur Hadi hükümetinin çıkarları dikkate alınmadan gerçekleşmiştir".

ParsToday

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar