x20140905_140905a-024-625-275.jpg.pagespeed.ic.fLdpxtH2jj.jpg

NATO’nun 'Hibrid Savaş’ stratejisi

Rusya Federasyonu Genel Kurmay Başkanı orgeneral Valery Gerasimov’un kavramsallaştırdığı Hibrid savaş -Hybrid War- stratejisi barış durumunu beyaz, savaş durumunu siyah olarak kabul edersek iki durum arasında kalan gri bölgenin kullanılmasına dayanmaktadır.

9 Ağustos 2016 Salı
İNTİZAR - Darbe girişiminden sonra ortaya çıkan tablo ile birlikte Türkiye'nin Batıya, Amerikaya ve tabi NATO'ya karşı konumunun değişmesi, Rusya'ya yakın bir çizgiye kayması ihtimali söz konusu. Zira darbe girişimi karşısında Batılı güçler gerekli tepkiyi ortaya koymamışken, Rusya, İran gibi ülkeler seçimle gelen mevcut yönetimi destekleyip, darbe girişimine karşı net tarvır ortaya koydular.
 
Eğer Türkiye'nin Batı blokundan uzaklaşıp, Rusya ve İran'a yakınlaşması beklentisi gerçekleşirse NATO'nun 'Hibrit savaş' stratejisi çerçevesinde Türkiye üzerinde oynanacak oyunların nasıl olacağı noktasında korkutucu ihtimallerden bahsetmek mümkün. Bu konu ile ilgili olarak Parstoday'da yayınlanan aşağıdaki haber analiz yazısı bu ihtimallerin neler olabileceğine dair ip uçları içeriyor... 
 
 
Gri bölgede askeri olmayan kapasitenin yönlendirilmesi ve yönetilmesi, konvansiyonel güç kullanımından çok daha etkili olmaktadır. Askeri kapasitenin  Hibrid savaş içerisinde kullanılması ise, belirlenen amaçlara ulaşıldıktan sonra elde edilen kazanımın korunması için kullanılmaktadır. Hibrid savaş, bileşik savaş anlamında olup, gizli özel kuvvetler operasyonu, ayrılıkçı güçleri kışkırtma, terör örgütlerini destekleme ve siber saldırısı gibi savaş yöntemlerini içerir. Batılı devletlerin en etkili savaş örgütü NATO'un askeri yapısını değiştirmekle görevlendirilen general Denis Mersie (Denis Mercier), NATO'nun Hibrid savaş ile mücadeleye başlayacağını söyledi. General Mercie, NATO üst düzey yöneticilerinin Hibrid savaş yöntemleri hakkında sürekli bilgilendirildiklerini, bu savaşın türü tehditlere karşı mücadele yöntemlerini geliştirdiklerini belirtti.  
 
Geçen aralık ayında NATO Brüksel'de yaptığı toplantıda Hibrid savaş stratejisini onayladı. NATO genel sekreteri Stoltenberg tarafından ayrıntıları açıklanmayan Hibrid savaş stratejisinin üç ayak üzerinden oluştuğu ifade ediliyor. Bu ayaklar ön hazırlık, korkutma ve savunma biçiminde ifade ediliyor. Bu çerçevede hedef seçilen güçlere karşı NATO acil müdahale güçlerinin hızlı bir şekilde harekete geçmesi öngörülüyor. Buna göre NATO, bir ülkenin destek verdiği askeri ve sivil güçlere karşı savaş açabilecek. Plan gereğinde bir ülke ile yakın iş birliği içinde olan grupların, bir NATO üyesine saldırması durumunda, NATO'nun devreye girmesi de öngörülüyor. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de geçenlerde yaptığı açıklamada, AB ile NATO'nun eşsiz yeni tehdit kaynakları olan bileşik savaş tehditleri, siber güvenliği ve savunma yöntemleri konusunda işbirliğini geliştireceklerini söyledi.
 
Bileşik savaş -Hibrid savaşı- küçük çaplı savaşlar, gayri nizami savaşlar, özel harp yöntemleri, baskınlar, terörizm, geleneksel askeri operasyonların birlikteliğinden ve bileşiminden oluşuyor. Bu karmaşık ve bileşik savaş, sadece savaş alanıyla ve savaş cephesiyle sınırlı değil, konvansiyonel olan ve olmayan savaş yöntemlerinden oluşuyor. Bu savaşın içinde, istihbarat örgütlerinin savaşı, isyanları kışkırtma ve destekleme, milis güçleri harekete geçirme, gerilla savaşı, özel kuvvetleri kullanma, ekonomik savaş ve hedef ülke ekonomisini çökertme, siber saldırıları ve geleneksel askeri güçleri, savaş sahasına sürme bileşkenidir. NATO'nun Hibrid savaş stratejinin asıl amacı, Ukrayna ve Gürcistan olaylarında Rusya'ya karşı askeri güç kullanamayan NATO'nun, bu yoldan Rusya'nın etki alanını sınırlandırmaktır.
 
NATO bu çerçevede İncirlik hava üssünü Amerika, İngiltere, Almanya, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin casusluk ve keşif ile savaş uçaklarına açtı. Türkiye hükümeti ayrıca NATO'nun yayılması stratejisine destek verdiğini defalarca ilan etti.
 
NATO, “Hibrid savaş” stratejisi kararı aldığı toplantıda ayrıca Rusya ile tansiyonu yükseltecek yeni bir hamle yaptı. Balkanların küçük ülkesi Karadağ'ı 29. üye olarak NATO'ya davet etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Karadağ'ın NATO'ya üye yapılmasının yeni bir çatışma alanı yaratma anlamına geleceğini, Rusya'nın Karadağ'ın NATO'ya üye olması durumunda, bu ülkeyle bütün ilişkilerini keseceği tehdidinde de bulundu.
 
Irak ve Suriye'de IŞİD ve diğer tekfirci terör örgütlerinin kullanılması ve onlara lojistik ve istihbarat ile psikolojik destek verilmesini, işte Amerika ve batılı müttefikler ve bölgesel işbirlikçileri tarafından Hibrid savaş yöntemlerin kullanılması çerçevesinde değerlendirmek gerekir. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar