American-guns.jpg

Suriye ve Yemen’e karşı ABD silahları

ABD artık resmi olarak Suriye ve Yemen’in imhası savaşlarına katılmıyor. Cihatçılara karşı savaştığı iddiasında. Oysa Savunma Bakanlığı cihatçılara silah sevk etmeye devam ediyor. Bu amaçla yakın zamanda yeni bir düzenli tedarik hattı oluşturuldu.

20 Nisan 2017 Perşembe
Camp Darby'den, Suriye ve Yemen'e karşı savaşlar için ABD silahları
 
Adı Liberty Passion (Özgürlük Tutkusu). ABD'ye ait çok modern ve Ro-Ro tipi (araç ve tekerlekli yükleri taşımak için tasarlanmış), 12 köprülü, toplam yüzölçümü 50 000m2 olan, 6 500 otomobile eşdeğer bir yükü taşıyabilen 200 metre uzunluğunda devasa bir gemi bu.
 
ABD'ye ait « Liberty Global Logistics » adlı şirkete ait gemi ilk uğrağını 24 Mart'ta İtalya'nın Livorno limanına yaptı. Böylece, « Liberty Passion » ve iki meslektaşı Liberty Pride (Özgürlük Gururu) ve Liberty Promise (Özgürlük Umudu) ile birlikte her ay gerçekleştirilen, Livorno ile Ürdün'ün Akabe ve Suudi Arabistan'ın Cidde limanları arasındaki düzenli hat resmi olarak açılmış oldu. Bu hizmetin başlangıcı, « Livorno Limanında bayram havasında » kutlandı.
 
 
Bu arada kimse ABD şirketinin özellikle Toskana'daki limanı niye seçtiğinden söz etmiyor. ABD Denizcilik İdaresinin yayınladığı basın bildirisi [1] buna açıklık getiriyor: Livorno-Akabe-Cidde bağlantısını sağlayan Liberty Passion ve diğer iki gemi, özel sektör-devlet işbirliği içerisinde « ABD bandırası ve mürettebatı ile Savunma Bakanlığına özel sektöre ait güçlü bir seyyar filo imkanı sağlayan », « Deniz güvenliği programı »nın parçasıdırlar. Üç geminin her biri « ABD birlikleri için aralarında tank, personel taşıyıcı, helikopter ve donanımların da yer aldığı, yüzlerce muharebe ve destek aracı taşıma yeteneğine » sahiptir.
 
Dolayısıyla ABD'li şirketin, Ortadoğu'nun iki limanıyla bağlantı için Livorno Limanını seçmesinin nedeni daha iyi anlaşılıyor. Livorno Limanı, Akdeniz, Ortadoğu, Afrika ve daha da uzak bölgelerde ABD kara ve hava birliklerine tedarik sağlayan US Army'ya ait komşu lojistik üssü Camp Darby'yle bağlantılıdır. Burası ABD Ordusunun önceden konuşlandırılan (tank v.s.) malzemeyle cephaneliğin aynı yerde bulunduğu tek tesisidir: 125 sığınakta iki zırhlı taburun ve iki mekanize alayın tüm donanımı yer almaktadır. Camp Darby'de uçaklara ait bol miktarda bomba ve füze ve savaş bölgelerinde hızlı bir şekilde havaalanları inşa edebilmek için « montaj kitleri » de stoklanmaktadır. Bütün bunlar ve başka savaş donanımları, yakın zamanda genişletilen Navicelli Kanalıyla üsse bağlanan Livorno Limanı ve Pisa'daki askeri havalimanı üzerinden harekat alanlarına hızlı bir şekilde gönderilebilir. Irak, Yugoslavya ve Libya'ya karşı yürütülen savaşlarda kullanılan bombalar bu güzergahı izlemiştir.
 
Liberty Passion gerçekleştirdiği ilk yolculuğunda –belgelerle desteklenen kaynakların ortaya koyduğu gibi (Asianews [2] ve diğerleri)- Liberty Passion Livorno'dan, Süveyş Kanalını aşarak 7 Nisan'da vardığı Ürdün'ün Akabe Limanına 250 askeri araç taşıdı. Bundan iki gün önce, Başkan Trump, Aralık ayından beri ikinci kez olmak üzere Kral Abdullah'ı Washington'da ağırladı ve Suriye'den kaynaklanan terörist tehdit karşısında ABD'nin Ürdün'e verdiği desteği yeniden dile getirdi. Oysa Suriye'de terörist saldırılar düzenlemek üzere « Özgür Suriye Ordusu » militanları özellikle Ürdün'de yıllar boyunca ABD'li, İngiliz ve Fransız eğitmenler tarafından eğitildiler.
 
Çeşitli raporlar, tanklara ve zırhlı araçlara sahip ABD birliklerinin Ürdün-Suriye sınırında artan hareketlerine işaret etmektedir. Amaç, Ürdün birliklerini kullanarak, IŞİD ile çarpışan « Özgür Suriye Ordusu »na destek olarak ABD ve İngiliz özel kuvvetlerinin harekat yürüttüğü Suriye topraklarının güney şeridini ele geçirmektir. Daha henüz Şubat ayında Başkan Trump Kral Abdullah ile « Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması olasılığını » görüşmüştü. Başka deyimle, Rusya'nın müdahalesi nedeniyle topraklarının tamamını denetim altına almanın imkansız olması nedeniyle Suriye'nin Balkanlaştırılması olasılığını.
 
Bu ve aralarında Yemen'de sivilleri katleden Suudilerin savaşının da yer aldığı daha birçok savaş heveslisi harekata hizmet eden silahlar Livorno'dan yüklenmektedir. Bu kenti, Belediye Başkanı Nogarin'in (5 yıldız hareketi) daveti üzerine, dün « erkek ve kadınların kanından para kazanan silah kaçakçılarını » yeniden kınayan Papa Francis muhtemelen ziyarete gelecek. Bu arada Livorno'da, Toskana limanının « Liberty Global Logistics » için uğrak seçilmesi, büyük kalkınma beklentileriyle bayram havasında kutlanıyor. Savaş olduğu sürece, umut da vardır [3].
 
Manlio Dinucci
Il Manifesto (İtalya)
Çev: Osman Soysal
Voltairenet
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------
[1] “U.S. Department Of Transportation Secretary Elaine L. Chao Welcomes The Addition Of M/V LIBERTY PASSION To Maritime Security Program”, News Release #DOT 23-17, Marad, 3 Mart 2017.
 
[2] “Jordan strengthens military presence on border with Syria and Iraq”, Pierre Balanian, AsiaNews, April 11, 2017.
 
[3] Finché c'è guerra, c'è speranza (Savaş olduğu sürece, umut da vardır) Alberto Sordi'nin yönettiği ve oynadığı, savaşın harap ettiği üçüncü dünya ülkelerine silah satarak servet edinen bir tüccarın hayatını anlatan ünlü bir İtalyan filminin (1974) adıdır. Fransızca ç.n.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar