suudiarabistan-yemen-savas-karikatur.png

Suud’un Yemen hezimeti

Suud rejimi 1000 günlük savaşta 1200 tank ve zırhlı araç, 12 Apachi helikopteri, 5 F-15 ve F-16 savaş uçağı, 20 kadar İHA, 10 savaş gemisi ve çok sayıda askeri silah ve teçhizat kaybetti. Suudi Arabistan'ın Yemen savaşı yüzünden döviz stokları da 737 milyar dolardan 437 milyar dolara geriledi.

25 Aralık 2017 Pazartesi
Husilerin balistik füzeleri
 
Yemen'de Husilerin Ensarullah örgütü, Suudi Arabistan'ın oluşturduğu koalisyonun mart 2015'te başlattığı “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun 1000. gününde Suudi başkent Riyad'a yeniden balistik füze fırlattı.
 
Füzelere karşı patriotların başarısızlığı üzerine ise Batı basınında da geniş tartışma başladı. Askeri konularda uzmanlaşmış The National Interest dergisi, Amerikan patriot füze sisteminin Husilerin son füzesini düşürmede başarısız olduğunu yazdı.
 
 
Füzelerin amacı
 
Arap dünyasının en çok takip edilen haber sitelerinden Rai al Youm'un başyazısında da, füzelerin amacının savaşı Suudi Arabistan'ın derinliklerine taşımak olduğunu yazıldı. Yazıda füzelerle ulaşılmak istenen hedef; “Kurulduğu 80 yıldan bu yana güvenli bir şekilde yaşayan ve hiçbir füzeye veya bombardımana maruz kalmamış Suudi Arabistan'ın vatandaşları arasında panik yaratmak” olarak özetlendi. 
 
Evrensel'de Ali Karataş'ın hazırladığı "Arap Coğrafyasnda Geçen Hafta" köşesinde yer alan söz konusu yazı şöyle;
 
 
Yemen, müdühalenin bininci günü ve füzeler 
 
Suudi Arabistan medyası, Yemen'e askeri müdahalenin “1000. günü”nü kutlamadı. Ancak Husi Ensarullah Hareketi kendi yöntemiyle, “balistik füze fırlatarak” kutlama yapmadan bu günün geçmesine izin vermedi. Resmi açıklamalara göre füze, Prens Selman'ın “yönetim ile ilgili sorunları” görüşmek için kullandığı, Riyad'ın güneyindeki Al Yamama Sarayı'nı, saraydaki bakanlar toplantısını hedeflemişti.
 
 
Husiler bin gündür ayakta
 
Husiler kutlama için “bin gündür ayakta kalmanın kutlamasıdır” diyorlar. Füze, Suudi hükümdarının yıllık bütçeyi kabul etmek ve halka açıklamak için toplantı yaptığı esnada sarayı hedef aldı. Ensarullah örgütünün lideri Abdulmelik el Husi “bin gün direndikten sonra Suudi rejimin sarayları, petrol ve askeri tesisleri füzelerimizin menzili içine girmiştir” dedi. Bu açıklama, yolda başka füzelerin olduğunu da göstermektedir.
 
 
Füzelerle ilgili iki yaklaşım
 
Füzenin hedefini vurup vurmadığı ve fırlatılmasının esas hedefleriyle ilgili iki yaklaşım var.
 
Birincisi; Suudi Arabistan resmi olarak yerdeki füze savunma sistemlerinin füzeyi havada patlattığını açıkladı. Yayınladığı videoları bunun delili olarak sundu.
 
İkincisi; askeri konularda uzmanlaşmış The National Interest dergisinde bu yaklaşımın antitezi yer aldı. Dergi Amerikan Patriot Füze Sisteminin, Husilerin son füzesini düşürmede başarısız olduğunu kesin bir şekilde belirtiyor. Geçen kasımda fırlatılan ve Riyad Uluslararası Havalimanını hedefleyen füzeyi düşürmede başarısız olduğu gibi.
 
Rus uzman Babek Tagfali, Patriot füzelerinin başarısız olduğunu onayladı. Lakin Tagfali bir hata yüzünden Husilerin füzesinin hedefini tam bir şekilde vuramadığını; bulunan enkazının da havada patlatılmadığını, füzenin kendi kendine düştüğünü ifade etti.
 
 
Patriotlar tartışılıyor
 
Patriotların “Husilerin füzelerine karşı koymada başarısız olduğu” konusu Batı'da “dergilerde yer alan birçok yazıda ve askeri konularda uzmanlaşmış internet sitelerinde” yer aldı. Suudi iktidarının Rusya'yla onlardan daha verimli olarak nitelendirilen Patriotların muadili S-400 füzesi alması görüşmelerinin arkasında belki de bu durum yatıyor.
 
 
Husilerden 81 balistik füze
 
Suudi Arabistan'ın resmi kanalı el Ahbariyye “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun başladığı 2015'ten bu yana Husilerin Medine, Cidde, Khamis Mushait ve Riyad gibi Suudi kentlerine  81 balistik füze fırlattığını aktardı. Bu, karşı koymak için her biri 3 ile 7 milyon dolar değerinde en az 400 patriot füzesinin fırlatıldığı anlamına geliyor.
 
 
Amaç Suudilerde panik yaratmak
 
Bu arada Husilerin füze fırlatmasının iki hedefi olduğuna dair Batı'da geniş bir alanda dolanan bir askeri teori var.
 
Birincisi; Suudi cephanesindeki Patriotları mümkün olan en kısa sürede tüketmek. Çünkü Suudilerin füze açığını telafi etmeleri için uzun bir zamana ihtiyaçları olacak.  
 
İkincisi; savaşı Suudi Arabistan'ın derinliklerine taşımak. Kurulduğu 80 yıldan bu yana güvenli bir şekilde yaşayan ve hiçbir füzeye veya bombardımana maruz kalmamış Suudi vatandaşlar arasında panik yaratmak. Irak'ın 1991'de fırlattığı ve içişleri bakanlığını vuran Scud füzesi hariç.
 
 
Arap devletlerine Yemen tepkisi 
 
Birkaç Arap hükümeti tarafından Suudi Arabistan'a verilen dayanışma mesajları ironik bir durumu yansıtıyor. Füzelerin fırlatılmasına karşı mesajlar Arap kamuoyunda aksi sonuçlar veriyor. Sosyal medya dayanışma mesajlarına karşı “Kararlılık Fırtınasında” binlerce Yemenlinin bombalarla ölmesine ve yaralanmasına rağmen neden dayanışma mesajı yayınlanmadığı merkezli kapsamlı bir karşı saldırı var. Twetlerde ve yorumlarda “Onlar yoksul oldukları için mi?” sorusu soruluyor.
 
***
 
Suudi Arabistan'ın Yemen savaşında kaybı çok ağır. 
 
Diğer taraftan FHA'da El-Mesire kanalına dayandırılan habere göre Suudi Arabistan'ın Yemen savaşındaki kaybı çok ağır.
 
Habere göre; El-Mesire Suud rejiminin Yemen milletine dayattığı 1000 günlük savaşta kaybını açıkladı.
 
El-Mesire kanalı, Suud rejimi 1000 günlük savaşta 1200 tank ve zırhlı araç, 12 Apachi helikopteri, 5 F-15 ve F-16 savaş uçağı, 20 kadar İHA, 10 savaş gemisi ve çok sayıda askeri silah ve teçhizat kaybettiğini belirtti.
 
Suudi Arabistan'ın mali kayıplarını da açıklayan El-Mesire, Suudi Arabistan'ın Yemen savaşı yüzünden döviz stokları da 737 milyar dolardan 437 milyar dolara gerilediğini belirtti.

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar