79109-images.jpeg

Batılı ülkelerin Doğu Guta yaygarası

Suriye ordusunun Doğu Guta'daki terör gruplarına karşı gerçekleştirdiği askeri harekat ile ilgili olarak başını Amerika'nın çektiği Batı kendi çıkarları döğrultusunda insani değerleri de sömürerek medya yolu ile algı operasyonu yapıyor.

24 Şubat 2018 Cumartesi
Suriye ordu güçlerinin teröristlerin saklandığı ve başkent Şam'a karşı zaman zaman roketli ve havanlı saldırılarda bulunduğu Doğu Guta'ya yönelik harekete geçmesinin ardından, yine Batılılar insan hakları kılıfıyla Suriye yönetimine karşı propaganda yapmaya başladı.
 
Suriye ordusu geçtiğimiz haftadan itibaren ülkenin muhtelif noktalarında teröristlere karşı operasyonlarının azalmasının ardından Rusya'nın silahlarını teslim edip, başka yerlere gitmesine dair önerisini reddeden Ceyşül-İslam, Faylak Rahman ve Nusra Cephesi teröristlerinin saklandığı Doğu Guta'ya yönelerek, bu bölgeyi kuşatma altına aldı.
 
Suriye'nin başkenti Şam yıllardır Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve BAE destekli teröristler tarafından Doğu Guta'dan atılan roketli ve havanlı saldırılara maruz kalmaktadır. Ancak Suriye'de IŞİD'in saldırılarına karşı başkenti koruma gibi daha önemli operasyonlar yüzünden Suriye güçleri bu bölgeye pek müdahalede bulunamadı.
 
100 kilometre karelik bu bölgeden geçtiğimiz haftalarda bini aşkın roket ve top Şam'a atıldı.
 
Bu yolda Suriye ordusu ve müttefik güçlerinden çok sayıda komutan hayatını kaybetti.
 
Gelinen noktada ise Suriye'de "kaplan" lakaplı Suheyil Hasan, Doğu Guta operasyonunu üstlenmiştir.
 
Doğu Guta'ya yönelik kuşatma halkasının tamamlanmasının ardından Suriye ordusu 4 gün önceden bu bölgedeki teröristlerin mevzilerini bombalamaya başladı.
 
Komutan Hasan'ın emrindeki birlik, operasyon bölgesini bombalamanın ardından bölgeyi teröristlerden temizlemeye başlayacak.
 
Operasyona, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, Ulusal Savunma Güçleri ve direniş güçleri de katılacak ve Rusya da havadan destek verecek.
 
Ayrıca, Rusya 5. nesil bombardıman savaş uçakları, Su-35 , Su-25 jetleri ve AWACS-A 50 uçağını Hmeymim Üssü'ne sevkettiği bildiriliyor.
 
Bu savaş uçaklarının Doğu Guta operasyonuna havadan destek vermek için Suriye'ye gelmesi, Suriye yönetimi, Rusya ve müttefik güçlerin Guta'daki teröristlerin işine son vermek için ciddiyetini gösteriyor.
 
Bölgenin Suriye ordusu ve Rusya hava güçlerince bombalamaya başlaması ve kara harekatı için sıfır saatine yaklaştıkça, bazı Batılı ve Arap ülkelerin insan hakları çığlıklarının yükselmesine ve operasyon durdurulmasına dair çağrılarına tanıklık ediyoruz. Hatta konuyu Güvenlik Konseyi'ne kadar taşıdılar.
 
Bu bağlamda Güvenlik Konseyi üyeleri geçen perşembe Doğu Guta için toplanarak, Doğu Guta'da çatışmaların son bulmasını isteyen bir kararname çıkarmaya çalıştılar. Ancak Rusya, İsveç ve Kuveyt'in hazırladığı taslakta değişiklikler yapılmasına ihtiyaç olduğunu bildirdi. 
 
Kararnamede çatışma taraflarından sivillere yardım ve yaralıların çatışma noktalarından çıkarılması için 30 günlük ateşkes isteniyor.
 
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da bu bağlamda yaptığı açıklamada, Doğu Guta'daki olayların Astana müzakerelerin başarısız olduğunu gösterdiğini iddia ederek, bir an evvel Cenevre müzakerelerine dönmeleri gerektiğini ifade etmişti.
 
Bu yaşananlarla ilgili önemli bir soruyu sormak gerekiyor:
 
Uluslararası terör listesinde yer alan gruplara karşı Suriye ordusunun operasyon düzenlemesi niçin kınanıyor?
 
Cevabını, Batı'nın ve bazı Arap ülkelerinin çıkarlarında aramak gerek.
 
Doğu Guta meselesi Şam için yandan saplanmış bir hançer yarası gibidir ki teröristlerin destekçileri Şam'a karşı onu siyasi bir baskı unsuru olarak kullanıyorlar.
 
Suriye ordusu, bu baskı unsurunu ortadan kaldırırsa, kuzeyde bazı bölgeler hariç Suriye'nin tamamı Şam yönetiminin kontrolüne geçmiş olacak ve bu da teröristlerin destekçilerinin makro politikalarıyla bağdaşmıyor.
 
Bu nedenle Güvenlik Konseyi'nin derhal toplanmasına ve Batı'dan tepkilerin gelmesine tanıklık ediyor.
 
Batı bununla da yetinmiyor sanki Doğu Guta'da bir cinayet ve soykırım işleniyormuş gibi kendi medyası üzerinden yoğun şekilde propaganda yapıyor.
 
Oysa Doğu Guta'da yaşananlar, Suriye ordusu ve halkının teröristlere karşı büyük savaşının bir parçasıdır.
 
Parstoday
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar