35767-cats.jpg

İsrail-İran çatışmasında üç senaryo

Ben üç senaryo bekliyorum. Birincisi; İsrail, ABD'nin desteğine güvenerek İran'a yönelik bir saldırganlık içerisine girmesi. İkincisi; Amerika'nın 2003'te Irak'ta uyguladığı senaryonun bir benzerini uygulaması. Üçüncü senaryo; ABD'nin Irak'ta 1991'de uyguladığı planın benzerini uygulaması. Lakin bana göre bütün bunlar bir rüya…

14 Mayıs 2018 Pazartesi
Bu hafta her zamankinden faklı bir şekilde sesleniyoruz. Çünkü; Suriye'nin, İran'ın füzeleri işgal altındaki Golan Tepelerine ulaştı. İsrail'e Suriye'deki hedefleri vururken ilk defa aynı anda karşılık verildi. Perşembe günü gerçekleşenler gerçekten de her manada başımız dik yürümemize neden oldu. ​1973'ten bu yana İsrail'in kentlerimizi bombalamasına, masumları katletmesine alıştık. Ama anında karşılık verilmesine; füzelerle karşılık verilmesine alışkın değildik. Hem de Golan Tepelerinde. 50'den fazla füze Golan Tepelerinde İsrail hedeflerini vurdu. İsrail Savunma Bakanı Liberman, bu füzelere karşı koymada başarısız olduklarını itiraf etti. Yani Amerikalıların on milyarlarca dolarla oluşturdukları “demir kubbe” bu füzelere karşı koymada başarısız oldu.
 
Şöyle düşünmenizi isterim; Hizbullah'ın elinde 150 bin, İran'ın elinde 300 bin füze var. Suriye'nin ve Irak'ın elinde füzeler mevcut. Aynı anda binlercesi Filistin'in işgal edilmiş topraklarına ateşlenecek olursa İsrail nasıl karşı koyacak?
 
Bu füzeler ne zaman fırlatıldı? ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması töreninden birkaç gün önce. Neyi kutlayacaklar, şu an korku içerisindeler. Tavus kuşları gibi yürüyorlardı. Biliyorlar ki eğer Suriye'yi vuracak olurlarsa karşılığı anında gelecek. Verilen mesaj bu. Verilen diğer bir mesaj da ‘siz askeri bir hedefi vurdunuz, biz de Golan'da askeri bir hedefi vurduk, eğer gelecek sefer sivil hedefleri vurursanız Golan Tepelerine ulaşan füzeler; Hayfa'ya, Yafa'ya, Akka'ya, Safad'a, Beer Şeba ve bütün bölgelere ulaşır, eğer yapabiliyorsanız Suriye'de Lübnan'da sivil hedefleri vurun'. Mesaj budur.
 
Liberman, Esad'a ülkedeki İranlıları kovmasını söylüyor. Liberman, Esad'a nasihat mı veriyor? Olan bu. Savaşlarda psikolojik üstünlüğü elde etmek maddi ve beşeri kayıplardan önemlidir. İsrail korku içerisinde.
 
İsrail, 1973'ten bu yana hiçbir savaşta kazanmadı. 1982'de kazanamadı, 2000 yılında Lübnan direnişi İsrail'i hezimete uğrattı. 2006 yılında İsrail güçleri Güney Lübnan'da bir metre bile ilerleyemediler. İsrail hava kuvvetleri komutanı geçen üç dört yıl içerisinde yüzlerce hava saldırısı düzenlediklerini itiraf etti. Çünkü onlara kimse karşı koymuyordu. Ama Suriye semalarında F-16 uçakları düştüğünden bu yana tek bir uçak bile uçurmuyorlar, füze gönderiyorlar.
 
Diğer bir nokta İsrail'le ittifak içinde olan Suriyeli gruplar; Suriyeli, İranlı güçlerden ve Hizbullah'tan korumak için Kuneytra ve Dera'ya yerleştiriliyorlardı. Bu güvenlik şeridi politikası başarısızlığa uğradı. Kaldı ki güvenlik şeridi gökyüzünden gelen füzelere karşı ne yapabilir ki? Şimdi herkes olayları yatıştırmanın peşinde.
 
Ben üç senaryo bekliyorum.
 
Birincisi; İsrail, ABD'nin desteğine güvenerek İran'a yönelik bir saldırganlık içerisine girmesi. Trump, daha önce olmadığı ölçüde İsrail'e destek veriyor.
 
İkincisi; Amerika'nın 2003'te Irak'ta uyguladığı senaryonun bir benzerini uygulaması. İran'ın uranyum zenginleştirme programı olduğu bahanesiyle İran'da iktidarın değişmesi için bir saldırıda bulunması. Şu an İran'daki iktidarı değiştirme yönünde güçlü bir söylenti var.
 
Üçüncü senaryo; ABD'nin Irak'ta 1991'de uyguladığı planın benzerini uygulaması. İran'ın ekonomisini göçertmek için tam bir ekonomik ambargo koyması. Böylece İran halkının yönetime başkaldırması.
 
Lakin bana göre bütün bunlar bir rüya…
 
Abdulbari Atvan
Evrensel 
Ali Karataş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar