resize2.jpg

Ahed Tamimi: Filistinli gençlerin direniş simgesi

Bugün artık Ahed Tamimi Filistin'in milli kahramanıdır, ancak sadece Filistinli çocuklar ve gençler onu örnek almıyor, bundan başka Arap ve İslam dünyasında da Arap gençlerin Ahed Tamimi'yi örnek aldıkları gözleniyor. Bugün Ahed Tamimi'nin fotoğrafı Arap çocukların ve gençlerin tişörtleri üzerinde basılıyor.

2 Ağustos 2018 Perşembe
Filistinli cesur kız Ahed Tamimi bir kez daha dünya medyasında manşetlere taşındı. Bazı Batılı medya organları bu kızdan Filistin Jan Dark'ı şeklinde söz etmeye başladı.
 
Bilindiği gibi Ahed Tamimi, silahlı Siyonist askerlerden birinin yüzüne attığı tokatla Filistin milletinin direniş simgesine dönüşmüştü. Ahed Tamimi daha sonra 8 aylık hapis cezasını çektikten sonra Siyonist rejim zindanlarından serbest bırakıldı. Ahed Tamimi'yi hapisten kurtulduktan sonra Filistin halkı yaşadığı Salih Nebi köyünde Filistin bayrağı ve plakartlarla karşıladı.
 
Ahed Tamimi 19 Aralık 2017'de iki Siyonist askerin yüzüne tokat attıktan sonra evinin dışında gözaltına alındı. Annesi ise bu olayı görüntüleyerek facebook sayfasında yayımladı. Bu görüntü hızla elden ele dolaştı ve 17 yaşındaki Ahed Tamimi bir anda Filistin milletinin yarım asırlık direnişinin simgesi oldu.
 
Aslında Ahed Tamimi ta çocukluk çağından itibaren adını direnişçi bir Filistinli çocuk olarak duyurmuştu. Ağustos 2012'de 11 yaşındaki Ahed'den bir fotoğraf yayımlandı. Fotoğrafta çocuk Ahed, annesinin Siyonist askerler tarafından gözaltına alınmasına engel olmaya çalışıyordu.
 
Ahed Tamimi hapisten kurtulduktan sonra omuzuna Filistin direnişinin simgesi olan Çefiyye adındaki atkıyı atarak gazetecilere şöyle dedi: "Direniş işgal son buluncaya dek sürecektir".
 
Filistinli genç kız hapisten çıktıktan sonra Ramallah'ta Filistin Özerk Teşkilat Başkanı Mahmut Abbas'la görüştü. Görüşmede Abbas genç kızı özgürlük için mücadele simgesi ilan etti.
 
Ahed Tamimi ailesi Batı Şeria'da Siyonist rejimin yerleşke inşaatı ile mücadelede derin mazileri olan bir ailedir. Bu arada Ahed Tamimi'nin Siyonist askeri yüzüne attığı tokadın görüntüleri işgal altındaki Filistin'de ve dünya genelinde büyük yankı uyandırdı.
 
Filistin'de bazı medya oranları Filistin'in kendisi küçük ama büyük kahramanı şeklinde tanımladıkları Ahed Tamimi'ye ikinci Ahlam Tamimi diye hitap ediyor. Ahlam Tamimi, Filistin İslamî direniş hareketi Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam tugaylarına katılan ilk Filistinli kadındı. Ahlam Tamimi 2001 yılında bir kaç Siyonistin helak olması ile sonuçlanan bir restorana düzenlenen saldırıda yer almakla suçlandı. Ahlam Tamimi tam on yıl boyunca Siyonist rejimin zindanlarında yattı ve sonunda Hamas ile Tel Aviv arasında varılan esir takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakılarak Ürdün'e sürgün edildi.
 
Bundan sekiz ay önce Ahed Tamimi'nin Siyonist rejim tarafından gözaltına alınma olayı medya oranlarından geniş yankı uyandırınca bazı Siyonist yetkililer bu olayı eleştirmeye başladı ve bu kızın gözaltına alınması Filistinlilerin lehine büyük bir propagandaya dönüştüğünü belirtti.
 
İsrailli eski gazetecilerden Uri Avenri bu olayı eleştirdiği yazısında şöyle dedi:
 
"İsrail'de iktidarın başında bulunan sağcı parti iktidarı bu hareketi ile Ahed Tamimi'yi Filistin milleti için Fransızların milli kahramanı Jan Dark'ı yaptı".
 
İngiltere ve Fransa arasında yüz yıl süren ve Fransızların İngilizlere bağımlı olmaları ile sonuçlanan savaşın ardından miladi 15. Yüzyılın başlarında ve tam da Fransızların İngilizlere karşı zafer kazanmaktan umudunu kesdiği bir sırada Fransa halkı arasından Jan Dark adında 16 yaşında genç bir kız ortaya çıktı ve sergilediği cesareti ile Fransızların kalbinde umudu yeniden canlandırdı ve sonunda Fransızlar Jan Dark'ın cesaretinden ilham alarak İngilizlere karşı zafer kazanıp Fransa topraklarını İngilizlerin işgalinden kurtarmayı başardı.
 
O günlerde Fransa kralı hatta bir İngiliz askerin karşısına çıkmaya ve hatta konuşmaya cesaret edemediği bir sırada Jan Dark adındaki genç kız İngilizlere karşı mücadelesini İngiliz bir subayın yüzüne tokat atarak başladı ve böylece Fransa halkını galeyana getirdi ve sonuçta Fransızlar İngilizlere karşı mücadelelerini yeniden başlatarak zafer kazandı.
 
Buna göre bazı Batılı medya organları da Filistinli cesur kız Ahed Tamami'nin kardeşini gözaltına almaya ve baba evini yıkmaya gelen Siyonist askerin yüzüne tokat attığında, aynı Jan Dark macerasını yeniden kafalarda canlandırdığını belirtti.
 
Öte yandan Siyonistler Filistin milleti arasında kahraman ortaya çıkmasını engellemek için yoğun çaba harcıyor ve bu yüzden kim Siyonist askerlere karşı duracak olursa onu ya çatışma sahnesinde katlediyorlar, ya da daha sonra ona karşı suikast düzenleyerek ortadan kaldırıyorlar. Ancak Ahed Tamimi konusunda çatışma sahnesi medyada yayımlandığından artık onu öldürmeleri mümkün değildi ve bu yüzden Ahed Tamimi'yi 8 ay hapis cezasına çarpmak zorunda kaldılar.
 
Korsan İsrail'de yayımlanan Yediot Aharonot gazetesinin baş yazarı ise bu konuda şöyle yazıyor:
 
"Ahed Tamami'den söz edildiğinde -gerçi dünyanın her yerinde ondan söz ediliyor- şöyle diyorlar: Ahed Tamimi 9 yaşındayken kameraların karşısında İsrailli bir askerle kapıştı. İki yıl önce de içinde beş Filistinli kadının Ahed Tamimi'nin eli kırılan ağabeyini gözaltına almaya gelen Golan tugayından bir askerle kapıştıkları görüntülerinin yer aldığı bir filmin yıldızı oldu ve bu görüntüler İsrail'in 16 yaşındaki bir kız çocuğu karşısında hezimetinin görüntüleriydi".
 
Yediot Aharonot gazetesi baş yazarı şöyle devam ediyor:
 
"Tam da bu kızın nasıl bizi bu denli akılcı bir tuzağa düşürdüğünü düşüne dururken dünyada bir çokları bu kızdan etkileniyor ve ben şahsen Nobel barış ödülü komitesi şimdiden onu bu ödülün adaylarından biri olarak belirlediğine inanıyorum. Bu komite üyeleri zaten sürekli bu tür cazip öyküleri arıyorlar".
 
Gazetenin baş yazarı yazısını şöyle noktalıyor:
 
"İlginçtir ki bunca taş, bıçak, molotof kokteyl, bomba, tünel ve füzeden sonra Filistinlilerin daha güçlü silahı, 16 yaşındaki şu zeki kız olduğuna şahit oluyoruz".
 
Gerçekte Ahed Tamimi bu cesur hareketi ile Filistinli çocukların ve gençlerin Siyonist askerlerden asla korkmadıklarını ortaya koydu. Ahed Tamimi ayrıca direnişin hiç bir sınırı olmadığını, direnişin yaşı, cinsiyeti olmadığını, tüm Filistinlilerin vatanını kurtarmak istediğini de gösterdi.
 
Bugün Filistin toprakları üzerinde çakma İsrail rejiminin kuruluşu üzerinden yetmiş yılı aşkın bir süre geçiyor, ancak Filistin'in kurtuluş ülküsü her Filistinli vatandaşın kanında yer almaya devam ediyor. Bu ülkü kuşaktan kuşağa Filistinlilerin arasında intikal ediyor ve Filistin toprakları kurtuluncaya dek de devam edeceği anlaşılıyor.
 
Bugün artık Ahed Tamimi Filistin'in milli kahramanıdır, ancak sadece Filistinli çocuklar ve gençler onu örnek almıyor ve bundan başka Arap ve İslam dünyasında da Arap gençlerin Ahed Tamimi'yi örnek aldıkları gözleniyor. Bugün Ahed Tamimi'nin fotoğrafı Arap çocukların ve gençlerin tişörtleri üzerinde basılıyor. Şimdi Filistinli çocuklar ve gençler Ahed Tamimi gibi Siyonistlerin karşısında kahramanca duruyor ve hatta aralarındaki oyunlarda bu direnişin alıştırmasını yapıyor.
 
Filistinli çocukların oynadığı oyunlardan biri “Arap ve Yahudi” adında bir oyundur. Bu oyunda çocuklar iki gruba ayrılıyor. Bu gruplardan biri Siyonist askerlerdir ve silahları ile öteki gruba ateş ediyor. ikinci grup ise silahsız Filistinlilerdir ve Siyonistlerin mermilerine taş atarak karşılık veriyorlar. Bu arada bazı Filistinli çocuklar da Filistinli direniş gruplarının mücahitlerinin rolünü oynuyor ve Silahları ile Siyonist askerlerle mücadele ediyorlar. Oyun devam ettikçe bazı çocuklar Siyonistlerin açtığı ateş sonucu şehit düşüyor ve geriye kalan çocuklar da şehitleri ve mücahitleri takdir etmek için “canımız ve kanımız sana feda olsun ey şehit” türünden sloganlar atıyor..
 
Parstoday
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar