1018093612.jpg

Suriye adım adım Arap boykot duvarını deliyor: Şam'da hac mevsimi

Şam'ın 2011 yılından beri yaşadığı tecridin, ABD'nin önderliğindeki koalisyonun uygulamaya koyduğu operasyonun başarısızlığa uğraması ve en son olarak da Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararıyla iyice netleşen tablo ile birlikte kırıldığı, bundan sonra görüşme trafiğinin yoğunlaşacağı anlaşılıyor.

24 Aralık 2018 Pazartesi
İNTİZAR - Şam eski günlerine geri dönüyor. ABD'nin öncülüğünde bütün Batılı devletler ve bölgedeki ortakları ile birlikte Suriye'de bir harici darbe ile yönetimi değiştirmek ve ülkenin en az üç parçaya bölünmesi operasyonunun en son Amerika'nın çekilme kararı ile tamamen başarısızlığa uğradığı tescillenmiş oldu.
 
Bölgedeki İslami uyanışın, Siyonist İsrail'e karşı İran İslam Cumhuriyeti tarafından oluşturulan Direniş Ekseni'nin en önemli halkası olan Suriye'ye karşı Batı eliyle gerçekleştirilen bir operasyona dönüştürülmesi süreci Beşşar Esad iktidarının ortaya koyduğu dirençle boşa çıkarıldı. Amerika ve ortakları kaybetti, Suriye ve ortağı olduğu Direniş Ekseni ise kazandı. 
 
Bu gün artık bunun emareleri gün be gün ortaya çıkmaya devam ediyor. Tecrid edilen Şam bu gün artık yavaş yavaş eski itibarlı günlerine geri dönüyor. Yapılan resmi ziyaretler, gelecekte yapılacak olan ziyaretlerin işaretlerini taşıyor. Kim bilir eskisi gibi çok samimi olmasa da belki yakında Erdoğan ile Esad'ı aynı toplantının tarafları olarak görmek çok da şaşırtıcı olmayacaktır.
 
Bu çerçevede bu günlerde yaşananları içeren ve Arap basınında   yer alan iki değerlendirmeyi Evrensel'den Ali Karataş tercümesiyle ilginize sunuyoruz.  
 
Şam'da hac mevsimi
Abdulbari ATWAN
Rai al Youm
 
Şam'da hac mevsimi… (Sudan Devlet Başkanı Ömer) Beşir'den sonra Şam'ın kapısını çalacak olan ikinci Arap lideri kim olacak? Sisi mi, Ürdün hükümdarı mı, Kuveyt Prensi mi? Kapalı toplantıda Beşir ve Esad arasında ne geçti? Suudi hükümdarı, Katar Prensi ve belki de Erdoğan'dan gizli mesajlar mı var? Şimdi tecridi kıran Suriye mi yoksa Arap karşıtları mı?
 
Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Beşir'in (16 Aralık) pazar günü Şam'a yaptığı sürpriz ve ani ziyareti ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın havaalanındaki “çok sıcak” karşılaması, ortak Arap dünyasında bir aşamanın sona ermesi ve başka bir aşamanın başlangıcıdır. Bu ziyaretin ana başlığı Suriye'nin zaferinin teslim edilmesi ve tanınmasıdır. Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve demografik yapısının parçalanması ve rejimin değiştirilmesi için ABD ve müttefikleri tarafından yönetilen komplonun başarısızlığa uğradığının itirafıdır.
 
Beşir, onunla aynı fikirde olalım ya da olmayalım, Arap kuşatmasını kıran ilk lider olarak tarihe geçecek. Ama kesinlikle Şam'ın kapısını çalan son Arap lideri olmayacak. Kuyruk uzun, kapalı elçilikler restore ediliyor. Gizli mesajlar durmuyor. Bir sonraki ziyaretçinin Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed'in olabileceğini göz ardı etmeyelim. Üçüncüsü, Suriye'yi Arap Birliği'ndeki koltuğuna yeniden oturtmak için yapılan baskının arkasında duran Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'dir. Beşir, bu ziyarette sadece Sudan'ı temsil etmiyor. Suudi Arabistan ve diğer Körfez devletleri tarafından yönetilen bir Arap eksenini temsil ediyor.
 
 
Suriye adım adım Arap boykot duvarını deliyor
Al Arab
 
Arap elçilerinin Şam'a dönüşü yakın. Esad'ın Kahire ziyaretinden söz ediliyor.
 
Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'in Şam ziyareti, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın çevresindeki Arap boykotu duvarını kırmaya başladığının işareti olarak değerlendirildi. Beşir'in ziyareti diğer Arap liderlerinin ziyareti için bir başlangıç olabilir.
 
Arap siyasi kaynakları, Sudan Devlet Başkanı'nın Suudi Arabistan dahil olmak üzere birden fazla Arap ülkesinden Esad'a mesaj taşıdığını tahmin ediyor.
 
Kaynaklar al Arab'a yaptıkları değerlendirmelerde, Arap ülkelerinin Şam'daki büyükelçiliklerini yakında yeniden açacaklarını ve Esad'ın Abdulfettah Sisi'nin resmi davetlisi olarak beklenen Kahire ziyaretini gerçekleştireceğini belirtiyorlar.
 
Şam'a yönelik bu hızlı açılım, Suriye'nin sahadaki askeri başarısından kaynaklanıyor. Buna ek olarak geniş Arap değerlendirmeleri, Suriye krizinin Arap ulusal güvenliğine yönelik güvenlik riskleri biriktirdiği ve savaşın sadece Suriye'de değil bütün bölgede dış müdahalenin kapılarını açtığı ve Arapların rolünü zayıflatan şeyin de bu olduğu sonucuna ulaşıyor.
 
Suriye'nin Hartum Büyükelçisi, Habib Abbas, Beşir ve Esad arasında (16 Aralık) Pazar gün yapılan toplantı ile ilgili yaptığı değerlendirmede diğer Arap cumhurbaşkanlarının gelecekte Suriye'yi ziyaret etmelerinin ihtimal dışı olmadığını söyledi.
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar