2166541_720x360.jpg

Suudi Arabistan'daki değişimin hedefleri

"Krizleri sakinleştirme, Suriye ve müttefikleriyle yakınlaşma, Lübnan siyasi ve mezhepsel yelpazesinde taraflarla dengeli bir ilişki kurma; Ürdün ve Irak ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Yemen krizinden kademeli olarak çekilme üzerine kurulu yeni bir dış politika inşa etmek. Belki de Katar ve Türkiye'ye karşı yeni bir ittifak oluşturmayı ve Irak ve İran görüşmeleri hedefleyen bir dış politika".

2 Ocak 2019 Çarşamba
Suudi Kral Selman Bin Abdülaziz'in güvenlik alanında ve bakanlıklarda yaptığı değişikliklerin niteliği ve zamanlaması asıl amacın anlaşılmasına ve kralın ve varisinin bir sonraki adımının takip edilebilmesine neden oldu.
 
En belirgin değişiklik Adil Cubeyr'in Dışişleri Bakanlığı'ndan alınması  ve yerine yolsuzluk gerekçesi ile görevinden alınan bir önceki maliye bakanı İbrahim Assaf'ın atanmasıydı. Ancak en önemli değişiklikler güvenlik görevlerinde oldu. Özellikle Prens Abdullah bin Bandar bin Abdülaziz'in Milli Muhafızlar Bakanı, Mesaed bin Muhammed'in ulusal güvenlik danışmanı ve Halid bin Karar al Harbi'nin Ulusal Güvenlik Direktörü olarak atandığını not ediyoruz. 
 
İstihbarat aygıtının yeniden yapılandırılmasından ve bütçesinin 35 milyar dolar (1 trilyon riyal) ile  Krallık tarihinin en büyüğü olarak açıklamasından sonra Suudi hükümdarının yaptığı bu değişikliklerden ulaşmak istediği birkaç hedef var: 
 
Birincisi: (Gazeteci) Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra zarar gören krallığın ve yönetiminin imajını ve prestijini değiştirmeye, düzeltmeye çalışmak. 
 
İkincisi: Prens Selman'a yakın daire içindeki Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr gibi önemli unsurların gönderilmesi. Cubeyr'i 2015 yılında kendisi seçmişti. 
 
Üçüncüsü: Krizleri sakinleştirme, Suriye ve müttefikleriyle yakınlaşma, Lübnan siyasi ve mezhepsel yelpazesinde taraflarla dengeli bir şekilde ilişki kurma; Ürdün ve Irak ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Yemen krizinden kademeli olarak çekilme üzerine kurulu yeni bir dış politika inşa etmek. Belki de Katar ve Türkiye'ye karşı yeni bir ittifak oluşturmayı ve Irak ve İran görüşmeleri hedefleyen bir dış politika. 
 
Suudi Arabistan'da yeni yılın ilk aylarındaki gelişmelerle ilgili iki okuma mevcut.
 
*İlk ihtimal Prens Muhammed bin Selman'ın değiştirilmesi ve yeni bir “veliaht prens” seçilmesinin bir başlangıç olabileceğini söylüyor. Böylece Amerikan senatosunun ve hakim müesseselerin kendisini “Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutması ve Yemen savaşının durdurulması” kararından sonra gerginliğin hafifletilmesi.
 
* İkinci ihtimal ise bu değişikliklerin, çoğunluğun arkasında durduğundan emin olan Prens Muhammed bin Selman'ın, fiili hükümdar olarak babasının hastalığı bahanesiyle hükmetmesinin önünün açılmasıdır. 
 
Rai al Youm
Başyazı
Çeviri: Ali Karataş
Evrensel
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar