22094.jpg

İsrail'in ABD askeri misyonunda yer alarak Hürmüz'e gelmesi bir savaşa sebep olabilir

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, ABD’nin Fars Körfezi’nde planladığı askeri misyona İsrail’in muhtemel katılımıyla ilgili olarak açıklama yaparak, bu adımı "ülkenin güvenlik, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik açık bir tehdit" olarak nitelendirdi. İsrail'in koalisyonda yer alması İran İslam Cumhuriyeti'ne savaş ilanı demektir.

12 Ağustos 2019 Pazartesi
İNTİZAR - Bir dizi olayın gerçekleşmesinin ardından Amerika'nın Hürmüz Boğazı'ndan petrol sevkiyatı ile ilgili bir askeri misyon oluşturmaya kalkması var olan gerilimi artırdı. Bir de bu askeri misyona İsrail'in katılacağına dair açıklamaların gelmesi bu kez ciddi ciddi bir savaşın çıkması ihtimalini oluşturdu.
 
Mehrnews'de yer alan bir haber analiz, bu konu ile ilgili hem İsrail'in ulaşmaya çalıştığı stratejik amaçlarına dikkat çekerken, bir savaşın gerçekleşme ihtimalini de ortaya koyuyor...
 
İsrail niçin Hürmüz Boğazı'na gelmek istiyor?
 
ABD'nin Fars Körfezi ile Hürmüz Boğazı'nda planladığı askeri misyona İsrail'in muhtemel katılımı bölgenin geleceğini karmaşık bir hale getirebilir.
 
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, ABD'nin Fars Körfezi'nde planladığı askeri misyona İsrail'in muhtemel katılımıyla ilgili olarak açıklama yaparak, bu adımı "ülkenin güvenlik, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik açık bir tehdit" olarak nitelendirdi.
 
Musevi, bu tehlikeli girişimin sonuçlarından ABD'nin sorumlu olduğunu ifade ederek, “Fars Körfezi ile Hürmüz Boğazı'nda Siyonistlerin tehdidine karşı koyma İran'ın hakkıdır." dedi.
 
ABD'nin kuracağı sözde askeri koalisyonun kışkırtıcı bir adım olduğunu anlatan Musevi, İran'ın buna karşı olduğunu sölyedi.
 
Abbas Musevi, ABD'nin Fars Körfezi'nde askeri misyon kurma çabalarını eleştirerek, "Adı ne olursa olsun Fars Körfezi'ndeki bölge ötesi güçlerin varlığı, bölgedeki güvenliğin pekişmesine katkı sağlamaz, aynı zamanda kritik Fars Körfezi bölgesinde daha fazla gerilim ve krize yol açar." değerlendirmesinde bulundu.
 
Öte yandan İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Hatami dün yaptığı bir açıklamada, "İsrail ordunun da misyona katılması felaket sonuçları olacak" demişti.
 
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, ülkesinin, Fars Körfezi'ndeki deniz ulaşımının İran'a karşı korunmasını öngören ABD planının bir parçası olduğunu söylemişti.
 
İsrail Dışişleri Bakanı, bu ortaklığın, Fars Körfezi'ne kıyısı olan Arap ülkeleriyle bağları güçlendirmenin yanı sıra, Tahran'ın bölgedeki etkisini önlemek için caydırıcılık politikası ile Tel Aviv'in çıkarlarına uygun olduğuna inanıyor.
 
Elbette ki İsrail'in bu koalisyonda yer almaktan birkaç hedefi izliyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
 
1- İran'ı kontrol etme; İsrail'in koalisyona katılmasındaki hedeflerinden biri bu tarihi fırsatı değerlendirip Fars Körfezi'nde İran'ı kontrol etmektir.
 
2- ABD hükümetinin İran karşıtı politikalarının yanında duruarak bunu güçlendirmek için katkı sağlama.
 
3- ABD'nin güvenlik şemsiyesi altında Arapların güvenliğini sağlama. Böylece bu itilaf onlara kendilerini Arap güvenliğinin koruyucusu olarak tanıtma fırsatı verir.
 
4- Araplarla ilişkileri normalleştirme. Bu ittifak sayesinde İsrail, bölgedeki Araplarla ilişkilerini normalleştirme politikasını daha da genişletebilir.
 
5- İttifakta Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinin muhtemel varlığı, İran'la yapılan nükleer anlaşmanın gerçek ölümü ve Avrupa güvenliği ile güçlü bir bağlantısı olan bu anlaşmanın ruhunun ihlali anlamına geliyor.
 
6- İsrail'in Fars Körfezi bölgesine gelmesi, bölgenin güvenlik düzenini tamamen değiştirebilir ve İran'a doğrudan tehdit anlamına geliyor. İran da buna tepki göstererek kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ilan etmiştir.
 
7- Temel olarak, bu koalisyon veya Fars Körfezi'ndeki herhangi bir bölge ötesi güçlerden oluşan koalisyon, BM Antlaşması'na aykırıdır. Bir BM üye devletine karşı askeri koalisyon oluşturmak için Güvenlik Konseyi'nin onayı lazım.
 
8- İsrail, İran'ın bölge için büyük bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek dikkatleri bölgesel çatışmalar ve savaşların temel nedeni olan işgalci eyleminden saptırmak istiyor.
 
9- İran'ın bölgesel politikalarını sınırlandırmayı amaçlayan Suudi Arabistan'ın planı doğrultusundaki Fars Körfezi'nin güvenliğini Bab el-Mandeb Boğazı'na bağlamak aynı zamanda başka aktörlerin da bu oyuna dahil etmek demektir.
 
10- ABD liderliğindeki bir koalisyonun oluşumu bölgede savaş durumunun hakim olacağı anlamına geliyor ve kötü sonuçları olabilir.
 
11- İsrail'e karşı “Doğu Arap Cephesi” tehdidi bazı Arap liderlerinin katkıları sonucu ortadan kaldırılmasına rağmen bölge milletlerinin desteğiyle “Direniş Cephesi” bu rejimin uykusunu kaçıracaktır.
 
12- İsrail'in koalisyonda yer alması İran İslam Cumhuriyeti'ne savaş ilanı demektir. BM Antlaşması uyarınca İran meşru müdafaa hakkına sahip olduğu için İsrail'in çıkarlarını hedef alabilir. 
 
Diğer taraftan Sputnik'de yer alan bir diğer haberde ise çıkabilecek savaş ihtimali çok daha net ifadelerle ortaya konuyor...
 
İran: İsrail ABD'nin koalisyonuna katılıp Hürmüz Boğazına girerse, Tel Aviv'den dumanlar yükselir
 
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın ABD'nin kurmaya çalıştığı Körfez misyonuna İsrail'in de dahil olacağına dair sözlerine İran Meclis Başkanı'nın Uluslararası İşler Özel Temsilcisi Hüseyin Emir Abdullahiyan karşılık verdi. 
 
İran'a karşı sürekli hamle yapan ABD'nin Basra Körfezi'ndeki Hürmüz Boğazı'nda deniz nakliye rotalarını koruma gerekçesiyle deniz gücü oluşturma ve bunun için koalisyon kurma çabasına İsrail'in dahil olmasına karşı Tahran'dan sert uyarı geldi. 
 
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın parlamentoyu bilgilendirirken ABD'nin kurmaya çalıştığı Körfez misyonuna İsrail'in de dahil olacağı, istihbarat dahil bir dizi konuda destek sağlayacağına dair sözlerine İran Meclis Başkanı'nın Uluslararası İşler Özel Temsilcisi Hüseyin Emir Abdullahiyan karşılık verdi. 
 
İsrail'in koalisyona katılması halinde sonuçlarına katlanacağını söyleyen Abdullahiyan "İsrail, Hürmüz Boğazı'na girerse, bölgenin gazabı tarafından yutulur ve dumanı Tel Aviv'den yükselir" dedi. 
 
ABD ile müttefiklerine Körfez'de askeri misyon fikrinden vazgeçmeleri çağrısı yapan İran Meclis Başkanı'nın Başdanışmanı, bunun bölgeye barış ve güvenlik getiremeyeceğini belirterek ekledi:
 
"Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinde İran'ın yaşamsal rolü vardır. Boğaz'da ABD öncülüğünde askeri koalisyon, Irak ve Afganistan işgallerinin tekrarı olur ve bölgede güvenlik kaybının tırmanmasına yol açar." 
 
Abdullahiyan'dan önce de İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Sözcüsü, Körfez'de yabancı askeri koalisyonun varlığını net tehdit kabul edecekleri ve ona göre davranacakları uyarısında bulunmuştu. 
 
Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi "İran caydırıcılık ve savunma politikası çerçevesinde bu tehdide karşılık verme ve topraklarını savunma hakkını saklı tutar" demişti. 
 
ABD'nin koalisyon çağrısına çok az ülke olumlu yanıt verirken Almanya ve Japonya katılmayı reddetti. 

Anlaşılan o ki bölgede savaş ihtimali her geçen gün giderek güçleniyor. Fakat aynı zamanda düşmanları İran'a karşı bir savaş noktasında eskisi gibi hoyratça davranamıyorlar. Daha temkinliler, hatta çekiniyorlar. Başını İslami İran'ın çektiği Direniş Cephesi Amerika, İsrail ve bölgedeki ortaklarını endişeye sürükleyebilecek bir hazırlığa sahip gözüküyor. 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar