35358-4bsoc1470737b81k9lk_800C450.jpg

İran, Rusya ve Çin, dünyanın yeni güç üçgeni

Siyonist rejimin Times gazetesi, İran, Rusya ve Çin'in Hint Okyanusu'nda düzenlenmekte olan üçlü deniz tatbikatına işaretle, Tahran, Moskova ve Pekin'i dünyada yeni güç üçgeni olarak niteledi. Tek taraflı yaklaşıma karşı çıkan en güçlü üç ülke olan İran İslam Cumhuriyeti, Rusya ve Çin'in deniz tatbikatları hassas bir bölgede anlam bulmaktadır.

28 Aralık 2019 Cumartesi
İran, Rusya ve Çin ortak deniz tatbikatı dünden itibaren "işbirliği ve kolektif birlik ışığında barış, dostluk ve sürdürülebilir güvenlik" mesajıyla Umman Denizi ve Hint Okyanusu'nun kuzeyinde başladı ve pazartesi gününe kadar devam edecek. 
 
Tatbikatta, hasar görmüş ve yangın çıkmış, saldırıya uğramış gemileri kurtarma ve denizde belli hedeflere ateş açma gibi türlü taktiklerin provaları 3 ülke deniz birliklerince yapılıyor.
 
Siyonist rejimin Times gazetesi bugünkü sayısında ABD'nin İran'ı tecrit etmeye yönelik yaptırımlarının etkisiz olduğuna işaretle,  Batı Asya bölgesinde sadece İsrail'in izole olduğunu belirtti.
 
Daha önce de işgal rejimi İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, bu rejimin bölgede Direniş Cephesi'ne karşı koyma planlarının hezimete uğradığını itiraf etmişti.
 
Rusya, İran ve Çin tatbikatı güvenlik için verimli bir bölgesel model
 
İran, Rusya ve Çin'in Umman denizi ve Hint Okyanusu'nun stratejik kuzey bölgesinde tatbikat düzenlemeleri bölge dışı ülkelerin varlığından uzak bir tür bölgesel işbirliğidir.
 
Kuzey Hint Okyanusu ve Umman bölgelerinde bugün (Cuma)dan itibaren dört gün boyunca yapılan İran, Rusya ve Çin deniz tatbikatı, sorunları çözmek için bölgesel modellerin etkinliğini ve dikkatini göstermektedir. Dünyanın farklı bölgelerindeki uluslararası su yollarında serbest dolaşım ve serbest ticaretin garanti altına alınması çabaları, aynı bölgedeki ülkelerle ortaklaşa gerçekleştiriliyor ve bölge dışındaki ülkelerin varlığı gerginlikten başka bir sonuç doğurmayacaktır.
 
Bölge güvenliği  her zaman ülkeler için bir endişe kaynağı olmuştur ve Umman, Fars Körfezi ve Kuzey Hint Okyanusu'nda sürdürülebilir deniz güvenliğinin önemi, uluslararası ticaretteki rolleri ve hayati küresel enerji kanalından dolayı giderek önem kazanmaktadır.
 
Ortak endişeler ve ekonomik ve politik çıkarlar ve etkili bölgesel özelliklere aşinalık ve bölgede kalıcı güvenliğin sağlanması için çevre ortamının doğru tanınması İran, Rusya ve Çin'in ortak deniz tatbikatlarının önemini arttırmıştır.
 
Bu bağlamda İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Deniz kuvvetleri komutanı Amiral Hüseyin Hanzadi şöyle bir açıklamada bulundu: "Hint Okyanusu'ndaki ortak İran, Rus ve Çin deniz tatbikatı, bölgede ve daha genel bir anlamda  ekonomik, politik, sosyal, savunma ve güvenlik açısından  bir şekilde birbirine yakın olan ülkelerde güvenliği ve temellerini güçlendirmeyi amaçlayarak düzenleniyor." Amiral Hanzadi bölgenin deniz güvenliğinin sürdürülebilir olduğunu söyleyerek İran, Rusya ve Çin'in ortak tatbikat düzenlemesi ile bölgede deniz güçleri gücünün artmasını umut etti. 
 
Önemli uluslararası su yollarında terörizm ve korsanlık veya yakıt kaçakçılığı, ülkelerin uluslararası deniz ticareti ve serbest enerji akışında ortak bir endişe kaynağıdır. Bu sorunları çözmek ve sürdürülebilir deniz güvenliği sağlamak, tek taraflı ve heterojen bir bölgesel yaklaşım ve politika ile sağlanamaz.
 
Uluslararası deniz ticaretinde önemli bölgelerden biri, Hint Okyanusu ve Umman Denizi'dir ve bu bölgede kalıcı güvenliğin sağlanması, her zaman ülkelerin gündeminde olmuştur. Bu çerçevede İran, Rusya ve Çin iki güne kadar ortak deniz tatbikatını, “deniz güvenliği” ve “denizde yardım ulaştırmak” gibi iki önemli ve özel hedefle gerçekleştirecektir.
 
Her üç ülke deniz alanında ortak tecrübelere sahiptirler ve ortak tatbikatla bu tecrübeleri paylaşmaya, Hint okyanusu kuzeyi ve Umman Denizi gibi stratejik bölgelerde toplu deniz güvenliğini daha da garantilemek istiyorlar.
 
Tek taraflı yaklaşıma karşı çıkan en güçlü üç ülke olan İran İslam Cumhuriyeti, Rusya ve Çin, sürdürülebilir güvenliğin gerçekleştirilmesini bölgesel bir işbirliği meselesi olarak tanımladılar ve bu çerçevede onların deniz tatbikatları hassas bir bölgede anlam bulmaktadır.
 
Bu bağlamda Çin'de yayınlanan Global Times gazetesi perşembe günü şöyle bir yazı yayımladı: "Umman Denizi ve Kuzey Hint Okyanusu'ndaki ortak bir İran-Çin-Rusya askeri tatbikatı, ABD'ye tek taraflı olarak küresel meselelere yaklaştığı konusunda bir uyarıdır".
 
Tek taraflılığa "hayır" demek  ve giderek barış, güvenlik ve iyi niyetlilik mesajını dünyaya ileten bölgesel ve yerli güvenliğin tanımı, Umman Denizi ve Kuzey Hint Okyanusu'ndaki İran, Rus ve Çin deniz tatbikatının ana çerçevesini ve amacını oluşturmaktadır.
 
İran, Rusya ve Çin'nin birlikte gerçekleştirdikleri tatbikat, 3 ülkenin son tatbikatı olmayacak
 
İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Kurmay Başkanı Amiral Habibullah Seyyari, İran, Rusya ve Çin tatbikatının 3 ülkenin son ortak tatbikatı olmayacağına işaretle, "Biz bölgemizin güvenliğini sağlayabiliriz ve yabancıların bölgede varlığına ihtiyaç yok" ifadesini kullandı.
 
Amiral Seyyari, İran, Rusya ve Çin tatbikatının bölge ordu deniz kuvvetlerinin bölge ve dünyadaki gücünü ve kudretini göstermek amacıyla düzenlendiğini ifade etti.
 
Ordu Koordinatörü Amiral Seyyari sözlerinin devamında, güvenliğin sağlanması, zarar gören gemilerin kurtarılması, arama-kurtarma provasının yapılması, taktiklerde düşüncelerin birbirine yakınlaşması ve uluslararası münasebetlerin pekiştirilmesinin bu tatbikatın önemli hedeflerinden olduğunu söyledi.
 
Komutan Sayyari, Hint Okyanusu'nun kuzey alanının 3 önemli boğazı içerdiği için dünyanın en stratejik bölgelerinden sayıldığını, ayrıca Fars Körfezi'nin dünyanın enerji depolarından biri sayıldığını ve denize açılabilen ülkelerin ticaretinin yüzde 90'nın da deniz üzerinden yapıldığını belirterek, bu nedenle bu bölgenin güvenliğinin dünya için oldukça önemli olduğunu söyledi.
 
Seyyari ayrıca, bu tatbikatın ortak bir girişim olduğunu ifade ederek, koalisyon kurma niyetinde olmadıklarını vurguladı. 
 
Amerikalıların bölgeyi istikrarsızmış gibi göstererek, koalisyon kurmaya çalıştıklarına dikkat çeken Amiral Seyyari, bu tatbikatın ve İran'ın diğer tatbikatlarının mesajının Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin en iyi şekilde sağlandığını ve bu bölgede koalisyonların bir anlamı olmadığından ibaret olduğunu söyledi.
 
Amiral Seyyari sözlerinin başka bir bölümünde, tatbikat alanına herhangi yabancı bir uçak ve hava aracını girmesi halinde hedef alınacağını belirterek, tatbikatın İran'ın komutası altında düzenlendiğini vurguladı.
 
Parstorday
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar