106116326-1567783424472gettyimages-1152687847.jpeg

ABD değil, Çin yardım ediyor

Trump ABD'nin ve Batı'nın bu batık tablosu nedeniyle Çin'i suçluyor; kendi sisteminin ve yönetiminin başarısızlığını, topu Çin'e atarak maskelemeye çalışıyor. Ancak nafile… Dünya, bu salgında kimin "önce insan" diyerek ve rengine, milliyetine, dinine, ülkesine bakmadan yardım ettiğini gördü! Çin'deki kamucu anlayışın tersine Batı'daki neo-liberal anlayış salgın karşısında tel tel dökülüyor!

24 Mart 2020 Salı
Aylardır "koronavirüs" diyen ABD Başkanı Donald Trump neden bir haftadır "Çin virüsü" demeye başladı?
 
Üstelik kameralara yansıdığına göre Trump görevlilerin hazırlayıp kendisine verdiği metinde korona yazan yeri silip, kalemiyle üzerine Çin yazıyor…
 
Çinli yetkililer örneğin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Meksika'da ortaya çıkan H1N1 virüsüne "Amerikan virüsü" mü dedi de, Trump onlara "Çin virüsü" diyerek yanıt veriyor?
 
Elbette hayır, zira virüsün milliyeti yok!
 
ABD, Çin'in büyük yıkım yaşayacağını umdu
Öte yandan Trump son günlerde korona virüsü nedeniyle doğrudan Çin'i suçlamaya da başladı.
 
Trump, felaketin sorumlusu Çin'miş gibi, "En başta dünyayı bilgilendirseydi, salgın daha önce durdurulabilirdi." dedi (AA, 19.03.2020).
 
Çin dünyayı geç mi bilgilendirdi? Tersine, yerel yönetimlerin meseleyi ciddiye almaması nedeniyle ortaya çıkan kısa gecikmeyi öğrendiği anda Çin merkezi yönetimi doğrudan duruma müdahale etti ve sürece el koydu. Doktor Li Wenliang'ın uyarılarını dinlemeyen o yöneticileri değiştirdi ve yeni yöneticiler, merkezi hükümetin direktifleri doğrultusunda Wuhan'da sert önlemler uygulamaya başladı. (Çin hükümeti ve ÇKP yönetimi, korona virüsü nedeniyle yaşamını yitiren Doktor Li Weliang'ın ailesinden de resmi özür diledi.)
 
Ve Çin, yerel düzeydeki bu hatanın ardından da hem dünyayı bilgilendirdi hem de dünyaya yayılmaması için en sert önlemleri aldı.
 
Şimdi Çin'i "dünyayı geç bilgilendirmekle" suçlayan Trump yönetimi ise o süreçte Beijing'in sert önlemlerine karşı çıkıyor, "insan hakları" nutukları atıyor, Çin'i korona virüsle mücadele adı altında özgürlükleri engellemekle suçluyordu!
 
Dahası ABD yönetimi durumdan iki kere memnundu. Zira öngörülerine göre korona virüsü Çin ekonomisini vuracak, ABD de bundan yararlanacaktı. Bunu açık açık da söylediler. ABD Ticaret Bakanı Wilburr Ross 30 Ocak'ta "Bu salgın Amerikan ekonomisine yarayacak. İstihdam Kuzey Amerika'ya geri dönecek" diye seviniyordu!
 
Trump'ın yalanı 
Donald Trump açık açık kendi halkına ve dünyaya yalan söylüyor. Zira bugün Çin'i "dünyayı geç bilgilendirmekle" suçlayan Trump, örneğin 22 Ocak'ta "pandemi değil" diyordu, 10 Şubat'ta "Nisanda biter" diyordu, 27 Şubat'ta "mucize gibi bir anda bitecek" diyordu…
 
40 gün önce "Nisanda bitecek diyen" Trump, 19 Mart'ta Çin'in dünyayı geç bilgilendirdiğini söyleyebiliyor!
 
Trump'ın bu konuda yalan söylediğini, aslında ABD gazetelerinin kimi haberleri bile ortaya koyuyor.
 
Örneğin Washington Post gazetesi 21 Mart'ta şunu yazdı: "ABD istihbaratı ocak ve şubatta pandemi (küresel salgın) uyarısı yaptı, Trump umursamadı."
 
Evet, bugün Çin'i suçlamaya kalkan Trump, o gün uyarıları umursamıyordu; zira ABD emperyalistleri tablodan memnundu. Virüs Çin ekonomisini vuracaktı, Çin büyük yıkım yaşayacaktı!
 
ABD değil, Çin yardım ediyor 
Fakat ABD'nin beklediği gibi olmadı.
 
Çin, sert önlemler uygulayarak, "önce insan" diyerek, 1 trilyon dolar harcayarak, Çin halkının devrimci dayanışma duygularının da katkısıyla çok başarılı bir mücadele verdi. Öyle ki, bugün salgınla boğuşan pek çok ülke, Çin'in deneyimlerini uygulamaya çalışıyor.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın şimdi "Çin virüsü" demesinin ve "Çin'i dünyayı geç bilgilendirmekle suçlamasının" nedeni işte bu:
 
ABD ve müttefikleri korona virüsü ile Çin gibi etkili mücadele edemiyorlar; özel sağlık sistemi anlayışı salgın karşısında tutunamadı; Çin'deki kamucu anlayışın tersine Batı'daki neo-liberal anlayış salgın karşısında tel tel dökülüyor.
 
Dahası bu süreçte ABD "manevi liderliğini" de kaybetti! Şöyle ki, G7 ve AB üyesi İtalya salgın karşısında en zor durumda olan ülke durumunda ancak İtalya'ya ne ABD, ne de Almanya, Fransa ve İngiltere yardım edebiliyor. Tersine İtalya'ya uçuşları bile kestiler.
 
Peki, Batı'nın en gelişmiş kapitalist ülkelerinden biri olan İtalya'ya kim yardım ediyor? Çin, Küba ve Rusya! İlaç göndererek, doktor göndererek, maske göndererek, sağlık malzemesi göndererek…
 
Neo-liberalizm evsize ev veremiyor 
Diğer yandan dünyanın en "gelişmiş" ülkesi olan ABD'nin, en "gelişmiş" eyaleti olan Kaliforniya'nın Valisi Gavin Newsom, "eyaletteki 60 bin evsinin korona virüsüne yakalanabileceğini" söylüyor (Sputnik, 19.3.2020). 
 
Yani neo-liberal kapitalizm evsize ev bulamıyor ve ancak onlara virüs uyarısı yapabiliyor!
 
İşte Trump ABD'nin ve Batı'nın bu batık tablosu nedeniyle Çin'i suçluyor; kendi sisteminin ve yönetiminin başarısızlığını, topu Çin'e atarak maskelemeye çalışıyor.
 
Ancak nafile…
 
Dünya, bu salgında kimin "önce insan" diyerek ve rengine, milliyetine, dinine, ülkesine bakmadan yardım ettiğini gördü!
 
Mehmet Ali Güller
CRI
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar