88584-suriye.jpg

Suriye’deki 14 ABD üssünün konuşlanması ve çeşitli görevleri

Amerikan işgal güçleri Suriye’deki askeri üslerini 200 yeni unsurla güçlendirdi. Böylelikle ülkedeki mevcut ABD askerlerinin sayısı 1500’ün üzerine çıkmış oldu. Bu hamle, Türkiye’nin Barış Pınarı harekâtının başlamasıyla, ABD’nin yeniden konuşlanma planları kapsamında geldi.

23 Nisan 2020 Perşembe

İNTİZAR - Amerikan güçleri Suriye'de Haseke ve Deyrizor illerindeki petrol bölgelerine dağılmış 14 askeri üste konuşlanmış durumda, Haseke'nin kuzey ve güney kırsalında da buna ilave iki üs inşa etmek için çalışıyor. Bunlardan birincisi Tel Barak bölgesinde, ikincisiyse El-Kahtaniyye bölgesinin kuzeyindedir. Şimdiye kadar Amerikan güçlerinin askeri üsler inşa etmek üzere birtakım aracılar kullanarak arazi satın aldığı bilgisi doğrulanmasına rağmen bu üslerin kurulma işlemleri daha başlamadı.

“Asya Haber Ajansı” Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye dosyasında yürüttüğü stratejiyi anlayabilmek için Suriye'de konuşlandırılan ABD üslerini araştırdı:

Rimelan Üssü

Amerikan Güçlerinin Suriye içerisinde konuşlandığı ilk nokta olan bu üs, petrol bölgesi olan Rimelan şehrinin kuzeydoğusundaki Ebu Hacer köyü yakınlarında bir havalimanıdır. Haseke kırsalının kuzey doğusunda yer alır. Amerikan güçleri her tür helikopterin inebilmesine ve çeşitli tiplerdeki insansız uçakların havalanmasına uygun hale getirebilmek  için bu üssü genişletti.

Burası, Suriye'deki Amerikan güçleri için özellikle bu günlerde en önemli askeri üs olarak tanımlanabilir. Amerikan güçleri Rakka ve Halep kentlerindeki tüm üslerini tahliye ettikten sonra bu askeri üssün rolü daha önemli hale geldi. Daha önce Sarin üssü Amerika'nın Suriye'deki en büyük askeri üssüydü. Amerikan güçleri geçtiğimiz Şubat ayında Rimelan havalimanı içerisindeki askerlerinin sayısını artırdı. Bir dizi paraşütçünün de aralarında bulunduğu askerlerin sayısı 500'e ulaştı.

El-Malikiye Üssü (Roban Havaalanı)

ABD güçleri arasında ikinci Rimelan üssü olarak bilinen bu askeri üs, Haseke kırsalının kuzeydoğusunda yer alan El-Malikiye şehrinin güneyinde bulunan Robar köyü yakınlarındaki bir havaalanıdır. ABD güçleri, insansız uçakların kalkacağı havaalanı pistlerini genişlettikten sonra burayı üsse çevirdi. Savaş helikopterlerinin de bulunduğu askeri üste yaklaşık 150 Amerikan askeri yer alıyor. Üssün içerisinde Işid örgütü liderleri ve askerlerinin de tutuklu olduğu özel bir Amerikan gözaltı merkezi bulunuyor.

Tel Beydar Üssü

Bu üs Haseke şehrinin batısına 30 km uzaklıkta bulunuyor. Savaş helikopterlerinin inişi için hazırlanmıştır. İçinde bulunduğumuz aşamada üssün içindeki unsurların, üssün kuzey tarafından Tel Tamer şehri girişine konuşlanarak Rus güçleri için “M4” yolunu kesebilmesi açısından Amerikan kuvvetleri için en hayati öneme sahip üslerden biri olarak görülüyor. Bu üs “Life Stone” ve “Kasrik” üsleriyle birlikte, Haseke kırsalındaki görevin yürütülmesini tamamlıyor.

“Life Stone” Üssü

Güney Basil gölünün kuzeydoğu kıyısında yer alan “Life Stone” merkezi içinde kurulmuştur. Savaş helikopterleri için iniş alanıdır ve 8 tam kadrolu savaş helikopteri vardır. Üssün içerisinde sadece 50 asker bulunmaktadır. Burası ayrıca helikopterler için savaş destek noktalarıdır.

Kasrik Üssü

Tel Tamer beldesinin 45 km doğusunda “M4” yolu üzerindedir. Eski bir yerel radyo yayınını güçlendirme binası içerisinde kurulmuştur. Savaş destek üssü olan bu askeri üs, geçtiğimiz dönemlerde uluslararası “M4” yolu üzerinde Rus-Amerikan çarpışması sırasında ön plana çıktı.

Heemo Üssü

Kamışlı Havalimanına 4 km uzaklıkta olmasından dolayı Amerikan güçleri için hayati öneme sahip üslerden biridir. Amerikan güçlerinin son günlerde sayısını artırdığı askeri üsleri arasındadır. Üsteki Amerikan askerlerinin sayısı yaklaşık 350 civarındadır.

Heemo köyü, ABD'nin denetiminde Demokratik Suriye Güçleri için bir eğitim kampını içermektedir. Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı özel kuvvetler için özel bir eğitim kampı olan bu üs, “HAT” ismiyle bilinmektedir. Bu grubun unsurlarının çoğunluğu Suriyeli olmayan (Türk, Iraklı ve İranlı) Kürtlerden oluşmaktadır.

Er-Riyadiyye Şehri

Haseke kentinin Ghoyran mahallesinin güneyinde bulunan Riyadiyye bölgesinde yer alan Amerikan Kuvvetleri, geçmiş aşamalarda Amerikan askeri mekanizmasının Riyadiyye şehrinden, Merkezi Haseke hapishanesine geçişini sağlayan tüneller oluşturdu. Amerikan güçlerinin denetiminde SDG tarafından kontrol edilen bu hapishanede, aralarında Işid örgütünden önemli isimlerin de yer aldığı yaklaşık 5bin tutuklu bulunuyor.

2020 yılının Mart ayında Amerikan kuvvetleri Riyadiyye şehri yakınlarındaki bir binada konuşlandığını ve 150 unsurun Suriye topraklarına taşındığını gördük. Bu noktadaki askerlerin görevi, Haseke ilinin güney kısalında Rusların hareket alanını engelleyebilmek üzerek ulaşım yollarını kesmektir.

“Sabahulhayr Siloları” Üssü

Haseke kentinin 10 km güneyinde yer alan üs, Haseke ve Deyrizor'u bağlayan demiryolu hattında bulunuyor. Burada konuşlanan ABD kuvvetlerinin görevi, SDG'ye bağlı askeri eğitim kamplarını denetlemektir. Bu askeri üste yer alan Amerikan askerlerinin sayısı ise 50'yi geçmemektedir.

Eş-Şedadi Üssü

Bu askeri üs, petrol kenti Şedadi'nin bir km güneydoğusunda bulunan gaz tesisi içinde kurulmuştur. Deniz kuvvetlerine ait bir kampın yanı sıra 8 adet saldırı helikopterine de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca üs SDF/YPG ve ABD güçlerine lojistik bir merkez olarak hizmet ediyor. Buradaki Amerikan askerlerinin sayısı yaklaşık 350 civarındadır.

Amerikan güçleri, geçtiğimiz yıl Mart ayında Baghoz Fawqani kasabasını kontrol altına aldıktan sonra buradaki “El-Ketibe” cezaevini özellikle yabancı uyruklu Işid unsurlarını tutuklamak üzere genişletmiş ve güçlendirmiştir.

Hakl El-Omar Üssü

Amerikan Kuvvetleri Deyrizor kırsalındaki Hakl El-Omar petrol sahasına ait işçi bölgesini ele geçirdi. Burası Fırat'ın doğusunda konuşlandığı en büyük askeri üstür. Uçak ve helikopter pistinin bulunduğu üsle ilgili alınan bilgilere göre, 12 tane savaş helikopteri vardır. Bu üs dâhilinde ayrıca Amerikan güçlerine ait bir cezaevi bulunuyor, ancak içerisinde kaç kişinin yer aldığı bilinmiyor.

Tenek gaz sahası Üssü

Ummaliyye bölgesinde doğalgaz sahasına ait binalardan oluşan bu üste bir helikopter iniş alanı, 4 helikopter ve 50 Amerikan askeri bulunmaktadır.

Koniko Gaz Sahası Üssü

Deyrizor kentinin kuzeyinde yer alan doğalgaz alanındaki Amerikalı askerlerin sayısı 50'yi geçmiyor.

Ruveyşid Askeri Üssü

Medya araçlarından uzak bir şekilde, Amerikan kuvvetleri Deyrizor, Haseke ve Rakka şehirlerini birbirine bağlayan üçlü bir bölgede kara ikmal üssü kurdu. El-Omar petrol alanına yaklaşık 45 km uzaklıktaki bu askeri üs, Ruveyşid köyündeki ulusal bir hastanenin içinde konuşlandırıldı.

Baghuz Fawqani

Amerikan kuvvetleri Deyrizor kentinin güneydoğusunda yer alan Baghuz Fawqani bölgesindeki birkaç noktada konuşlanmıştır. Şehrin kuzeyindeki el koydukları sivil binaların içerisinde yer alıyorlar. Bölgede konuşlanan askerlerin sayısı 25'i geçmiyor.

Amerikalılar ne düşünüyor?

Amerikan askeri üslerinin ülkedeki dağılımının şekli ve Suriye'deki ana petrol bölgelerini kuşatmasına bakıldığında Amerika'nın, Suriye'nin petrolünü çalmayı ve Irak'ın kuzey bölgesinden Avrupa pazarına kaçırmaya devam etmeyi düşündüğü açıktır.

Ayrıca Amerika'nın Yarubiye geçiş noktasının etrafındaki varlığı “M4” ismiyle bilinen Musul-Halep-Lazkiye'yi bağlayan uluslararası yolu kesiyor. Bu yol, Suriye ekonomisine nefes aldırabilmek için Suriye hükümetinin açmaya çalıştığı bir yoldur. Rusya yönetimi de, İran-Irak yoluyla Suriye'deki güçlerine askeri yardım aktarmak üzere kullanabilmek için bu yolu açmak istiyor. Suriye toprakları ve Suriye'nin bu geçiş noktalarını kontrolü altına alması, Suriye Demokratik Güçleri tarafından Irak topraklarına yapılan yasadışı petrol kaçakçılığının sona ermesi anlamına gelir. Dolayısıyla Amerikalılar geçiş yolunu çevreleyen bölgelerde kalmaya devam edecek ve bu da Suriye krizi boyunca mümkün olduğunca uzun süre boyunca ulaşım yollarını kapatacaktır.

Bunun yanı sıra, Amerikan güçlerinin Suriye ve Irak'ın başkentlerini birbirine bağlayan yolu kesmek için El-Tenef bölgesinde kalması, İsrail'in de güvenlik çıkarlarını korumaktadır. Zira Tel Aviv, Irak ile Suriye arasındaki herhangi bir kara ulaşımının İran ile Lübnan arasındaki bir ulaşım anlamına geldiğini ve bu sayede İran'ın silahlarının Lübnan'daki Hizbullah'a kolaylıkla ulaşabileceğini düşünüyor.

Kaynak: Al-alam
Çeviri: Merve Soydaş

 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar