iranuydu.jpg
  • Anasayfa» 
  • Alıntılar»
  •  Washington ve Tel Aviv: İran’ın uydu fırlatma deneyimi yeni ve tehlikeli bir meydan okumadır

Washington ve Tel Aviv: İran’ın uydu fırlatma deneyimi yeni ve tehlikeli bir meydan okumadır

Tel Aviv ile Washington’dan üst düzeyli askeri ve güvenlik kaynakları, İsrail ve ABD istihbaratları tarafından yapılan incelemede, İran İslam Cumhuriyeti’nin ilk askeri uydusunu başarıyla fırlattığının doğruladığını aktardı. Perşembe akşamı Yahudi televizyonu Kanal13’e konuşan bir yetkili, bu adımın Korona salgınının verdiği zararlara rağmen İran’ın askeri çalışmalarını ihmal etmediğini kanıtladığ

28 Nisan 2020 Salı

İNTİZAR - Tel Aviv ile Washington'dan üst düzeyli askeri ve güvenlik kaynakları, İsrail ve ABD istihbaratları tarafından yapılan incelemede, İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk askeri uydusunu başarıyla fırlattığının doğruladığını aktardı. Perşembe akşamı Yahudi televizyonu Kanal13'e konuşan bir yetkili, bu adımın Korona salgınının verdiği zararlara rağmen İran'ın askeri çalışmalarını ihmal etmediğini kanıtladığını vurguladı.

Diğer yandan “Yediot Ahronot” gazetesi siyasi analisti İtamar Eichner, işgal rejiminden üst düzey kaynaklardan İran'ın ilk kez devrim muhafızları tarafından resmi olarak tanınan bir uydu fırlattığını, bu askeri uydunun isminin Nur olduğunu ve bu adımın İran'ın virüs yüzünden aldığı büyük kayıplara rağmen askeri hazırlığını ihmal etmediği izlenimi verdiğini aktardı.

Aynı kaynaklalar şöyle devam etti: “İran devrim Muhafızları'nın geçmişte uydu fırlatmaya ortak olduğu doğrudur. Ancak bu kez ilk defa Tahran bunun askeri faaliyetler kapsamında olduğunu kabul etti. Güvenlik örgütünün faaliyetleri çerçevesinde gerçekleşen bu hamlenin ilk amacı molla rejimini savunmaktır. İran'ın askeri uydusu yörüngeye başarılı bir şekilde yerleşmiştir.”

Bu bağlamda, İran'ın füze ve uzay programı uzmanı Tal Anbar konu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Batı medyasının raporlarına göre henüz çekilen fotoğrafları görmesek de yeni uydu bahsi geçen yörüngeye girmiş görünüyor. İranlılar ticari uydu görüntülerine ulaşma yeteneğine sahiptirler. Bu yetenek Suudi petrol tesislerine karşı başarılı füze saldırısını planlamalarına yardımcı oldu. Ancak casus uydularının bağımsız olarak çalışmaları da son derece önemlidir.”

Anbar, yeni uydunun daha önce duyurulmadan üç aşamalı bir mobil başlatma platformuyla hızla fırlatıldığını belirtti. Böylelikle İran kurdukları güçlendirilmiş fırlatma platformlarına saldırı olması durumunda çeşitli bölgelerden balistik füze fırlatacağı sinyalini vermiş oldu.

ABD'ye karşı gerginliğin tırmandığı bir dönemde İran'ın ilk askeri uydusunu fırlatma operasyonu, İran donanmasının bu hafta başında Arap körfezindeki Amerikan filolarını kışkırtmasından sonra Donald Trump'ın bir dahaki sefere Amerikan gemilerine yaklaşan İran gemilerini vurma emri vermesinden sonra gerçekleşti.

Yahudi medyası İsrail'in Devrim Muhafızları tarafından uydu fırlatılmasını kınadığını ve uluslararası toplumu İran rejimine yaptırım uygulamaya çağırdığını vurguladı. İsrail Dışişleri Bakanlığından da benzer bir kınama geldi. Yahudi televizyonlarında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İran'ın topraklardaki koronavirüs karşısındaki eksikliklerini gidermek ve virüse yakalanmış on binlerce vatandaşıyla ilgilenmek yerine askeri saldırıya odaklandığını öne sürdü.

Diğer yandan Amerikan Savunma Bakanlığı, değerlendirme sonucu İran'ın uydu fırlatma eyleminin ilk defa başarıya ulaştığını gördüklerini söyledi. Yahudi televizyonu da İsrail'in bu görüşe katıldığına işaret ederek, bu deneyimin başarılı olmasının, İran'ın başta füze olmak üzere askeri deneyimlerinin çok tehlikeli bir göstergesi olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki basın açıklaması sırasında İran'ın uydusu hakkındaki sorulara “Yakından takip ediyoruz” cevabını verdi. Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, İran'ın korona virüsünün ülke içinde çıkmasıyla savaşmak için kaynaklara ihtiyaç duyulması dâhil, dünya çapında virüs hakkında yanıltıcı bilgiler verdiğini iddia etti.

ABD'li bakan şu sözleri ekledi: Onlar bugün uydu fırlatıyor, Arap körfezindeki gemilerin üzerine yürüyor, Amerikan askeri gemilerini taciz ediyor, Şii milisleri finanse ediyor ve Hizbullah'ı desteklemek için çalışıyorlar. Dün İranlı mevkidaşım Suriye'de “Şam haydutu” ile görüştü.

Pompeo bu hamleyi 2015 yılında yayınlanan Güvenlik Konseyi kararına karşı bir meydan okuma olarak gördü. Her devletin konseye sığınma hakkı olduğunu vurgulayan Pompeo, İran'ın yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti. Bahsi geçen karar İran'ı 8 sene boyunca nükleer silah taşımak için tasarlanmış balistik füze geliştirme eylemlerinden uzak durmaya çağırıyor.

Zuheyr Andraos
Kaynak: Raialyoum
Çeviri: Merve Soydaş
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar