black.jpg

Amerika'da rejim değişikliği ve devrim sesleri yükselmeye başladı

Amerika'da siyah George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan eylemler ırkçılığa, ayrımcılığa karşı olan karakterinden evrilerek rejim değişikliği, devrim seslerinin yükseldiği bir başka boyuta doğru evriliyor: "Amerika hükümeti Amerikalı protestocuların taleplerini karşılamazsa, halk, siyasi düzeni ateşe verecek ve yeni bir sistemi yerine oturtacaktır".

30 Haziran 2020 Salı
İNTİZAR - ABD'de siyah George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan eylemler ırkçılığa, ayrımcılığa karşı bir düzlemde başladı. Fakat bu eylemler Amerika'daki mevcut düzenin simgesi durumundaki heykellerin yıkılması ile birlikte farklı bir noktaya doğru evrilmeye başladı.
 
Parstoday'da yer alan haber-yoruma göre bu protestocuların liderlerinden biri olan Hawk Newsome "eğer istediğimiz verilmezse, sisemi yakıp kül eder ve yenisi ile değiştiririz" ifadeleri ile halk eylemlerinin farklı bir noktaya doğru evrildiği anlaşılıyor. 
 
Amerika'da Siyasi Sistemin Ateşe Verilmesi Uyarıları
 
Amerika'da toplumsal itirazların devam etmesi ile protestocuların kimi belirgin şahsiyetleri ve isimleri bu ülkedeki siyasi düzeni devirmek ve yeni bir düzen ile değiştirmekle tehdit etti.
 
Black Lives Matter hareketinin New York bölgesi lideri Hawk Newsome,  “İsyan etmeden sistem değişmiyor. Eğer bu ülke bize istediğimizi vermezse, o zaman biz de bu sistemi yakıp kül eder ve yenisiyle değiştiririz” dedi. Trump ise bu sözlerin vatan ihanet olduğunu söyledi. 
 
Son 30 küsür günde George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı geniş çaplı gösterilerin devam ettiği bir sırada ilk kez protestocuların önde gelen isimlerinden biri açık bir şekilde Amerika'da rejim değişikliğinden ve devrimden söz etti. Daha önce ise protestocular ve göstericilerin sırf ırkçılığa karşı, eşitsizliklerin kaldırılması ve Amerika polis yapısında değişiklik yönünde hareket ettikleri düşünülüyordu. Ancak Donald Trump başkanlığındaki Amerika Federal hükümetinin demir yumruk siyaseti kullanması protesto gösterilerini de radikal girişimler ve taleplere doğru sürükledi. Örneğin son haftalarda kölecilik ve ayrımcılığın devam etmesini sağlamakta payı bulunan kişilerin heykellerine saldırılar şiddetlendi. Halbuki daha önce katil polisler tarafından öldürülen siyahilerin ölümünün ardından başlayan şiddet ve ayrımcılık karşıtı gösterileri barışçıl toplanmalar halinde idi. 
 
Son yirmi yıl içerisinde ise toplumsal krizlerin şiddetlenmesi, siyasi düzenin halk taleplerine kayıtsız kalması, federal hükümetin şiddet uygulaması ve kamunun durumun değişmesi hususunda umutlarını kesmesi, Amerika toplumunu iyice daha derin bir krize sürükledi. Bu yüzden artık devrim kelimesinin de Amerika halkının günlük siyasi literatüründeki kullanımı da artmıştır. Aynı zamanda Amerika siyasi geleceği ile ilgili konuşulurken "iç savaş" terimi de kullanılmaya başlanmıştır. 
 
Amerika'nın geleceği ister devrim ister iç savaş olsun mevcut durumda toplumun beklentileri ve taleplerinin yanıtsız kalması bu ülkenin geleceğini iyice çetrefilleştireceği kesindir. Bu yöndeki talepler artık sırf ırkçılıkla mücadele doğrultusunda olmayacaktır. Halihazırda siyasi, ekonomik ve toplumsal eşitsizlikler yüz binlerce Amerikalı vatandaşı sokaklara getirmiştir. Halbuki daha fazla sayıdaki Amerikalı durumdan dolayı memnuniyetsizlik duyuyorlar. Ancak yine de bu sokak protesto gösterilerine katılmamayı tercih ediyorlar. 
 
Amerika'daki önemli talepler arasında ise yoksulluğun giderilmesi, gelir eşitsizliklerinin, etnik ve cinsiyetçi eşitsizliklerinin giderilmesi yer almaktadır. Ayrıca mali ve ahlaki yolsuzluk modelleri ile mücadele etmek ve Amerika siyasi kurum ve kuruluşlarına hakim oligarşinin de kaldırılması bu talepler arasında yer alıyor. 
 
Siyahilerin ayrımcılık ile mücadeledeki önemli liderlerinden Martin Luther King'in kızı Bernice King ise bir kaç gün önce Atlanta eyaletinde beyaz Amerikan polisi tarafından öldürülen siyah vatandaş Rayshard Brooks'un defin töreninde şöyle bir açıklamada bulunmuştu: "Sesimiz duyulmadığı müddetçe, Amerika polis yapısında ve kademelerinde değişiklik taleplerimiz göz önünde tutulmadığı sürece toplanmalarımız da devam edecektir".
 
Her halükarda son yirmi yıl içerisinde Amerika'daki azınlıkların bu tür talepleri "Wall Street'i ele geçirme" ve "Siyahilerin hayatı değerlidir" toplumsal kampanyalar çerçevesinde ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ancak bu talepler Amerika siyasi sistemi tarafından umursamazlıkla karşılanırsa o zaman Hawk Newsome'ın dediği gibi halk siyasi düzeni ateşe verebilir ve yeni bir sistemi yerine oturtabilir".
 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar