bahreyn_in_israil_ile_normallesme_anlasmasina_tepkiler_h477737_df75c.jpg

Batı Asya'da cepheleşme beklendiği gibi şekilleniyor

BAE'nin Siyonist İsrail ile normalleşme anlaşması imzalamasının ardından Bahreyn de beklendiği gibi bir normalleşme anlaşmasına taraf oldu. Bununla birlikte bölgedeki iki önemli ülke olan İran ve Türkiye'nin verdikleri karşı tepki de beklendiği gibi olayı üst seviyede, net bir tavırla kınayarak cephe almakla şekillendi. Batı Asya'da yeni cepheleşme bu minval üzere vücut buluyor.

12 Eylül 2020 Cumartesi
İNTİZAR - Batı Asya'da değişimlerin ve bunlara dayalı olarak şekillenen cephelerin sabahtan akşama, bu günden yarına birbirinden farklılık göstermesi bölgeyi tanıyanlar için beklenen bir şeydir. Suriye meselesi başladığında Suudi Arabistan'dan Katara, oradan Türkiye'ye bölgedeki ülkelerin birçoğu Direniş Ekseni'ne karşı bir araya gelmiş, eksenin en önemli halkası olan Suriye'yi koparmak için beraber hareket etmişlerdi. Bu denklemden Katar ve Türkiye düşmüş, gelişen süreçte BAE öne çıkmış ve Suudi Arabistan ile birlikte bir çok konuda belirleyici unsur olarak iş görmeye başlamıştı. 
 
Şimdilerde BAE Siyonist İsrail ile stratejik birliktelik geliştirerek bölgede emperyalistlerin en önde iş gören bölgesel gücü olarak rol ifa etmenin bir var olma sebebi imiş gibi iş görmenin peşine düşmüş görünüyor. BAE'nin bu tavrına Bahreyn'in de eklemlenmesi Siyonist İsrail'in mevzisini büyütmüş oldu. Buna karşın zaten İslami İran, İslam İnkılabından kaynaklanan hasasiyetlerine binaen en başından beri var olan duruşu gereği karşı bir tavır sergiliyor.  
 
Bu kez Katar ilebirlikte daha önceki denklemden kopan Türkiye de başını BAE'nin çektiği İsrail ile normalleşme girişimine dahil olan Bahreyn'nin bu politikasına karşı bir tavır ortaya koyarak yeni bir mevziye taşınmış olduğunu tescilledi. Arap dünyasının Filistin kökenli tanınmış gazetecisi Abdulbari Atvan bu denklemin, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun ifadesine dayanarak bir Arap-İsrail cepheleşmesinden, Arap-İran cepheleşmesi ile birlikte bir Arap-Türkiye cephelşmesine evrilmekte olduğu tespitinde bulunuyor. 
 
Bahyreyn'in işgalci İsrail ile normalleşme anlaşmasına taraf olmasına verilen tepkilerin Abdulbari  Atvan'ın bu tespitini haklı çıkaracak bir mahiyet içermesi dikkat çekiyor. Parstoday'da yer alan yorum haberi bu çerçevede bir içeriğe sahip...
 
Bahreyn'in Siyonist rejim ile normalleşme anlaşması imzalamasına tepkiler büyüyor
Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından Bahreyn de işgal rejimi ile ilişkilerini normalleştirme anlaşması imzaladı. İran İslam Cumhuriyeti ve Turkiye'den ise bu ihanet anlaşmasını kınadılar.
 
Filistin, ırkçı İsrail ve Bahreyn'in ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından Bahreyn Büyükelçisini geri çelti. Filistin Dışişleri Bakanı Riad Al-Maliki yaptığı açıklamada, Bahreyn Büyükelçisinin geri çağrıldığını duyurdu. Bakan, kararın Filistin Özerk Teşkilatı Başkanı Mahmud Abbas'ın talimatı olduğunu açıkladı. Filistin, işgalci İsrail rejimi ile Bahreyn Krallığı arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin ABD-Bahreyn-İsrail üçlü deklarasyonunu şiddetle reddederek anlaşmayı kınadı ve anlaşmanın Kudüs, El-Aksa ve Filistin davasına ihanet olduğunu vurguladı.
 
Bahreyn'in gasıp İsrail rejimi ile normalleşme anlaşmasına imza atmasına tepki gösteren İran Dışişleri Bakanlığı bir bildiri yayımlayarak Bahreyn ve İsrail arasında diplomatik ilişkilerin başlamasını Bahreyn için büyük ayıp ve zillet olarak niteledi. Dışişleri Bakanlığı bildiride, Bahreyn rejiminin köklü bir hata yaptığını ve kendi halkından meşruiyet kazanmak yerine maalesef onlara sırt çevirdiğini ve zillet içeder bir hareketle Kudüs'ü işgal eden rejimin kucağına düştüğünü ve Filistin ülküsünü ABD seçimlerine kurban ettiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı bildiride ayrıca korsan İsrail'in Fars körfezi bölgesinde her türlü güvensizliğe yol açması konusunda uyarıda bulunarak bu durumdan Bahreyn ve İsrail'e eşlik eden diğer rejimler sorumlu tutulacağını kaydetti. BAE ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi üzerinden henüz bir ay bile geçmezken ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü twitter hesabında yaptığı açıklamada, Bahreyn ve İsrail ilişkileri normalleştirme üzerine anlaştıklarını açıkladı.
 
Türkiye de Bahren-İsrail arasında yapılan anlaşmayı kınayarak şu açıklamada bulundu: "Bahreyn'in Birleşik Arap Emirlikleri'nin peşine takılarak, Arap Barış Girişimi ve İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesindeki taahhütlerin hilafına İsrail'le diplomatik ilişki tesis etme kararı almasını endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz. Söz konusu adım, Filistin davasının savunulması çabalarına yeni bir darbe vuracak ve İsrail'i Filistin‘e yönelik gayri meşru uygulamalarını ve Filistin topraklarındaki işgali kalıcı hale getirmeye yönelik girişimlerini sürdürme konusunda daha da cesaretlendirecektir."
Burada şunu da belirtmek gerekiyor İran İslam Cumhuriyeti'nin bölge politikalarının ana ekseninin Siyonist İsrail ve emperyalisit Amerikan politikalarının karşıtlığı oluşturuyor. Bölgedeki diğer ülkelerin politikaları ise böylesi bir ideolojik temelden yoksun ve tamamen çıkar esaslıdır. Bu sebeple bu gün İsrail ve Amerika politikalarına karşı olanların yarın bir at yarışındaki gibi bu politikaların bölgedeki partneri olma gayretine sahip olmayacaklarının bir garantisi yoktur. 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar