trump-pompeo-senate-fox.jpg

Washington'dan daha fazla yalan haber

Aldatma ve çarpıtmanın önde gelen uygulayıcılarından Pompeo'nun standartları dikkate alındığında bile, bu iddialar güvenilirlikten yoksundur. Pompeo'nun herhangi bir kanıtla desteklenmeyen yanlış iddiaları, belki de Trump yönetiminin kalan son günlerinde İran'a ve müttefiklerine karşı düşmanca eylem için bahaneler sağlamayı amaçlayan yalanlar cephaneliğinden son vuruş olabilir.

18 Ocak 2021 Pazartesi
İNTİZAR - Pompeo'nun standartları esas alındığında bile, İran'ın El Kaide'ye sponsor olduğu iddiası küstah bir yalandır.
 
Giden ABD başkanı Donald Trump tarafından bu kadar tercih edilen suçlama 'sahte haber' uydurmakla suçlanabilecek biri varsa, listenin başında dışişleri bakanı Mike Pompeo mutlaka yer almalıdır.
 
Patronu gibi, Pompeo da İsrail'in gayretli bir şampiyonudur. Ayrıca İran ve Suriye'ye saldıran yönetimin baş savunucularından biri olmuştur. Bu hafta, kendisi ve başkanının görevden ayrılmasından sadece günler önce, bize herhangi bir kanıtla desteklenmeyen başka bir dizi inanılmaz iddia sundu.
 
Pompeo, İran'ın El Kaide'nin 'ana üssü' olarak Afganistan'ın yerini aldığını ve ABD ve Batı hedeflerine saldırı planlaması için ona güvenli sığınaklar ve lojistik destek sağladığını duyurdu. Usame Bin Ladin'in Pakistan'ın Abbottabad kentindeki evinde bulunan belgelerin, ABD özel kuvvetleri tarafından basıldıktan sonra El Kaide'nin on yıllardır İran ile temaslarını sürdürdüğünü gösterdiğini iddia etti. Bu bağların, Obama yönetiminin JCPOA İran nükleer anlaşmasını müzakere ettiği 2015 yılından bu yana büyük ölçüde güçlendiğini ve El Kaide'nin liderliğinin artık Tahran'da olduğunu ve rejiminin aktif desteğini aldığını ekledi.
 
Aldatma ve çarpıtmanın önde gelen uygulayıcılarından Pompeo'nun standartları dikkate alındığında bile, bu iddialar güvenilirlikten yoksundur. Bin Ladin'in Mayıs 2011'de suikasta kurban gitmesinden bu yana ilk kez bu 'bilgi' ifşa edildi - ve uluslararası haber ajansları tarafından küresel olarak dağıtıldı.
 
Bin Ladin ile gerçekten tanışan çok az gazeteciden biriydim. Kendisiyle Tora Bora dağlarında bir mağarada röportaj yaptım ve onunla üç gün geçirdim. Örgütü hakkındaki kitabım El Kaide'nin Gizli Tarihi 42 dile çevrilmiş uluslararası en çok satanlardandı. Bu iddiaların doğru olmadığını söyleyebilecek bir konumdayım.
 
Vahhabi El Kaide ve Şii İran, ideolojik ve mezhepsel bakımdan birbirinden ayrı kutuplardır. Afganistan'da, Doğu Afrika'da ya da New York'taki İkiz Kuleler'e yapılan 'baskın'da olsun, herhangi bir İranlının örgüte katıldığına veya onun operasyonlarına katıldığına dair hiçbir kanıt yok. Ancak el-Kaide'nin Mezarı Şerif'teki Şii azınlığa karşı birçok saldırı düzenlediğinden veya Irak'taki lideri Abu-Misab al-Zerkavi'nin ülkenin Şii bölgelerinde arka arkaya araç bombalama emri verdiğinden kimse şüphe duymuyor. İran'la 'temas kurmak' ile İran tarafından desteklenmek arasında büyük bir fark var.
 
El Kaide üyelerinin akrabaları - Bin Ladin'in oğulları, kızları ve eşleri dahil - gerçekten de Ekim 2001'deki Afganistan'daki Amerikan İstilası'ndan sonra İran'a kaçtı. İnsani nedenlerle içeri girmelerine izin verildi ve çoğunlukla gözaltında tutuldu ve etrafta dolaşmaları yasaklandı. Bu, gözaltından veya ev hapsinden kurtulduktan sonra Kabil'deki Suudi büyükelçiliğine sığınan ve ailesiyle tekrar bir araya gelmek üzere Suudi Arabistan'a geri gönderilen Bin Ladin'in kızlarından biri tarafından bana doğrulandı.
 
ABD yönetimi altında, bir Mossad vurucu timi tarafından İran'da öldürülen Abdallah Ahmad Abdallah, namı diğer Ebu-Muhammed El-Masri'nin, El Kaide'nin ‘2 numaralı' lideri olduğu doğru değildir. ABD yönetimi, bu pozisyonun, Trump'ın öldürmekle övündüğü Usame Bin Ladin'in oğlu Hamza tarafından yapıldığını iddia etti. Afganistan veya Yemen gibi diğer yerlerde daha güvenli ve daha özgür olacakken, örgütün ikinci komutanı neden İran'da olsun ki?
 
Pompeo'nun herhangi bir kanıtla desteklenmeyen yanlış iddiaları, belki de Trump yönetiminin kalan son günlerinde İran'a ve müttefiklerine karşı düşmanca eylem için bahaneler sağlamayı amaçlayan yalanlar cephaneliğinden son vuruş olabilir.
 
Bu, İran'ı savunmak için değil, hakikati savunmak için ve Ortadoğu'da binlerce masum insanın öldürülmesini haklı çıkarmak adına henüz kullanılabilecek uydurma ve yanıltıcı iddiaları çürütmek için söyleniyor. Bunun gibi yalanlar, Trump'ın ve yönetiminin ve özellikle de Pompeo'nun büyük bir mirası olmaya devam edecek. Yakında gidecekleri için sadece Tanrı'ya şükredebiliriz.
 
Abdulbari Atvan
Raialyoum
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar