the_end_for_us.jpg

Amerikan İmparatorluğu'nun sonunun başlangıcı

Biden, Trump'ın ABD'ye ve küresel hegemonyasına verdiği zararı onaramayacak. Trump'ın miras bıraktığı krizin derinliği, halefi Joe Biden tarafından yapılan açılış konuşmasına yansıdı. Tarih boyunca büyük imparatorlukların çöküşü her zaman dış yenilgilere zemin hazırlayan iç yenilgilerle başladı ve Biden'ın bu ölümü tersine çevirmek şöyle dursun, durdurması pek olası değil.

23 Ocak 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Donald Trump'ın daha önceki sadık yardımcılarından herhangi birinin eşlik etmediği Florida'daki özel tatil köyüne giderken Beyaz Saray'dan rezil ayrılışı, şimdilik aşağılayıcı bir yenilgiye işaret ediyordu - Ancak partisini ve ülkesini yıkma ve bölünmelerini derinleştirme arayışına geri dönmesi uzun sürmeyebilir.
 
Trump'ın miras bıraktığı krizin derinliği, halefi Joe Biden tarafından yapılan açılış konuşmasına yansıdı. Onun aksine gerçekleştirdiği yumuşak konuşmasında, giderek bölünen ve iç savaşa benzer bir olasılıkla karşı karşıya kalan bir ülkede ulusal birlik için umutsuz bir çağrı yaptı. 
 
Trump'ın devri, sözde yurtiçinde ve yurtdışında yalanlar, kışkırtma ve üst perdeden savaş tehdidi dönemine son veriyor ve belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olan bölünmüş bir Amerika için uzlaşma ve ıslah dönemini başlatıyor - itibarı ve kimlik duygusu parçalandı, gücü her zamankinden daha azaldı ve kendine güveni hem yurtiçinde hem de yurtdışında paramparça oldu.
 
Trump, Çin'in yükselen gücünü dizginleyerek, İran'daki rejimi değiştirerek ya da Kuzey Kore'yi silahsızlandırarak Amerika'nın 'büyüklüğünü' geri getirmek için verdiği sözlerin çoğunu yerine getiremedi. Yapmayı başardığı en önemli şey, Arap yöneticileri aşağılamak, onları İsrail ile normalleşmeye itmek ve hazinelerinden milyarlarca doları yağmalamaktı.
 
Bu, Biden'ın ABD'nin iç ayrılıklarını köprüleme ve küresel liderliğini canlandırma sözlerini yerine getirmede daha başarılı olacağı anlamına gelmiyor. Trump yönetiminin dört yıllık iktidarı, Amerikan İmparatorluğu için kaderdi ve ölümünü pek çok kişinin hayal edebileceğinden daha fazla hızlandırmış olabilir. Tarih boyunca büyük imparatorlukların çöküşü her zaman dış yenilgilere zemin hazırlayan iç yenilgilerle başladı ve Biden'ın bu ölümü tersine çevirmek şöyle dursun, durdurması pek olası değil.
 
Pek çok yorumcu yanlışlıkla Trump'ın mirasının uzun vadeli etkisini küçümsemeye çalışıyor. Onu Beyaz Saray'dan dışarı çıkaran helikopterin basamaklarında "bir şekilde geri döneceğine" yemin etti. Kişisel bir geri dönüşü sahnelemekte başarılı olsun ya da olmasın, ABD için hem sosyal hem de ekonomik açıdan yıkıcı olabilecek bir yol belirledi.
 
Trump'ın, Kuzey Amerika'yı işgal eden ve onu yerli halkından 'temizleyen' ırkçı ataların mirasını canlandıran, Beyaz üstünlüğü ve yabancı düşmanlığına dayanan yeni bir 'vatansever' parti kurmayı planladığı bildirildi. Bu varsayılan partinin, Trump'a oy veren ve Cumhuriyetçi seçmenlerin% 70'ini oluşturan 74 milyonluk potansiyel bir tabanı var.
 
Kendisini bu marjinalleştirilmiş, çoğunlukla Beyaz ve büyükşehir dışı seçim bölgesinin sözcüsü olarak belirledi. Avrupalı ​​faşistler, İngiltere'nin Brexit'çilerinin çoğu da dahil olmak üzere, Trump'ın şu anda Avrupa'daki sağcı hayranlarının yaptığı gibi, eski zamanlarda da aynısını yaptı. Bu seçmenlerin şikayetleri gerçektir. Bunları belirtmek, onları sömürme girişimlerinin başarılı olacağını tahmin etmek değildir. Sadece, Avrupa sömürgeciliğinin örtüsünü devraldıktan ve kötü bir şekilde kötüye kullandıktan sonra, onlarca yıldır dünyaya hakim olan iktidarın önümüzdeki aylarda ve yıllarda neler olabileceğini önermektir.
 
Trump artık Amerikan siyasetinde bir saatli bomba oluşturan on milyonlarca takipçisi için 'şehit' statüsünü üstlenecek ve her an alev alabilecek bir kıvılcımı bekleyecek.
 
Görevde bulunduğu dört yıl boyunca hiçbir savaş başlatmamış olmasıyla övünüyor. Bunun nedeni Çin'e, Kuzey Kore'ye veya İran'a karşı fazla ileri gitmeye cesaret edememiş olmasıdır. Onlara karşı herhangi bir savaş kazanamayacağını anladı ve kazansa bile, 'zaferin' maliyeti, yenilginin maliyetinden daha büyük olurdu. Emirlerini yerine getirmeye zorlayabileceği sadece zayıf Arap yöneticilerdi.
 
Bugün ABD'deki rejim, Trump ve İsrailli müttefiklerinin düşürmekle tehdit ettiği Orta veya Uzak Doğu'daki rejimlerin herhangi birinden daha fazla çöküş tehdidi altında. Ne büyük bir geri dönüş oldu.
 
Abdulbari Atvan
Raialyoum
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar