202122792258153.jpg

Suudi Koalisyonu'nun Marib'de son nefesleri

Marib'in ele geçirilmesiyle, savaştaki güç dengesi büyük ölçüde Sanaa lehine değişecek, çünkü bu şekilde Ensarullah, Mart 2015'teki Kararlı Fırtına Operasyonu'ndan önce kontrolüne sahip olduğu tüm kuzey üzerindeki kontrolünü yeniden kazanacak. Bu ise Suudi koalisyonu için büyük bir siyasi ve askeri yenilgiye işaret ediyor.

27 Şubat 2021 Cumartesi
İNTİZAR - Bugünlerde Marib savaşı Yemen savaşının odak noktasıdır ve tüm gözler gelişmelerin üzerindedir. 
 
Yemen ordusu ve halk komitelerinin istifa eden Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi'ye sadık paralı askerlere ve militanlara karşı savaşından gelen son haberler, Yemen milli güçlerinin Marib kuşatmasını sıkılaştırdıklarına ve son birkaç gündür kaybettiklerini geri almak için karşı tarafın güçlü ataklarını püskürttüğünü gösteriyor.
 
Yemen medyasına göre, Marib'in batısındaki El Talaa El Hamra çevresinde ağır çatışmalar devam ediyor. Saha kaynakları ayrıca Yemen güçlerinin Marib Barajı'nın batı kıyısındaki El-Rak ve El-Zour'dan kuzeydeki El Talaa El Hamra ve El-Atif ve Eidat El Ra'a ilçelerine bakan yükseklikler zincirindeki önemli mevzileri ele geçirdiklerine de yer veriyor. 
 
Yemen ordusundan Tümgeneral Abdullah Hasan el-Caferi Perşembe günü İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'na (IRNA) verdiği röportajda, Marib vilayetinin tamamının ordunun ve halk komitelerinin kontrolü altında olduğunu ve Marib'in sadece şehir merkezinin Suudi paralı askerler ve terörist gruplar tarafından tutulduğunu söyledi. 
 
"Şehrin kurtuluşu ile aramızda kısa bir zaman kaldı" diye ekledi. 
 
Marib cephelerindeki savaş alanlarındaki son durumu açıklayarak, dedi ki: "Ordu ve halk komiteleri dört cepheden bu şehre doğru iyi bir ilerleme kaydederek El-Najd Al-Aswad, Al-Zour, Shab Al-Hamar, Al-Hifah, Wadi Arak, Qa'a Al-Manjura, Wadi Zanbah, Sanfah ve Al-Talaa Al-Hamra'yı kurtardılar". "Tüm bu bölgeler Marib şehrinden beş ila yedi kilometre uzakta ve bu yüzden şehir her yönden kuşatılmış durumda." diye de ekledi.
 
Ordu ve halk komitelerinin kentin son savunma hatları olarak El-Cezire ve Jabal Khashab askeri kamplarına ilerleyerek üç kilometreye kadar yaklaştığını belirten Yetkili, dağlarla çevrili şehre yakın bir başka askeri kamp olan Sahn Al-Jen'in paralı askerlerin en büyük mühimmat deposuna ev sahipliği yaptığını da sözlerine ekledi.
 
Diğer taraftan Lübnan merkezli Al Mayadeen haber ağı Perşembe günü, sahadaki ilerlemelere ek olarak, Yemen'e ait bir balistik füzenin ateşlendiğini ve Suudi ve İngiliz olduğu bildirilen yabancı komutan ve askerlerin kentteki bir toplanma yerini vurduğunu bildirdi. Haber ağı, askeri kaynaklara dayanarak, "Yemen'in doğusundaki "Üçüncü Askeri Bölgede" Marib'i sarsan bir patlama meydana geldiğini" öne sürdü. 
 
Al Mayadeen'e göre, "Füze saldırısı, Suudi liderliğindeki koalisyonun askeri komutanları ve subaylarının Marib'deki bir toplantısını hedef aldı". Al Meydeen saldırıyı "kesin" olarak tanımlayarak komutanlar arasında kayıplar olduğunu bildirdi. 
 
Suudi koalisyonu IŞİD'e ve El Kaide terörist gruplarına başvurdu 
 
Yemen ordusunun Marib vilayetindeki ilerlemeleri sürüyor, Suudi koalisyonu Yemenli halk direnişi ve stratejik vilayetin kaybı karşısında yenilgiden kaçmak için IŞİD ve El Kaide terörist gruplarına başvurdu. Marib cephelerine onlardan savaşçılar gönderiyor. IŞİD, geçtiğimiz günlerde önemli eyalette Suudi saldırganlığının yanında savaştığını belirten bir açıklama yayınladı. 
 
Lübnan'ın Al-Akhbar gazetesinin haberine göre, Şebva, Abyan, Hadhramaut, Aden, Lahij, Taiz ve Batı Sahili illerinden binlerce aşırılık yanlısı unsur, Riyad'ın Yemen'in kuzeyindeki son kalesini savunmak için silah altına alarak Marib cephelerine sevk edildi. 
 
Suudi ittifakı, terörist ve tekfirci savaşçılarını Ensarullah'a bağlı halk komiteleri ve ordu güçlerine karşı seferber ederek Yemen savaşını mezhepçi bir moda itecek gibi görünüyor. 
 
ABD'nin ikiyüzlü oyunu   
 
Marib'in Yemen direnişçileri tarafından ele geçirilme olasılığının yüksek olması, Beyaz Saray yetkililerini Suudilerin Yemen'i işgaline verdiği desteği sona erdirme politikasının sadece siyasi söylem olduğunu ve Washington'un Sanaa'nın güçlerine karşı Riyad'ı desteklemeye devam ettiğini açıkça belirtmek için Yemen'deki gelişmelere karşı koymaya sevk etti. Son günlerde, ABD'nin Yemen Özel Elçisi Timothy A. Lenderking kaçak cumhurbaşkanının Dışişleri Bakanı Ahmed Awad bin Mübarek ile bir araya geldi ve bu görüşmede washington'u Sanaa üzerindeki baskıyı sürdürmeye çağırdı. 
 
Çarşamba günü, Ensarullah'ın sözcüsü ve baş müzakerecisi Muhammed Abdelsalam, ABD'nin yeni tutumunun sadece laftan ibaret olduğunu ve yeni yönetimin Ensarullah üzerindeki yasağı kaldırmak ve savaşı sona erdirmek için hiçbir pratik adım atmadığını söyledi. "ABD'nin duruşu şu ana kararsız olmuştur" dediği kaydedildi. 
 
"Dayatılan abluka ABD'nin gücüne dayanıyor ve doğru olmayan büyüleyici yorumlara inanmaya zorlanamayız” diye yorumladı ve şunları ekledi: “ülkemize karşı savaş, kelimeler ve sloganlar değil, somut adımlarla sona erebilir. Bizim bakış açımıza göre, düşman güçler siyasi, askeri ve insani kayıplara maruz kaldılar. Askeri çözüm bize dayatıldı ve barışçıl çözümler aradığımızda Washington'un savaş ilanını sürpriziyle karşılaştık”.
 
"Birleşmiş Milletler bile Yemen halkına yönelik kuşatmayı kınamaya cesaret edemiyor, ancak sessiz kalmayacağız" diyen Muhammed Abdusselam, "saldırganların barışçıl seçenekleri kabul etmediğini" belirtti. Gerçek barışçıl seçeneğin saldırganlığı uzatmak değil, durdurmak olduğunu söyledi. "Diğer taraf savaşın durmasını değil devam etmesini istiyor" dedi. 
 
Marib, Yemen savaşında ve siyasi geleceğinde ne kadar önemli? 
 
Marib'in kurtuluşu için verilen savaş, yalnızca bu altı yıllık saldırganlıkta değil, aynı zamanda Yemen'in çağdaş tarihi boyunca çok belirleyicidir. Çünkü vilayet, onlarca yıldır Suudi Arabistan'ın emri altında. Marib petrol zengini ve ülkede bir ekonomik merkez ve kontrolünü ele geçirmek Sanaa'nın yaptırımlardan kaynaklanan ekonomik sorunların önemli bir bölümünü atlatmasına yardımcı olabilir. 
 
Dahası, Marib, kaçak Mansur Hadi'nin kuzeydeki son kalesidir ve bu vilayetin ele geçirilmesiyle Ensarullah, Al-Jawf, Saada, Imran ve Sanaa vilayetleri arasında bir bariyer inşa edecek. Marib'in ele geçirilmesi, Hadramaut ve Shabwa da dahil olmak üzere doğudaki komşu petrol illerine doğrudan bir tehdit oluşturacak. Eyalet Ensarullah'ın eline geçtiğinde, devrimci hareketin doğuya, özellikle daha Güvenli petrol sahalarına doğru bir itme başlatması beklenecek. 
 
Marib'in ele geçirilmesiyle, savaştaki güç dengesi büyük ölçüde Sanaa lehine değişecek, çünkü bu şekilde Ensarullah, Mart 2015'teki Kararlı Fırtına Operasyonu'ndan önce kontrolüne sahip olduğu tüm kuzey üzerindeki kontrolünü yeniden kazanacak. Bu ise Suudi koalisyonu için büyük bir siyasi ve askeri yenilgiye işaret ediyor. 
 
Başka bir boyuttan, Marib'in düşüşü, BAE ve Güney Geçiş Konseyi'nin (STC) Mansur Hadi ile siyasi ittifaktan ayrılma motivasyonunu uyandıracak ve Ensarullah'ın siyasi rakibi için başka bir yenilgiye işaret edecektir. Marib, Yemen'deki Müslüman Kardeşler'in temsilcisi olarak Islah partisinin kalesidir. Bu, STC'nin Marib'i kurtarmak için neden hiç militan göndermediğini açıklıyor. 
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar