39952-cats.jpg

ABD, Moskova-Hizbullah ilişkilerinin güçlenmesinden neden endişeli?

Suriye krizinde Rusya-Hizbullah işbirliği, Batı'nın istikrarsızlaştırıcı müdahalelerini ve terörün yayılmasını önlemek için bölgesel gelişmelerde iki taraf arasında verimli bir ittifak olasılığını çok iyi gösterdi. Görünüşe göre Washington, Moskova ve Hizbullah'ın ilişki ve ortaklığı artırmasına Lübnan ve tüm bölgedeki gayrimeşru çıkarları için bir tehdit gibi bakıyor.

21 Mart 2021 Pazar

İNTİZAR - Vladimir Putin'in liderliğindeki Rusya'nın, uluslararası bir düzeni çok kutuplu hale getirme kabiliyetiyle bir dünya gücüne dönüşmeye ittiğinin işaretlerinden biri, Moskova'nın Batı Asya'da ve özellikle Arap ülkelerinde son yıllarda oynadığı roldür.

Rusya'nın Arap dünyasındaki rolünün dönüm noktası ve aslında temel göstergesi, merkezi hükümetin yabancı destekli terörist gruplara karşı savaşı lehine Suriye savaşına girmesi olsa da, Rusya'nın Lübnan da dahil olmak üzere diğer Arap ülkelerinde bir dayanak elde etme çabası gözlemlenebilir. Özel demografik yapısı, hassas jeopolitik konumu ve ihtilaflarla dolu siyasi geçmişi nedeniyle her zaman bölgesel ve uluslararası rakiplerin rekabet alanı haline gelen Lübnan, Rusya'nın bölgesel politikasında nüfuz sahibi olduğu ülkeler arasında yer almaktadır.
 
Çarşamba günü, Kremlin yetkilileriyle görüşmek üzere Moskova'yı ziyaret eden Lübnan Hizbullah heyetinin haberi, ABD'nin dikkatini çekerken Lübnan medyasında büyük heyecan uyandırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Cuma günü ziyarete tepki göstererek Hizbullah'ı "terörist" bir hareket olarak nitelendirdi ve görünüşe göre zorbaca bir dille Beyaz Saray'ın tüm ülkelerden Hizbullah'ın siyasi ve askeri kanatları arasında ayrım yapmamalarını istediğini söyledi.
 
ABD'nin endişelerine rağmen, Hizbullah meclis heyetinin Moskova'dan dönüşüne bakıldığında, görüşmelerin içeriğinin Lübnan'da aylar süren belirsizlik içinde hükümet kurulmasını kolaylaştırmak, koronavirüsle mücadelenin geliştirilmesine yardımcı olmak, Suriye'yi istikrara kavuşturmak için işbirliği yapmak ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri için koşullar yaratmak etrafında döndüğü görülüyor.
 
Hizbullah Arap ve uluslararası ilişkiler ve iletişim başkanı Ammar el-Mousawi, "Rus arkadaşlar Lübnan'da istikrarı pekiştirme konusuna çok dikkat ettiler. Rusya ile koronavirüs aşısı konusunda işbirliği başladı ve olumlu sonuçlar doğuracak" dedi.
 
Ziyaretin gündemi açık ve sebebi yardımken, ABD neden bu geziden memnun değil ve buna tepki gösteriyor?
 
Kriz ve istikrarsızlık ve bunların devamı, ABD'nin son yıllarda Lübnanlı gelişmelerle ilgilenme biçiminin ana yüzü ve sonucu oldu. Birikmiş dış borçların, ulusal para birimi değer kaybının, enflasyonun, yolsuzluğun ve koronavirüs salgınının neden olduğu hiper kriz, Lübnan'daki herhangi bir hükümetin ekonomiyi tekrar rayına oturtma işini zorlaştırıyor.
 
Bu arada Washington, bir yandan Lübnanlı figür ve kurumlara yaptırımlar uygulayarak, diğer yandan da siyasi partileri Hizbullah ile ortaklıktan kaçınmaya zorlayarak krizin vurduğu ülkede yeni bir kabine oluşumunun altını oyuyor. ABD'nin engelleri, olağanın çok gerisine gitti, hatta Lübnan'daki siyasi partilerin çoğunluğunun desteğini alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimini boşa çıkardı.
 
14 Mart İttifakı ve Başbakan Adayı Saad Hariri'nin ısrarı ve Suudi Arabistan ve ABD'nin baskısı altında ve ayrıca 2019'daki halk protestoları bahanesiyle, Lübnan'da azınlıklar ve etnik kökenlerden oluşan gökkuşağıyla teknokratik bir hükümet kurulmasına dair popülist ve gerçekçi olmayan sloganlarla siyasi istikrar rehin alındı. Hükümet oluşumu engellenirken, Lübnan siyasetinde üst düzey bir güç olarak Hizbullah sorumlu bir şekilde, iktidar boşluğunun ortasında insanlara yardım etmenin yollarından birinin Lübnan'a yardım edebilecek yabancı ülkelerle müzakereler yapmak olduğunu ileri sürdü. Ancak Hariri'nin yardım vaatleri sözlerin ötesine geçmeyen Türkiye ve Suudi Arabistan'a yaptığı geziler, Lübnan'ın muazzam sorunlarının hiçbirini çözmedi.
 
Batı Asya gelişmelerindeki yerini güçlendirmek isteyen Rusya, Lübnan'da kolaylaştırıcı ve istikrar sağlayıcı bir rol oynamakla ilgileniyor. Moskova yeni bir İsrail-Hizbullah savaşını önlemek için adımlar attığında böylesi bir yaklaşım kendini gösterdi. Aslında Moskova, daha önce ulaşamadığı Tel Aviv ile Hizbullah arasındaki gerginlikler gibi, karmaşık bölgesel savaşlarda ve gerilimlerde daha büyük bir rol arıyor. Suriye krizinde Rusya-Hizbullah işbirliği, Batı'nın istikrarsızlaştırıcı müdahalelerini ve terörün yayılmasını önlemek için bölgesel gelişmelerde iki taraf arasında verimli bir ittifak olasılığını çok iyi gösterdi. Görünüşe göre Washington, Moskova ve Hizbullah'ın ilişki ve ortaklığı artırmasına Lübnan ve tüm bölgedeki gayrimeşru çıkarları için bir tehdit gibi bakıyor. 
 
Al-Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar