2199761-1595514672-1005366.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  İran-Çin stratejik anlaşması küresel siyasette yeni bir çağı müjdeliyor

İran-Çin stratejik anlaşması küresel siyasette yeni bir çağı müjdeliyor

Amerikan hegemonyası dönemi sona erdi. 27 Mart'ta Tahran'da imzalanan İran-Çin stratejik ortaklık anlaşmasını anlatmak için kullanılan sıfatlar, gerçek önemini yansıtmaya yetmiyor. 25 yıllık 400 milyar dolarlık anlaşmanın sadece bölge üzerinde değil, aynı zamanda küresel politika üzerinde de geniş kapsamlı etkisi olacak.

29 Mart 2021 Pazartesi
İNTİZAR - 27 Mart'ta Tahran'da imzalanan İran-Çin stratejik ortaklık anlaşmasını anlatmak için kullanılan sıfatlar, gerçek önemini yansıtmaya yetmiyor.
 
25 yıllık 400 milyar dolarlık anlaşmanın sadece bölge üzerinde değil, aynı zamanda küresel politika üzerinde de geniş kapsamlı etkisi olacak.
 
Tahran-Pekin arasın gerçekleştirilen anlaşma “Siyasi”, “İdari İşbirliği”, “İnsani ve Kültürel”, “Yargı, Güvenlik ve Savunma” ve “Bölgesel ve Uluslararası” alanlardaki 20 ana başlıktan oluşuyor.
 
Şimdiye kadar bilinen bazı rakamlar, Çin'in İran'ın petrol ve gaz sektörlerini geliştirmeye 280 milyar dolar yatırım yapacağını gösteriyordu.
 
Üretim ve ulaşım altyapısının geliştirilmesine 120 milyar dolar daha yatırım yapılacak.
 
Bağlantı, çokça kullanılan anlam kaybına uğramış bir sözcüktür. Fakat Çin'in İran ile yaptığı anlaşma, Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) bir parçası olarak artık daha fazla ticaret bağlantıları oluşturacak.
 
Anlaşma İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Çinli mevkidaşı Wang Yi tarafından imzalandı.
 
Önemli anlaşmanın imzalanmasının ardından Wang ile yaptığı görüşmede Dr Zarif, kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının Tahran ve Pekin arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine yol açacağını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran ve Çin'in çeşitli siyasi ve ekonomik alanlarda "stratejik ve uzun vadeli" işbirliğini geliştirmeye ve bölgedeki terörizm ve aşırıcılıkla mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi.
 
Ruhani, anlaşma imzalandıktan sonra Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede, "Tahran ve Pekin çok iyi ilişkilere sahipler ve iki ülkenin uluslararası meselelerdeki ortak tavrı, bu bağların olumlu seviyesini kanıtlıyor" dedi.
 
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, 28 Mart'taki twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin ile stratejik işbirliği anlaşmasını ülkenin siyasi-ekonomik gücünün gelişmesinde önemli bir faktör olarak nitelendirdi.
 
Ayrıca İran'ın “Dengeli ve ekonomi odaklı bir dış politika yoluyla Doğu'ya ve Avrasya'ya bakma yaklaşımı” çerçevesinde kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının “güç üretimi için önemli bir unsur” olduğunu söyledi.
 
O geçmişte bu bağlamda önemli fırsatların kaçırılmış olunmasına hayıflandı.
 
Galibaf, "maalesef şu ana kadar önemli fırsatlar kaybedildi ve şu anda bile, bu stratejik belgeyi stratejik işbirliğine dönüştürmek için ciddi bir kararlılığa ihtiyaç var, böylece sevgili İran milleti ekonomik faydalarından yararlanabilsin," diye ekledi.
 
İran-Çin stratejik anlaşmasının Washington'un bölgedeki nüfuzunu azaltmasına sebep olması şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ABD medya kuruluşlarının yakınmasına yol açtı.
 
ABD, yasadışı yaptırımlar yoluyla İslami İran'ı on yıllardır zayıflatmaya çalışırken, Washington'daki yeni Joe Biden rejimi Çin'i yüzyılın "en büyük meydan okuması" olarak ilan etti.
 
İran-Çin stratejik ortaklık anlaşması, ABD'nin İran veya Çin'i zayıflatma hedefinde başarısız olduğunu gösteriyor.
 
İslami İran, Rehber İmam Seyid Ali Hamanei'nin talimatı olan "Direniş Ekonomisi" sayesinde bu zorlukların üstesinden geldi.
 
Amerika'nın İran'ı ABD'nin taleplerine teslim olmaya zorlamak için uyguladığı "maksimum baskı" politikası "maksimum başarısızlığa" yol açtı.
 
Ve Çin, 18-19 Mart'ta Alaska'da yaptıkları toplantıda açıkça görüldüğü gibi, ABD'nin zorbalığı ve tehditlerine boyun eğmeyi reddetti.
 
Çinli diplomatlar, Amerikalılarla karşılaştıklarında muhatap oldukları tavrı görmezden gelmediler ve solcu Yankilere şok edecek bir şekilde giydirdiler!
 
Çin ile stratejik anlaşmaya rağmen Tahran'daki karar alıcıların ve yöneticilerin 20 Mart'ta yaptığı konuşmada Rehber'in belirttiği ilkelerden vazgeçmemeleri önemli.
 
Rehber, 21 Mart'ta başlayan İran yeni yılını "Üretim: Destek ve Engellerin Ortadan Kaldırılması" yılı olarak tanımladı.
 
Düşmanın azami baskılarıyla yüzleşmede büyük bir yetenek sergileyen İran halkını övdü.
 
“ABD'nin başını çektiği düşmanlarımız, azami baskıları ile İran milletini dize getirmenin peşindeydiler. Bugün, onlar ve Avrupalı ​​ortakları, maksimum baskı politikasının başarısız olduğunu açıkça söylüyorlar. Başarısız olacağını biliyorduk ve bu nedenle o bölgedeki düşmanı yenmeye kararlıydık. İran ulusunun sağlam duracağını biliyorduk. Bugün, maksimum baskı politikalarının başarısız olduğunu kabul ediyorlar” ifadelerini kullandı Rehber.
 
Kendi kendine yeterliliğin yerini hiçbir şey tutamaz, ancak doğru bir şekilde ele alınırsa, devasa Çin yatırımı İran'a muazzam faydalar sağlayacaktır.
 
Çin de büyük fayda sağlayacak. Şimdiden İran'ın en büyük ticaret ortağı ve ticaretini önümüzdeki 10 yıl içinde 600 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.
 
Çin ekonomisi hızla büyüdükçe istikrarlı enerji kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. İran, Çin'in petrol ve doğalgaz talebini karşılayabilir.
 
Çin'in ekonomi diplomasisi, Amerika'nın zayıf olarak algıladığı ülkelere karşı uyguladığı zorlayıcı taktiklerin aksine, karşılığını veriyor.
 
 
...
 
Crescent International
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar