4d837b2f-ffba-4c4e-a53e-fe6049d3fec8.jpg

İran, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri

25 yıllık stratejik anlaşma, Washington'un Orta Doğu'da yolunu bulmasını zorlaştıracak. Bu, ABD'nin baskısına verilen basit bir tepkiden daha fazlasıdır. Petrol düşkünü Çin'in İran'ın üretimindeki aslan payını ithal ettiği, potansiyel olarak büyük yeni bir pazara erişim sağladığı ve kıtalararası Kuşak ve Yol girişimini genişlettiği çok ve daha güçlü bir ticaret ve askeri ilişkinin temelidir.

30 Mart 2021 Salı

İNTİZAR - ABD dış politika gurusu Henry Kissinger, istikrarlı ilişkileri sağlamak ve dünya çapında askeri çatışma ve kaostan kaçınmak için Çin ile yeni bir küresel düzen üzerinde bir anlaşmaya varmaya çağırdığında Biden yönetimine değerli tavsiyeler sundu.

Londra merkezli bir düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen bir etkinlikte Zoom aracılığıyla konuşan dışişleri bakanı, şu uyarıda bulundu: "Bu noktada Çin ile bir anlaşmaya varamazsak, o zaman I. Dünya Savaşı öncesi tipte bir durumda olacağız. Derhal çözülen uzun süreli çatışmaların olduğu ancak bir noktada içlerinden birinin kontrolden çıktığı Avrupa".

Her iki taraf da yüksek teknolojik silahlarla yoğun bir şekilde donatılmış olduğu için, "mevcut durumun eskisinden çok daha tehlikeli" olduğunu da sözlerine ekledi.

Kissinger'ın tavsiyesi ve uyarısı çok geç gelmiş olabilir. Küresel tablo, Trump yönetiminin dört yıl boyunca Çin, Rusya ve diğer ABD düşmanlarına karşı takıntılı bir şekilde uyguladığı yaptırım politikası ile değiştirildi ve bunu Joe Biden ile birlikte zahir olan zayıf bir yeni Başkanın ortaya çıkması izledi. Bu değişimin temel özellikleri, Rusya, Çin ve İran ve Kuzey Kore gibi diğer ABD hedefli ülkeler arasında bir ittifakın ortaya çıkması ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyaya hakim olan Amerikan kontrolündeki küresel finansal sisteme bir alternatif geliştirmek için ciddi çabalardır.

Kissinger, Çin-Rus ittifakının ABD egemenliğine yönelik oluşturabileceği tehdidi uzun zaman önce öngörmüştü. 1970'lerin başındaki 'pinpon diplomasisi', birini engellemek ve onun yerine Sovyetler Birliği'ne karşı bir Çin-Amerikan anlaşması koymak için tasarlandı. Ama o zamandan beri dünya değişti. Yüce ABD ile ittifak olasılığıyla baştan çıkan Çin, hızla dünyanın önde gelen ekonomik, teknolojik ve yakında askeri gücü haline gelen bugünün Çin'i değil.

Cumartesi günü İran ve Çin dışişleri bakanları ülkeleri arasında 25 yıllık kapsamlı bir ticaret ve stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın temelini oluşturan, demiryolları, limanlar ve askeri ve sivil endüstriler de dahil olmak üzere, İran altyapısına yıllar boyunca 450 milyar dolar değerinde Çin yatırımıdır.

Anlaşma, yıllarca süren ayrıntılı ve karmaşık görüşmelerin ürünüdür. Bu, ABD'nin baskısına verilen basit bir tepkiden daha fazlasıdır. Petrol düşkünü Çin'in İran'ın üretimindeki aslan payını ithal ettiği, potansiyel olarak büyük yeni bir pazara erişim sağladığı ve kıtalararası Kuşak ve Yol girişimini genişlettiği çok ve daha güçlü bir ticaret ve askeri ilişkinin temelidir.

İranlılar, küresel güç dengesinin, kendilerini kırk yıldan fazla bir süredir yaptırımlara tabi tutan ABD'nin aleyhine eğildiğini takdir ettiler. Kısa vadede ablukayı kırmak ve yaptırımların etkisini hafifletmek ve uzun vadede güçlü bir ortaklığı pekiştirmek için Çin'in ABD ile rekabetini kullandılar.

Çin'e, 2018'deki Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) nükleer anlaşmasından geri adım attığında ve Avrupalı imzacılar ardından gelen yaptırımların hafifletilmesine yardımcı olamadıklarında ABD tarafından İran geçidi üzerinden Orta Doğu'da bir yer edinmesi için altın bir fırsat sağlandı. Şimdi Çin sadece İran'la stratejik bir anlaşma yapmakla kalmıyor, aynı zamanda on yıllardır ihmal ettiği Arap-İsrail ihtilafını çözmek için bir barış girişimi bile öneriyor.

Çin ile stratejik ilişki, İranlı liderleri JCPOA'ya tam olarak uymaya devam etmeden önce ABD yaptırımlarının kaldırılması konusunda ısrar etmeye teşvik eden bir nedendir. Biden yönetimi not almaya ve ön koşullarını kaldırmaya başladı. Cumartesi günü, artık İran'ın füze üretimini ve testini de kapsayan yeni bir anlaşma talep etmeyeceğini, yalnızca İran'ın eski nükleer anlaşmaya uymasını talep edeceğini duyurdu. İran'ın pozisyonunun, iki ay içinde ılımlı Hasan Ruhani'nin yerine sert bir başkanın seçilmesi ihtimaliyle yumuşaması pek olası görünmüyor.

Çin-İran anlaşması sadece ABD'nin İran'a ambargosunu kırmakla kalmıyor, yaptırımlarını da engelliyor, aynı zamanda Çin'i ülkedeki çıkarlarını güvence altına almayı ve korumayı da taahhüt ediyor. Sonuç olarak, ABD artık Ortadoğu'da daha önce olduğu kadar kolay bir şekilde ilerleyemeyecek.

Abdulbari Atvan
Raialyoum
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar