33197-cats.jpg

Üç taraflı İran-Rusya-Çin ittifakı ABDyi korkutacak kadar büyüyor

Tahran'ın bu ittifak hakkında tutumuyla ilgili olarak Lübnan'ın el-Binaa gazetesinin tanınmış gazetecisi ve editörü Nasser Kandil, İran'ın Asya'nın kalbinde en istikrarlı bölgelerden biri haline geldiğini ve Çin ile stratejik ekonomik anlaşmasının yanı sıra Rusya ile stratejik siyasi ve askeri anlaşmasının Amerika'nın sonunu işaret eden yeni bir dünyanın oluşumunu gösterdiğini söyledi.

1 Nisan 2021 Perşembe

İNTİZAR - Bir siyasi analist, ABD'nin İran, Rusya ve Çin arasında artan yakınlaşmadan korktuğunu ve bu nedenle üçlü ittifakın altını oymak için kurnaz planlara başvurduğunu söylüyor.  

Lübnan'ın el-Binaa gazetesinin tanınmış gazetecisi ve editörü Nasser Kandil Çarşamba günü Press TV'ye verdiği röportajda, Başkan Joe Biden'ın iki ay önce göreve geldiğinden bu yana, ABD'li rakiplerini kontrol altına alma stratejik planı doğrultusunda, selefi Donald Trump'ın dünyada, özellikle de Orta Doğu'da şiddetlenen çatışmaları aralarında diblomasi de dahil olmak üzere farklı yollarla çözmeye çalıştığını söyledi.

Örneğin, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere ABD'nin hasımlarıyla stratejik bir rekabete girmek için Biden'ın, Küresel eleştirilerden bağımsız olarak Trump'ın 2018'de terk ettiği 2015 nükleer anlaşmasına Washington'a geri dönme sloganıyla ABD'nin bir diğer muhalifi olan İran ile müzakerelere girmeye çalıştığını söyledi.

Ancak Kandil, son iki aydır ABD'nin bu konuda ayak sürüyerek, hangi tarafın - Tahran veya Washington - anlaşmayı yeniden canlandırma yolunda ilk adımı atması gerektiği konusunda kurnaz bir oyun oynadığını söyledi.

Analist, bu süreçte, Tahran'ın nükleer programını daha da ilerletmek için zaman kazandığını, ancak İran'ın, Çin ve Rusya'nın muhalifleriyle uzlaşmaya varmak için ABD hilelerinin farkında olduğunu belirtti.

İran nükleer anlaşması kesinleştiğinde başkan yardımcısı olan Biden, ABD'yi anlaşmaya geri döndürme isteğini dile getirdi, ancak somut bir önlem almadı, bunun yerine İran'a uranyum zenginleştirme dahil karşı önlemlerini sona erdirerek anlaşmayı canlandırması için baskı yaptı.

Press TV'ye konuşan Kandil, Amerikalıların ve Avrupalıların eski rasyonellikleriyle Rusya, İran ve Çin ile ilişki kurmaya çalıştıklarını belirterek, özellikle İran ile “kendi şart ve koşullarına” dayalı bir anlaşmaya varabileceklerini düşündüklerini ancak yanıldıklarını ifade etti.

Batılılar, İran'ı Çin'den uzak tutmak için belirli tavizlerle ülkeyi aldatabileceklerini düşünüyorlar, ancak “Amerikalılar ve Avrupalılar, Pekin, Moskova ve Tahran'ın Asya'da kıtanın çıkarlarını ve Washington'un ve müttefiklerinin rolünü son yirmi yılda meydana gelen değişikliklere dayanarak izliyorlar.

Tahran'ın bu ittifak konusundaki tutumuyla ilgili olarak Kandil, İran'ın Asya'nın kalbinde en istikrarlı bölgelerden biri haline geldiğini ve Çin ile stratejik ekonomik anlaşmasının yanı sıra Rusya ile stratejik siyasi ve askeri anlaşmasının Amerika'nın sonunu işaret eden yeni bir dünyanın oluşumunu gösterdiğini söyledi.

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar