10418-Unknown-1-1-2.jpeg

İran ŞİÖ'de, zamanlama doğru

İran'ın bu Eylül ayında Şangay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) katılımı her ikisi için de bir kazan-kazan olacak. İslam Cumhuriyeti için, bölgesel bir toplu güvenlik bloğuna ilk kez bağlılığını ve yeni ihracat pazarlarına sınırsız erişimi temsil edecektir. ŞİÖ için İran, Batı Asya ile Avrasya'yı birbirine bağlayan hayati bir dayanak noktası olacaktır.

20 Ağustos 2021 Cuma

İNTİZAR - İran'ın bu Eylül ayında ŞİÖ'ye katılması için zamanlama doğru olabilir. Dünya hızla değişiyor ve jeopolitik ittifaklar iddialarını ortaya koymak için sıraya giriyor.

6 Ağustos'taki göreve başlama töreninde konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 2021 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İran halkının mesajının bir değişim mesajı olduğunu söyledi. “Dünya değişiyor ve ulusların çıkarları yeni dünyayı anlamaya ve yükselen güçlerle stratejik etkileşime bağlı. Başarılı bir dış politika dengeli bir dış politika olacaktır” dedi.

Yeni İran cumhurbaşkanı, ilk basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, selefinin aksine, dış politikasının İran nükleer anlaşması olarak da bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) ile başlamayacağını ve anlaşmayla sınırlı olmayacağını söyledi.

Onun sözleri, İran dış politikasının Reisi yönetiminde daha da doğuya kayacağı yönündeki spekülasyonları körükledi. Başkan Reisi, 'yeni dünya' derken, muhtemelen kısmen Çin'in büyük bir küresel ekonomik güç olarak yükselişine atıfta bulunuyordu. İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şamhani, 11 Ağustos'ta Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunduğu bir tweet'te bu spekülasyonu güçlendirdi: "Neyse ki, İran'ın Şangay anlaşmasına (Şanghay İşbirliği Örgütü veya ŞİÖ) üyeliğinin önündeki siyasi engeller kaldırıldı ve İran'ın üyeliğinin sonuçlanması teknik formalitelere kaldı."

ŞİÖ'nün yaklaşan yıllık zirvesi Eylül ayı ortasında Tacikistan'ın Duşanbe kentinde yapılacak. Bir kaynak The Cradle'a verdiği demeçte, Tacikistan'ın dönüşümlü başkan ve zirvenin ev sahibi olarak konferansa katılması beklenen İran cumhurbaşkanını davet ettiğini söyledi.

Liderler zirvesinde İran'ın daimi üyeliği onaylanırsa, bu ... Raisi yönetiminin İran'ın doğu güçleri, Çin ve Rusya ile resmi yakınlaşmasına yönelik ilk büyük adımı olacak. Daha da önemlisi, İran'ın 1979 İslam Devrimi'nden bu yana ilk kez bölgesel bir kolektif güvenlik bloğuna katıldığını da işaret edecek.

ŞİÖ şu anda Çin, Rusya, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan dahil olmak üzere sekiz üye ülkeden oluşmaktadır. İran, 2005'ten bu yana örgütte gözlemci statüsünde bulunuyor. İran'ın organa katılımı konusu liderler düzeyindeki toplantılarda iki kez gündeme getirildi, ancak her ikisinde de reddedildi. İlk başvuru 2006 yılında yapılmış ve İran'ın BM Şartı'nın 7. bölümüne dahil edilmesi nedeniyle reddedilmiştir; ŞİÖ üye devletlerinin örgütün tüzüğü kapsamında birbirlerine karşı yükümlülükleri olduğu ve İran'ın yaptırımlar altında olması sebebiyle bu sorumlulukların yerine getirilemeyeceği gerekçesiyle reddedildi.

2015 nükleer anlaşması ve ardından uluslararası yaptırımların kaldırılması, İran'ın daimi ŞİÖ üyeliği için ikinci bir başvurusuna yol açtı. Bu da Tahran'ın Tacikistan İslami Hareketi'ni desteklediğine inanan Tacikistan tarafından reddedildi.

Bu kayıt, İran'ın tam üyelik statüsünü tahmin etmede dikkatli olunmasını önerse de, küresel sahnedeki yeni gelişmeler Tahran'ın ŞİÖ'ye katılımı için iyiye işaret ediyor. Son yıllarda ABD'nin Çin, Rusya ve İran'a yönelik amansız baskısı ve yaptırımları, üç ülkeyi ABD'nin hegemonik taleplerine karşı koymak için çeşitli cephelerde yakınlaşmaya sevk etti. Ancak şimdi, ABD'deki yönetim değişikliğinin Pekin ve Moskova'nın Washington ile ilişkilerini geliştirmek için çok az şey yaptığı görülüyor. Yükselen bu iki güç için eski Başkan Donald Trump'tan sonra ABD başkanı Joe Biden'da da bir düzelme yok ve potansiyel olarak daha da kötü. En azından Biden yönetiminden JCPOA'ya tek taraflı bir dönüş görmeyi umut eden İran da aynı durumda.

Bugün Çin, Rusya ve İran'ın, ilerlemelerini her fırsatta engellemeye devam eden Batı hakimiyetindeki örgütlerle rekabet edebilecek bir bloğa üye olmak için daha net nedenleri var. ŞİÖ'nün doğası ve işlevi NATO gibi Batılı ittifaklardan farklı olabilir, ancak şimdi başlarsa, en azından dolaylı olarak ve uzun vadede Amerikan hegemonyasına karşı koyma potansiyeline sahip olacaktır.

İran'daki yeni yönetim, tam ŞİÖ üyeliğinin siyasi, güvenlik ve ekonomik faydalarını da yakından takip edecek. ŞİÖ bu sefer İran'ın başvurusunu, ülkeye karşı uygulanan agresif ABD yaptırımlarına rağmen kabul ederse, üye devletlerin ABD diktalarının dokunulmazlığı konusundaki endişelerini giderdiklerini ve hatta bunları aşmaya hazır olabileceklerini gösteriyor. Örneğin Çin, İran'dan petrol alımını durdurmayarak bir süredir ABD'nin kararlılığını test ediyor. Bu, başlı başına Tahran'ın omuzlarından büyük bir yük olacak. Artık zor yolunda tek başına yürümesi beklenmeyecek.

ŞİÖ üyeliğinde örtük olan siyasi ve güvenlik temettüleri de önemlidir. İran, ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için geniş ve büyük nüfuslu Avrasya bölgesine daha iyi erişim sağlayabilir, ancak daha da önemlisi, ŞİÖ ilk kez Batı Asya'ya da giriş yapacak. Ayrıca İran'ın limanları ve su yolları, karayla çevrili Orta Asya ŞİÖ üyelerinin ilgisini çekecektir. Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi (BRI), İran'ın kuzeyinden geçen büyük bir karayolu arterini şimdiden onayladı. ... Tahran'ın 2021'in başlarında Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ile geçici bir serbest ticaret anlaşmasına vardığını belirtmekte fayda var. Ülke ve birlik de buna karşılık, İran'ın EAEU'ya tam ölçekli üyeliği için bir plan üzerinde çalışacak.

Bu gelişmelerin arka planında İran, Çin ile 25 yıllık kapsamlı bir stratejik anlaşmayı perçinledi ve Rusya ile de önceden var olan, uzun vadeli bir anlaşma üzerinde çalışmaya başlamak üzere. Her iki güç de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleridir ve özellikle ABD'nin 'maksimum baskısı' döneminde İran'ı cezbeden sağlam siyasi, askeri ve ekonomik tekliflere sahiptir.

ŞİÖ üyeliği fikir birliğine dayansa da, Pekin ve Moskova örgütteki ana itici güçlerdir ve İran'ın üyeliğinin önünü açabilirler. İran'ın Tacikistan ile ilişkisi gelişmeye devam ediyor ve Tacikistan, Tahran'ın başvurusuna açıktan ve özelden itirazlarını geri çekti. Tacikistan Meclis Başkanı, cumhurbaşkanı Raisi'nin göreve başlama törenine katıldı ve onunla bire bir görüştü. Ve bu yılın başlarında, Tacikistan ve İran, terörizme karşı askeri işbirliğini genişletmenin temellerini attılar.

İran'ın ŞİÖ üyelik beklentilerinin Duşanbe'deki Eylül toplantısından önce teyit edilmesi pek mümkün olmasa da, yıldızlar bu sefer iyi hizalanmış durumda. ABD'nin Rusya, Çin ve İran'la karşı karşıya gelmesi, Afganistan, Suriye ve Yemen'deki küçük düşürücü kayıpları, Irak'taki birliklerinin geri çekilmesi, Çin'in Batı Asya'daki artan ayak izi ve Amerika'nın genel hegemonik düşüş durumu - tüm bu faktörler küresel güç dengesinde sismik bir değişimi davet ediyor. Ve bununla birlikte bu durum, birkaç yıl önce göremeyeceğimiz yeni ve beklenmedik resmi ittifaklar ihtimalini ortaya çıkardı.

Abbas Aslani
The Cradle
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar