30728-cats.jpg
  • Anasayfa» 
  • Analiz»
  •  ABD'nin Afganistan'da başarısız olduğu savaştan öğrenilecek on ders

ABD'nin Afganistan'da başarısız olduğu savaştan öğrenilecek on ders

Taliban'ın ülkeyi tamamen ele geçirmesinin ardından ABD'nin Afganistan'dan panikle geri çekilmesi, Amerika'nın şimdiye kadarki en uzun savaşından öğrenilecek birçok ders bırakıyor. Amerika, Afganistan'ı yok etme girişimini asla telafi edemeyecek, ancak bu savaştan ders alırsa belki bir daha böyle gülünç bir duruma düşmez.

1 Eylül 2021 Çarşamba

İNTİZAR - On binlerce hayat kaybedildi ve sadece durumun neredeyse tam yirmi yıl önceki haline geri dönmesi için 2 trilyon dolardan fazla israf edildi. Şimdi karar vericilerin, stratejistlerin, medyanın ve sivil toplumun, bir daha böyle bir şeyin yaşanmaması umuduyla neyin yanlış gittiğini kara kara düşünme zamanı. İşte çıkarılması gereken on ders:

Meşru terörle mücadele eylemleri gizli amaçlar için istismar edilmemelidir

ABD, 11 Eylül terör saldırılarını planlamaktan terör örgütünün liderinin sorumlu olduğu sonucuna vardıktan sonra Afganistan'daki El Kaide'ye karşı meşru müdafaa kapsamında askeri olarak karşılık verme hakkına sahipti, ancak en büyük hatası bunu sözde "ulus inşasına" girişmek için bahane olarak kullanmaktı. 

“Ulus inşası” asla başarılı olmayacak

Yabancı bir ülkenin tamamen farklı yaşam tarzını, toplumlarını tarihsel olarak diğer ahlak, etik, ilkeler ve değerler temelinde örgütleyen hedefli bir devlet sakinlerine agresif bir şekilde dayattığı sözde "ulus inşası" davasını sürdürülebilir bir şekilde desteklemek mümkün değildir. 

Yerel müttefikler hesap vermeli

Afgan bataklığına düştükten sonra, Amerika, ne yazık ki müttefiklerini halkından çalmalarına, uyuşturucu ticareti ve diğer organize suçlardan kendilerini zenginleştirmesine ve Taliban'ı hedef alma bahanesiyle yargısız infazlar gerçekleştirmelerine izin vermek yerine, orada hesap verme sorumluluğuna sahipti.  

Uluslararası koalisyon cezasız kalmıyor

Amerika ve uluslararası koalisyon müttefikleri kibirli, küstah bir şekilde Afgan halkına karşı suç işleyebileceklerini herhangi bir ceza almayacaklarını düşündüler, ancak bu imkansızdı çünkü dünyanın geri kalanı kaçınılmaz olarak onların cinayetlerini ve diğer tatsız eylemleri suçlular için adalet henüz tecelli etmemiş olsa bile öğrendi.

Kalpleri ve zihinleri kazanmak, bölgeyi kazanmaktan daha önemlidir

Stratejik olarak konuşursak, savaş başladıktan kısa bir süre sonra ABD ve müttefikleri Afgan halkını korkunç şekillerde suistimal etmeye başlamasıyla kaybedildi ve bu nedenle kalplerini ve zihinlerini Taliban'a çevirdi, bu nedenle hükümetin ABD ordusu tarafından desteklenmesine rağmen yerini tutmasını imkansız hale getirdi.

Batı ana akım medyası her zaman yalan söyler

Taliban'ın ülkeyi yıldırım hızıyla ele geçirmesi sırasında son iki haftanın dramatik gelişmeleri, Batı ana akım medyasının oradaki gerçek durum hakkında yaydığı sayısız yalanı paramparça etti ve Afganistan, Çin ya da başka bir şey olsun, hiçbir konuda güvenilmeyecek olduklarını kanıtladı.

Kaçınılmaz askeri geri çekilmeler sorumlu bir şekilde gerçekleştirilmelidir

ABD'nin kaçınılmaz geri çekilmesi sorumlu bir şekilde gerçekleştirilmedi çünkü Amerika, arkasında herhangi bir askeri teçhizat bırakmamayı sağlamalıydı, ülkeyi terk edene kadar Taliban saldırılarını caydırmak için güvenlik bariyerleri oluşturmalıydı ve eski Cumhurbaşkanı Gani'yi bir geçiş hükümetiyle siyasi uzlaşmaya zorlamalıydı.

Siyasi vekiller bazen patronlarına meydan okur

ABD'nin çekilmesiyle ilgili sorunun bir kısmı, siyasi vekili eski Cumhurbaşkanı Gani'nin, daha sorunsuz bir güç aktarımını kolaylaştırabilecek ve Amerika'nın son günlerde olduğundan daha fazla aşağılanmasını önleyebilecek bir geçiş hükümetine karşı anlamlı tavizler vermeyi reddetmesiydi. 

Geri çekilme sırasında yerel müttefikler kurtarılmalıdır

ABD, Amerikan destekli hükümetleri düştükten sonra geleceklerinden korkan on binlerce Afgan müttefikini utanç verici bir şekilde terk etti, bu da ABD'nin, yerel müttefiklerini Amerika'ya taşınmalarına izin vermek yerine, bu kadar belirsiz koşullar altında kendi başlarının çaresine bakacak şekilde terk edeceğinin ve ne kadar güvenilmez bir müttefik olduğunun göstergesidir.

Amerika, Afganistan'ı yok etme girişimini asla telafi edemeyecek, ancak bu savaştan bu on dersi öğrenirse, umarım bu gülünç hale düşme durumunu bir daha asla tekrarlamaz. Ters giden her şey tamamen öngörülebilirdi ve hatta pek çoğu ne olduğu konusunda uyarıldı, ancak endişeleri sözde “propaganda” olarak reddedildi. Gerçek sonunda ortaya çıktı ve şimdi herkes tüm savaşın bir yalanlar dağının ve kolayca önlenebilir hataların üzerine kurulduğunu biliyor. ABD'nin itibarı mahvoldu ve artık bir süper güç olarak kabul edilmiyor.

Andrew Korybko*
Tehran Times
 

------------------------------------------------------------------------------------------------

*Andrew Korybko bir siyasi analist, gazeteci ve çeşitli çevrimiçi dergilere düzenli olarak katkıda bulunuyor ve ayrıca Rusya Halk Dostluk Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Tahminler Enstitüsü uzman konseyi üyesidir. 

Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar