40833-cats.jpg

ABD'nin Suriye'deki yeni planı ne?

ABD'nin bu bölgelerdeki hareketlerine paralel olarak Suriye ve Irak'ın çeşitli yerlerinde DAİŞ saldırı ve sabotajlarının yeniden canlanması dikkat çekicidir. Açıkça görünen şey, Afganistan, Suriye ve Irak'a barışın geri dönmesini engellemek için istikrarsızlaştırmanın Washington'un terörist gruplara yeni destekler planlamanın arkasındaki ana hedefi olduğudur.

25 Eylül 2021 Cumartesi
İNTİZAR - ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte bölgedeki Amerikan güçlerinin bileşimi değişiyor ve Pentagon'un hamleleri bölge için, özellikle Suriye için yeni planlara işaret ediyor. Afganistan, Irak ve Suriye'deki son IŞİD saldırıları, terörist grubun yeniden ortaya çıkmasıyla ilgili endişeleri artırsa da, kanıtlar Beyaz Saray'ın böyle bir proje için zemin hazırladığına işaret ediyor. 
 
İlgili bir haberde, suriye resmi haber ajansı (SANA) geçtiğimiz günlerde işgalci Amerikan güçlerinin Suriye Kürt milisleri Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) ait hapishanelerden bir grup IŞİD'li teröristi Haseke'nin güneyindeki Eş-Şeddadi'deki üslerine naklettiklerini bildirdi. 
 
Yine 1 Eylül'de SANA, Heseke'nin Al Yerubiye kasabasındaki yerel kaynaklara dayanarak, Amerikan güçlerinin aralarında soğutmalı römorkların da bulunduğu 30 kamyonu yasadışı El-Walid sınır kapısı üzerinden Irak'tan Suriye'ye taşıdığını ve gidecekleri yerlerin de El Şadadi üssü olduğunu bildirdi. 
 
Ağustos ayının başlarında, raporlar Amerikan güçlerinin kuzeydoğu Suriye'de Washington'la müttefik milislerin konuşlanacağı yeni bir askeri üs kurduğunu öne sürdü. 
 
Yeni üs, Eş Şeddadi'den ve Haseke'nin güney eteklerinden, özellikle önde gelen Al-Cabur kabilesinden yeni bir gücü barındıracak. Bu amaçla Amerikalılar, El-Tanf üssünden bir dizi silahlı unsuru kendileri için geçici bir eğitim merkezi olarak Eş Şaddadi üssüne transfer etti. Ana görevleri petrol sahalarını ve Amerikan üslerini korumak olan yaklaşık 800 kişi transfer edildi. 
 
ABD'nin Suriye'nin doğusundaki Arap kabilelerine yakınlığı, geçtiğimiz yıl boyunca planlı bir proje olarak izlendi. Demografik yapıyı inceledikten ve Araplar ile Kürtler arasındaki farkları gördükten sonra, Arap aşiretlerinin egemen olduğu bir bölgede Kürtlerin geleceğinin, askeri ve siyasi kurumlarının olmadığını anladı. Washington, aşiret liderlerine esas olarak mali olanaklar sağlayan SDF'den ayrı güçler toplamaya başladı. Aşiret savaşçılarının çoğunluğunun, çatışmanın ilk yıllarında kurulan bir muhalif milis grubu olan Özgür Suriye Ordusu'ndan kaçtıktan sonra Ahrar El Şam ve ardından El Nusra Cephesi saflarına katıldığını belirtmekte fayda var. Ayrıca IŞİD üyeliği kayıtları var ve şimdi ABD güçlerine açıkça katıldılar. 
 
Batı medyasına göre, sadece kuzeydoğuda SDG tarafından işletilen Al-Hawl kampına 62 bin DAİŞ aile üyesi yerleştirildi. 
 
IŞİD savaşçılarını ve ailelerini barındıran bir diğer yer ise Haseke'deki Al-Guweiran hapishanesi. Hapishane, çeşitli yabancı ülkelerden binlerce IŞİD teröristini barındırıyor. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Amerikan kuvvetleri hapishaneyi ziyaret etti. 
 
Bildirildiğine göre, son aylarda çok sayıda terörist hapishaneden ve kamptan kaçtı. Yerel basın, SDG'nin, ABD'nin emriyle Kürt grubun bölgedeki Arap aşiretlerle müzakere ve koordinasyon sağlamasıyla hapishaneden kaçışlarını ayarladığını iddia ediyor. 
 
Bu arada ABD'nin bu bölgelerdeki hareketlerine paralel olarak Suriye ve Irak'ın çeşitli yerlerinde DAİŞ saldırı ve sabotajlarının yeniden canlanması dikkat çekicidir. 
 
Terör örgütüne bağlı bir Telegram kanalının geçtiğimiz günlerde Rif Damashq vilayetine bağlı Deir Ali kasabasında bir gaz boru hattına düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendiğini iddia etti. Ayrıca medya kaynakları, Şam'ın güneyindeki Dera ve kuzeyindeki Humus'ta Suriye ordusu ile IŞİD unsurları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını bildirdi. İdlib'de de Tahrir El Şam ile çatışmalar yaşandı. Yeni çatışmalar, teröristlerin ve sponsorlarının Suriye'de yeniden aktif olduğunu gösteriyor. 
 
Teröristler, merkezi hükümetleri ve Rusya'nın daha fazla savaşmadan anlaşmalar yoluyla bölgeye barış getirme girişimlerini engellemek için en büyük odaklarını Dera'ya verdi. Rusya'nın da yardımıyla hükümetin çabalarına rağmen, terörist grupların kalıntıları hala Dera'da. 
 
Öte yandan, Suriye'deki enerji altyapısı ve çiftlikleri hedef alan sabotaj operasyonları ve Irak'taki IŞİD saldırıları da son aylarda artış gösteriyor. 
 
Açıkça görünen şey, Afganistan, Suriye ve Irak'a barışın geri dönmesini engellemek için istikrarsızlaştırmanın Washington'un terörist gruplara yeni destekler planlamanın arkasındaki ana hedefi olduğudur. 
 
Beyaz Saray yetkilileri ise Suriye'nin doğusunda ve Irak'ın orta bölgelerindeki varlıklarını güçlendirmek için IŞİD'i kullanarak birliklerinin bölgeden çıkarılmasını engellemekte ve İran gibi rakip aktörlerin mevzilerini artırmadan önce barikatlar kuruyor. 
 
Mart 2016'dan Mart 2019'a kadar CENTCOM'a komuta eden emekli General Joseph Votel kısa süre önce ABD askeri takviyesinin doğu Suriye ve Irak'taki nüfuzu güçlendirmeye yardımcı olduğunu ve "İran'ı caydırdığını" söyledi. 
 
Ancak gerçek şu ki Washington, IŞİD'in büyük ölçüde tahrip olmuş gücünü yeniden inşa etmesi noktasında zaman kazanmak için doğu Suriye'nin devam eden işgalini kullanıyor. Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Jennifer Cafarella, Understanding War web sitesi için kaleme aldığı bir makalede, Amerikan kuvvetlerinin Suriye hükümetini ve müttefiklerin temizlik kampanyalarını Doğu'dan uzak tutarken, IŞİD'in "ikinci bir geri dönüş" için iktidarı yeniden kazanacak yer bulduğunu öne sürüyor."
 
ABD'nin Suriye sınırında IŞİD'e karşı mücadelede önde gelen Irak Halk Seferberlik Güçlerine (PMF) sık sık yaptığı saldırılar, Washington'un bu politikasına tanıklık ediyor. Mart 2020'de Irak'ta güçlü bir terörle mücadele gücü olan Ketaib Hizbullah, terörist hücrelerin Suriye'deki Amerikan üslerinde, Suriye-Irak sınırlarında veya Irak-Ürdün sınır bölgelerinde eğitim aldığını belirtti. 
 
Irak El Ahed haber ağı, istihbarat kaynaklarına atıfta bulunarak, Amerikalıların Halk Seferberlik Güçleri (PMF) birimleri hakkında kesin veriler toplamak ve bunları IŞİD hücrelerine teslim etmek için keşif uçağı kullandığını bildirdi.
 
Al Waght
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar